Zdraviu prospešné účinky tekvice

Haloween je už za nami a jeseň je v plnom prúde. Symbolom tohto obdobia sú pre väčšinu ľudí tekvice. Má ale táto zelenina aj inú funkciu ako výzdobu počas týchto „sviatkov“? Určite áno! Tekvica má oveľa viac využití, preto sa na niektoré bližšie pozrieme.

 

Pôvod

 

Tekvicu pestovali už v roku 4500 pred našim letopočtom a jej účinky využívali Indiáni. Práve oni boli tí, ktorí jedli nielen plody tekvíc, ale aj listy a semienka – v nich sa ukrýva tajomstvo kvalitného sexu a štíhlosti. Tekvice používali aj ako nádoby alebo na výrobu hudobných nástrojov. V Európe sa začali používať o 100 rokov neskôr.

 

Prevencia proti rakovine

 

Áno, tekvica môže slúžiť aj ako prevencia proti rakovine. Dužina tekvice totiž obsahuje vitamín C a betakarotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Tento antioxidant v spojení s vitamínom E bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi.

 

 

Vitamíny

 

Táto zázračná zelenina okrem iného obsahuje aj vitamín B. Určite by ju mali konzumovať ľudia, ktorí majú zvýšený krvný tlak a cholesterol. Vitamín B2 zlepšuje zrak a našu pokožku. 

HHaloween už za nami a jeseň v plnom prúde. Symbolom tohto obdobia pre väčšinu ľudí sú tekvice. Má ale táto zelenina aj inú funkciu ako výzdoba počas týchto „sviatkov“ ? Určite áno! Tekvica má oveľa viac využití, pozrime sa na niektoré.

Zdroj: Shutterstock®

Minerály

 

Tekvica má blahodarné účinky aj kvôli minerálom, ktoré obsahuje. Práve tieto minerály majú zázračné účinky na prostatu a močové cesty. Konkrétne, je to minerál selén.

 

 

Tekvicové jadierka

 

Majú dobrú chuť a pozitívne účinky na organizmus. Ale iba v tom prípade, ak nie sú solené! Čo všetko obsahujú tekvicové jadierka? Vodu, bielkoviny, tuk, sacharidy, železo, vápnik, horčík, zinok, omega 3 a 6 mastné kyseliny a ešte veľa ďalších telu prospešných látok. Tieto semienka zlepšujú trávenie, prečisťujú obličky a dopĺňajú dobrý tuk do organizmu.

Nákup tekvíc

Zdroj: Shutterstock®

Ešte stále si myslíte, že tekvica je iba výzdoba na Halloween? Vyberte sa do obchodu a zaobstarajte si túto zdraviu prospešnú zeleninu čo najskôr. Hlavne teraz, na jeseň, v chrípkovom období.

 

1 komentár
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.11.2015 07:53

teraz na jeseň by som iné ani nejedla ako tekvicovú polievku, má úžasnú chuť a jedla by som ju aj na raňajky, no a tekvicové jadierka sú tiež veľmi dobré

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE