Josta - kríženec egreša a ríbezle: Zachovala si to najlepšie z oboch?

Josta je jedinečný ovocný kríženec, ktorý je buď ako stvorený pre všetkých, ktorí milujú egreše aj ríbezle alebo ako stvorený pre všetkých, ktorí tieto dva druhy bobuľového ovocia až tak nepreferujú. Ako je to možné? Josta je jednoducho ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Prečo? V čom spočíva tajomstvo jeho úspechu? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Potomok s ideálnym genofondom

Josta (lat. Ribes nidigrolaria, angl. jostaberry) alebo takzvaný ríbezľoegreš je dedičom toho najlepšieho z oboch druhov ovocia. A to bez preháňania. Tí z vás, ktorým na ríbezliach vadí ich kyslosť a na egrešoch zase „chlpatý“ povrch, budú josty milovať, pretože z ríbezlí si vzali ich výzor a z egrešov zase chuť. To všetko dokonale dopĺňa výrazná aróma tohto ovocia, ktorej sa nedá odolať.

 

Josta je teda kríženec egreša a čiernej ríbezle. Rozhodne nepatrí medzi ovocných „harcovníkov“, práve naopak, vyšľachtená bola len koncom 20. storočia v Nemecku.

 

Vyskúšaj: Ako ošúpať granátové jablko bez kuchyne ako po zabíjačke? Takto!

ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Vypestujte si ju samy!

Vypestovať si jostu je mimoriadne jednoduché, koniec koncov platí to isté, čo pri pestovaní jej ovocných „rodičov“. Vyhovuje jej slnko až polotieň a krík, narozdiel od egrešov, nemá nepríjemné tŕne. Bez problémov zvláda aj mrazy. Dokonca krík josty nenapádajú ani žiadni škodcovia a choroby, narozdiel od egrešov a ríbezlí. Ak si však chcete vysadiť viacero kríčkov, doprajte im aspoň dvojmetrové rozostupy, pričom pokiaľ ide o úrodu, jeden krík vám dokáže dopriať aj viac, ako desať kilogramov úrody.

kríženec egreša a ríbezle

Zdroj: Shutterstock®

Josta sa vysádza buď od marca do mája alebo potom od októbra do novembra. Z chutných plodov sa následne môžete tešiť v júli. Výborne vám poslúži na priamy konzum, do koláčov, ale tiež na prípravu džemov, kompótov či sirupov, ako aj na zamrazenie. Pred dozretím sú josty zelené, po dozretí tmavofialové až čierne. Josta obsahuje veľké množstvo vitamínov (predovšetkým C a P, ale aj A a B), bioflavonoidov a minerálov (vápnik a železo).

Ak využijete sezónu tohto chutného a zdravého ovocia naplno a doprajete ho svojmu telu v dostatočnom množstve, výrazne si posilníte imunitu, cievny systém a detoxikujete organizmus – dokonale sa o to postará najmä kombinácia vitamínov C a P. Josty by mali konzumovať hlavne ľudia, trpiaci kŕčovými žilami, ktorí potrebujú vitamín P ako soľ a práve toto ovocie ho ponúka v nemalom množstve.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

17.07.2018 01:00

Strašne rada by som vyskúšala, ako to chutí. Ja totiž neznášam ani chuť čiernych ríbezlí, ani egreša. Červené a žlté ríbezle však zbožňujem...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.07.2018 07:42

určite zdravé, mali sme aj na záhrade, veľký úspech však nemali, nakoniec krík napadla aj nejaká choroba

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

17.07.2018 09:48

Mám 1 kríček, ktorý mi zarodí len za hrsť ovocia, ale vždy si na ňom pochutím.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.07.2018 13:47

už som ochutnala ,ale moc mi nechutila.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

17.07.2018 18:55

máme jostu,len neviem či je to nevydarený kríženec,lebo je kyslá a hodí sa len na spracovanie.pri priamom konzume by si na nej nikto nepochutil.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.07.2018 22:28

Jostu nepoznám,čítam o nej prvýkrát.Ríbezle aj egreše mám rada,tak by som ju rada vyskúšala ako chutí.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.07.2018 19:57

ešte som o tom nepočula, ale možno aj doma zasadíme

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

09.08.2018 08:38

Je vyborna, mama ju ma v zahrade.

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

12.08.2018 19:35

Podľa môjho názoru je to veľmi vydarené dielo nemeckého šľachtiteľa Dr. Bauera ešte z čias súdruhov.
Toto ovocie pestujeme aj v našej záhrade a odporúčam každému. Je veľmi chutné a hlavne bez chorôb, ktoré egreše a ríbezle postihujú.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 10:21

My sme ich zasadili pred dvomi rokmi, vlani sme mali prvé plogy, myslim, že v nadchádzajúcej sezóne budeme mať konečne väčšiu úrodu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.