Umelé sladidlá: Prečo sú tichým zabijakom dnešnej doby?

Bez cukru, nízkotučné, diétne, nízkokalorické, light, zero a kto vie koľko ešte takých označení by sme mohli nájsť. Isté je, že všetky tieto výrobky majú jedno spoločné - sú v nich obsiahnuté umelé sladidlá.

 

Umelé sladidlá nám v potravinách nahrádzajú cukor, alebo tak veľmi zatracované tuky. 

 

Pretože keď z potraviny odoberiete tuk, stratí svoju pôvodnú chuť. A práve pridaním cukru alebo umelých sladidiel sa táto chuť dokáže „lahodnenahradiť.

 

Už samotný názov, umelé sladidlá, nám napovedá, že všetko asi nebude s kostolným poriadkom. Pod akými názvami teda tieto chemikálie v potravinách vystupujú a prečo si na nich dať pozor? Čítajte ďalej!

 

Glukózovo-fruktózový sirup

HFCS (High Fructose Corn Syrup), alebo glukózovo-fruktózový sirup bol vynájdený v Japonsku. Vyrába sa z geneticky modifikovanej kukurice a je asi 20-krát sladší ako stolový cukor. Už len táto veta by vám mala napovedať, že na tomto sladidle nie je nič dobré. A to ani zďaleka nie je všetko.

 

Bolo dokázané, že glukózovo-fruktózový sirup zhoršuje duševnú výkonnosť, spôsobuje vysoký tlak, obezitu, cukrovku, prispieva k plesňovým infekciám, poškodzuje pečeň a mnoho ďalších.

 

A ešte bonus. Pri viacerých štúdiách glukózovo-fruktózových sirupov sa v mnohých z nich našlo nebezpečné množstvo ortuti. Uznajte sami. Stojí vám toto za vaše zdravie?

 

Pozri aj: Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

Aspartam v žuvačkách

Zdroj: Shutterstock®

Aspartam

Častou potravinou, v ktorej sa nachádza aspartam, sú žuvačky. Človek by nepovedal, že ešte aj do tak malej potraviny je potrebné pchať umelé sladidlo. A predsa. Tiež sa vyskytuje v diétnej kole. V zložení potravín ho môžete spoznať aj pod označením E951. Aspartam ničí nervové bunky podobne ako glutaman sodný. Jeho konzumáciou si môžete spôsobiť bolesť hlavy, závraty a búšenie srdca. Dokonca sa diskutuje o tom, že by aspartam mohol spôsobovať aj rôzne druhy rakovín.

 

Sukralóza

Toto sladidlo sa vyrába chemickou úpravou cukru. Po skonzumovaní sa asi 15 % sukralózy ukladá v tele a nie je zatiaľ jasné, čo tam spôsobuje. Isté však je, že má podobnú molekulovú štruktúru ako polychlórované bifenyly, čo sú známe karcinogény. Tiež má nepriaznivé účinky na dobré črevné baktérie.

 

Odporúčame tiež: Okoreň si život: Skús recept na horúcu čokoládu po mexický!

sladidla v nápojoch

Zdroj: Shutterstock®

Acesulfam draselný (ACE-K)

Zatiaľ nie veľmi skúmané sladidlo. Využíva sa na osladenie diétnej koly, proteínových práškov a rôznych ďalších výrobkov. Je však známe, že môže spôsobiť benígny uzlík na štítnej žľaze, ktorý sa dá vyliečiť práve jeho odstránením zo stravy.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Zdena Paňková

Zdena Paňková

15.01.2018 07:36

Tak to som riadne prekvapená. Nikdy som sa nezaujímala o účinky umelých sladidiel a tieto informácie som si overila teraz na žuvačkách "bez cukru", ktoré likvidujem každú chvíľu. Tieto žuvačky obsahujú všetky uvedené umelé sladidlá....bŕŕŕ.....až ma zamrazilo.
Už si ich určite nekúpim, ale kde nájsť čas na odsledovanie všetkých potravín, ktoré nakupujeme a konzumujeme?

Vaše meno:

Peter Jaros

Peter Jaros

15.01.2018 12:51

Dobre rano stara mama.

