Káva obsahuje kofeín, ktorý má na telo množstvo pozitívnych účinkov. Pomáha ako prevencia pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou a tiež rakovinou hrubého čreva.
Káva má oproti iným kofeínovým nápojom aj tú výhodu, že obsahuje tiež antioxidanty, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia tak telo pred oxidačným stresom. Káva obsahuje aj kyselinu chlorogenovú, ktorá pomáha pri chudnutí. Nepražená káva jej síce obsahuje o cca 3 % viac, no na úkor niektorých antioxidantov a chuti.
Arabica vs. Robusta
Pražená káva vďaka chuti a vôni pôsobí aj ako aromaterapia. Vďaka jej rozmanitosti chutí sa stala gastronomickou raritou. Raritou preto, lebo káva môže mať až 1 500 chutí a vôní. Všetko závisí od pôdy, v ktorej kávovník rastie a od toho, ako je kávové zrnko potom zozbierané, usušené a vytriedené. No a napokon aj od praženia a, samozrejme, od prípravy samotného kávového nápoja (teplota vody, pomer vody a kávy, tlak…).
Človek si dnes môže vybrať zo širokého množstva rôznych druhov káv. Rozoznávame však základné dva druhy kávy a tými sú Arabica a Robusta. Ktorý druh má lepšiu chuť, viac kofeínu, či antioxidantov sa dozviete v tomto videu: