Josta je jedinečný ovocný kríženec, ktorý je buď ako stvorený pre všetkých, ktorí milujú egreše aj ríbezle alebo ako stvorený pre všetkých, ktorí tieto dva druhy bobuľového ovocia až tak nepreferujú. Ako je to možné? Josta je jednoducho ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Prečo? V čom spočíva tajomstvo jeho úspechu? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.
Potomok s ideálnym genofondom
Josta (lat. Ribes nidigrolaria, angl. jostaberry) alebo takzvaný ríbezľoegreš je dedičom toho najlepšieho z oboch druhov ovocia. A to bez preháňania. Tí z vás, ktorým na ríbezliach vadí ich kyslosť a na egrešoch zase „chlpatý“ povrch, budú josty milovať, pretože z ríbezlí si vzali ich výzor a z egrešov zase chuť. To všetko dokonale dopĺňa výrazná aróma tohto ovocia, ktorej sa nedá odolať.
Josta je teda kríženec egreša a čiernej ríbezle. Rozhodne nepatrí medzi ovocných „harcovníkov“, práve naopak, vyšľachtená bola len koncom 20. storočia v Nemecku.
Vyskúšaj: Ako ošúpať granátové jablko bez kuchyne ako po zabíjačke? Takto!
Vypestujte si ju samy!
Vypestovať si jostu je mimoriadne jednoduché, koniec koncov platí to isté, čo pri pestovaní jej ovocných „rodičov“. Vyhovuje jej slnko až polotieň a krík, narozdiel od egrešov, nemá nepríjemné tŕne. Bez problémov zvláda aj mrazy. Dokonca krík josty nenapádajú ani žiadni škodcovia a choroby, narozdiel od egrešov a ríbezlí. Ak si však chcete vysadiť viacero kríčkov, doprajte im aspoň dvojmetrové rozostupy, pričom pokiaľ ide o úrodu, jeden krík vám dokáže dopriať aj viac, ako desať kilogramov úrody.
Josta sa vysádza buď od marca do mája alebo potom od októbra do novembra. Z chutných plodov sa následne môžete tešiť v júli. Výborne vám poslúži na priamy konzum, do koláčov, ale tiež na prípravu džemov, kompótov či sirupov, ako aj na zamrazenie. Pred dozretím sú josty zelené, po dozretí tmavofialové až čierne. Josta obsahuje veľké množstvo vitamínov (predovšetkým C a P, ale aj A a B), bioflavonoidov a minerálov (vápnik a železo).
Ak využijete sezónu tohto chutného a zdravého ovocia naplno a doprajete ho svojmu telu v dostatočnom množstve, výrazne si posilníte imunitu, cievny systém a detoxikujete organizmus – dokonale sa o to postará najmä kombinácia vitamínov C a P. Josty by mali konzumovať hlavne ľudia, trpiaci kŕčovými žilami, ktorí potrebujú vitamín P ako soľ a práve toto ovocie ho ponúka v nemalom množstve.