Každé ročné obdobie má svoje dobrôtky, ktoré by nemali chýbať na našom jedálnom lístku. Aj jeseň je plná sezónneho ovocia, či chutnej zeleniny. Ak vaša, alebo susedova jabloň tohto roku zarodila viac než dosť, môžete byť len rady. Jablká sú totiž poriadnou vitamínovou bombou. A posilniť si imunitu počas sychravej jesene určite nezaškodí.
Ak chcete niečo urobiť pre svoje zdravie zjedzte denne aspoň 2 – 3 jablká! Prečo?
Odporúčame prečítať: Spevnite si nohy a zadok
Už jedno jabĺčko denne vám pokryje cca 75% dennej dávky vlákniny. Tá vám zabezpečí správne fungovanie čriev, pravidelné vyprázdňovanie, vďaka čomu sa z tela vyplavia aj toxíny.
Jablko obsahuje tiež veľa vody (okolo 85%) , takže vám raz dva uhasí smäd.
Jablko je plné vitamínov a minerálov: obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, ďalej napríklad vápnik, horčík, fosfor, betakarotén, omega 3 a 6 kyseliny, kyselinu listovú, pantoténová, luetón, sodík, železo.. a samozrejme spomínanú vlákninu.
Odporúčame prečítať: Vitamíny pre krásnu pleť
Jablká sa odporúčajú aj pri anémií, môže za to železo, ktoré obsahuje a ktoré podporuje tvorbu červených krviniek.
Jablko môžete využiť aj ako prevenciu proti rakovine, za týmto účinkom stoja antioxidanty a flavonoidy.
A ako a kedy jablko jesť? Ideálne na raňajky. Ak si potrebujete dodať dostatok energie, jablko nakrájajte (aj so šupkou, pretože práve tá pomáha čistiť črevá), pridajte k nim vlašské oriešky, trebárs ovsené vločky zaliate vriacou vodou. Ako desiata vám poslúži strúhaná mrkva s jablkami a k tomu trebárs hrozienka. Na obed, alebo ľahšiu večeru si môžete pripraviť jablká zmiešané s tvarohom, zmesou orieškov a obľúbeným ovocím.
Odporúčame prečítať: Granátové jablko pre zdravie a krásu
www.thinkstockphotos.com