Pišta Báči

Pišta Báči

15.01.2018 09:00

Glukozovo-fruktozovy sirup nie je umele sladidlo! Monosacharidy glukoza a fruktoza su zlozkami sacharozy - teda bezneho repneho cukru. V zaludku sa sacharoza ucinkom kyselin hydrolyzuje (rozklada) prave na glukozu a fruktozu - prirodne sacharidy.
Aspartam nie je skodlivy a nenici mozgove bunky. Do mozgu sa totiz cez mozgovo-krvnu barieru nedostane. Je zlozeny z dvoch prirodzenych aminokyselin, ktore s nachadzaju vo vsetkych bielkovinach: fenylalanin a kyselina asparagova. Napr. v 100g kuraciny sa nachadza cca 500x viac tychto aminokyselin ako v pohary dietnej koly.
Nestraste ludi a nepozivajte ako zdroj informacii neoverene internetove zdroje!

Vaše meno:

Peter Jaros

Peter Jaros

15.01.2018 13:08

A odkial mas zdroje ty? Od vyrobcov zuvaciek?
Existuje dost studii o skodlivosti Aspartamu ci Acesulfamu, tak si ich najdi.
Co sa tyka glukozovo-fruktozoveho sirupu, tak hlavny problem je, ze sa tymto obchadza povinnost uviest, ze potravina je vyrobena z GMO plodin, ktorych ucinky ani zdaleka nie su preskumane (aj o cigaretach sa desiatky rokov tvrdilo, ze su bezpecne, ci dokonca zdrave). Je pravda, ze do clanku je zaradene nespravne, pretoze nejde o umele, ale o "poloumele" sladidlo.
Ale ked mas v tieto chemikalie taku doveru, kludne nimi krm seba aj celu rodinu.

Tomáš Čerhit

Tomáš Čerhit

15.01.2018 18:54

Dobrý deň Pišta alebo ako sa vlastne v skutočnosti voláte.

Ďakujem za názor. Uznávam, umiestniť glukózovo-fruktózový sirup do článku o umelých sladidlách, nebolo úplne korektné. A ako píšete, sacharóza - stolový cukor, obsahuje monosacharidy fruktózu a glukózu, no to nemení nič na ich škodlivosti. Zvlášť, keď sa to pravidelne preháňa s fruktózou.

A aspartam nie je škodlivý? Čo poviete napríklad na tento článok: V ňom autor píše o dôkazoch, ktoré potvrdzujú, že aspartam spôsobuje bolesť hlavy. Tiež je tam spomenuté, že u hlodavcov spôsobil rakovinu. Áno, dávky boli zvýšené. Ale čo to znamená? Čo ak si aspartámu dáme menej? Akú máme istotu, že sa nič nestane? Ja som určite presvedčený, že to riskovať nechcem. A o ničení mozgových buniek sa môžete dočítať napríklad tu:

Nie sú to zdroje, z ktorých som pôvodne čerpal, no som si istý, že v týchto článkoch sú dostatočné dôkazy na potvrdenie škodlivosti aspartamu.

Koniec koncov, cieľom tohto článku bolo predstaviť čitateľkám a čitateľom aj iné, ako sú bežne známe, napriek tomu, čím ďalej tým viac používané, zdroje sladidiel a popísať ich negatívne účinky.

Vaše meno:

Pišta Báči

Pišta Báči

15.01.2018 22:13

Internetove odkazy, ktore si uviedol su bezcenne. Neobsahuju ziadne odkazy na povodne vedecke prace kde by sa prezentovali konkretne vysledky negativneho ucinku spominanych sladidiel. Su to len blogy vycucane z prsta a prizivujuce sa na aktualnej problematike. Taketo nezmysly sa siria opisovanim systemom copy/past. Ved napr dokazat, ze nejake sladidlo poskodzuje neurony je mimoriadne komplikovane a urcite takyto vysledok u aspartamu by urobil poriadny vietor.
Na zaver uz len poznamka. Glukoza nie je skodliva. Je to esencialna zlucenina, ktora sa v organizme stiepi na kratsie ketozluceniny a ATP-univerzalny zdroj energie pre vsetky reakcie prebiehajuce v organizme. Fruktoza sa zo 60% meni na glukozu v peceni. Koniec koncov vsetky skroby su polysacharidy, ktore sa v traviacom trakte menia na D-glukozu. Neobhajujem sladidla, ale objektivne informacie. Houg

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.01.2018 20:55

Desivý, ale zato pravdivý článok!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.01.2018 21:33

prečo sa to pridáva,ked je to také škodlivé ? ...pomaly už nebude čo jesť.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.06.2018 22:11

Veď je už škodlivé hádam všetko

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.06.2018 22:11

Veď je už škodlivé hádam všetko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.