Hoci naše telo potrebuje meď len v malom množstve, neznamená to, že jej úloha v tele je zanedbateľná. Práve naopak! Tento stopový prvok je pre správnu funkciu organizmu nevyhnutný. Zúčastňuje sa viacerých reakcií, je súčasťou enzýmov a podporuje zdravie kĺbov a kostí.
Nedostatok tejto látky môže byť zapríčinený najmä jednostrannou výživou. Práve preto by sme mali dbať na rozmanitú stravu. My vám dnes prezradíme, ktoré zdroje medi by vám v jedálničku rozhodne nemali chýbať.
Prečo potrebujeme meď?
Meď je chemický prvok Periodickej tabuľky prvkov, ktorý má značku Cu. Zároveň ide o esenciálny stopový prvok pre človeka, živočíchy i vyššie rastliny. Má antioxidačné účinky a v organizme sa podieľa na mnohých procesoch.
Prítomnosť medi v tele je nevyhnutná napríklad pri tvorbe kolagénu, elastínu, melanínu, bielych krviniek aj hemoglobínu. Podporuje vstrebávanie železa aj krvnú zrážanlivosť a je aktivátorom dýchacích enzýmov. Dostatočné množstvo medi v organizme zabezpečuje pevnosť ciev, šliach i kostí, zdravie pokožky a dobrú imunitu i plodnosť.
Príznaky nedostatku medi
Nedostatok tohto stopového prvku sa môže prejaviť v prípade jednotvárnej stravy. Taktiež sa predpokladá, že tento stav môže nastať, ak sa v organizme nachádza nadbytok zinku. Tieto dva prvky si totiž pri absorpcii v tráviacom trakte konkurujú.
V každom prípade sa môže deficit medi prejaviť únavou, zníženou imunitou, padaním vlasov či zvýšeným cholesterolom. Objaviť sa môžu i problémy s krvotvorbou či poruchy pigmentácie. Človek potrebuje prijať okolo 1,5 až 2,5 mg medi denne.
Nadbytok medi
Aj nadbytok medi sa môže negatívne prejaviť na zdraví človeka. Avšak, ide skôr o zriedkavý jav, ku ktorému spravidla nemôže dôjsť z dôvodu nadmernej konzumácie potravín bohatých na meď. Nadbytok tejto látky môže nastať napríklad po predávkovaní výživovými doplnkami, alebo aj pri pití kontaminovanej vody, ktorá je vedená medeným potrubím, prípadne môžu príčiny súvisieť s poruchou metabolizmu medi (Wilsonova choroba).
Pri extrémnom nadbytku v tele sa objavuje nevoľnosť, bolesť žalúdka, hnačky, bolesti svalov, podráždené sliznice. Následkom môže byť poškodenie pečene až smrť.
Odporúčame: Alergia na laktózu či orechy? Tak táto potravina je priamo pre teba!
Najlepšie zdroje medi:
1. Morské živočíchy
Na meď sú v prvom rade bohaté rozličné plody mora. Už 50-gramová porcia varených ustríc prekračuje odporúčanú dennú dávku tejto látky. Vysoké množstvo cenného stopového prvku obsahuje i krab, homár či krevety. Slušnú dávku medi však telu doplní i mäso a vnútornosti suchozemských živočíchov. Spoľahnúť sa môžete na hovädziu pečeň či morčacie i kuracie mäso.
2. Ovsené vločky
Ovsené vločky sú zdrojom vlákniny, draslíka, fosforu, horčíka i viacerých vitamínov skupiny B. Rovnako v sebe ukrývajú i meď, a to pokojne cez 0,5 mg v stogramovej porcii. Ovsené vločky navyše vplývajú na znižovanie cholesterolu a podporujú pravidelné vyprázdňovanie. V zozname dobrých zdrojov cennej medi majú svoje miesto i obilné klíčky, ryža, pohánka či rozličné celozrnné produkty.
Pozri aj: Neprehliadni: Toto je overená a naozaj účinná ochrana pred kliešťami!
3. Cícer
Na meď sú bohaté i strukoviny. Napríklad 100 gramov cíceru môže v priemere obsahovať 0,4 mg dôležitého stopového prvku. Okrem toho sa v ňom nachádzajú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, selén i železo. Zaradením cícera do jedálnička urobíte niečo pre svoje vlasy, kosti i zrak.
V obsahu medi je však na tom podobne i hrášok so šošovicou. Zabudnúť nemôžeme ani na to, že strukoviny predstavujú dobrý zdroj rastlinných bielkovín.
4. Avokádo
V jednom avokáde môžeme nájsť viac, ako 0,4 mg medi. Okrem toho je hruškovec americký bohatý na zdravé tuky, draslík, vlákninu i kyselinu listovú. Toto ovocie má detoxikačné a antiseptické účinky, podporuje pružnosť ciev a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Zdrojom medi sú i mnohé ďalšie druhy ovocia, napríklad banány, slivky či marhule. Zabudnúť však nemôžeme ani na zeleninu. Do jedálnička zaraďte artičoky aj špenát.
Odporúčame: Overené rady: Ako predĺžiť životnosť rezaných kvetov vo váze?
5. Kešu oriešky
Do zoznamu najlepších zdrojov medi jednoznačne patria i mnohé druhy orechov. Priemerná 30-gramová porcia kešu orechov obsahuje viac ako 0,7 mg tohto stopového prvku. Rovnako je plná omega-6 mastných kyselín, bielkovín a vlákniny.
Pochutnať si však môžete i na lieskovcoch, vlašských či píniových orechoch, mandliach aj pistáciách. Ak ich budete konzumovať pravidelne, podporíte stav ciev, srdca i nervového systému.
6. Sezam
Na meď sú bohaté i rozličné semienka. Sto gramov sezamu obsahuje 3 až 4 gramy tejto látky. To znamená, že i malá porcia týchto chutných semienok vám doplní poriadnu dávku cenného stopového prvku. Sezam navyše prečisťuje tráviaci systém, zrýchľuje metabolizmus a upravuje vysoký krvný tlak. Striedať ho môžete so slnečnicovými či tekvicovými semenami.
7. Kakao
Zoznam najlepších zdrojov medi uzatvárame kakaom. Stogramová porcia nepražených kakaových bôbov obsahuje pokojne cez 3,5 mg cenného stopového prvku. Meď si však jednoducho môžete doplniť i chutnou čokoládou.
Nezabudnite však siahnuť po kvalitnej horkej čokoláde, ktorá má vysoký obsah kakaa. Táto pochúťka navyše predstavuje prírodné antidepresívum. Podporuje funkciu mozgu aj koncentráciu a blahodarne pôsobí na kardiovaskulárny systém človeka.
Aktualizovaný článok: 31.7.2023