Kabelkový sprievodca: Čo znamenajú výrazy tote, clutch alebo hobo?

Kabelky patria medzi veci, ktoré používame každý deň. Ich úloha je veľmi dôležitá, pretože práve v nich uchovávame a prenášame svoje cennosti, ako sú smartfóny, peňaženky, doklady a mnohé ďalšie dôležité predmety.

Dámske kabelky však nie sú len praktickým doplnkom. Dokážu vkusne podčiarknuť outfit a byť ozdobou nášho vzhľadu.

Podľa Guinessovej knihy rekordov je najdrahšou kabelkou na svete Mouawad 1001 Nights Diamond Purse, ktorej hodnota sa odhaduje na 3,8 milióna dolárov. Kabelka je zdobená 105 žltými, 56 ružovými a 4356 bezfarebnými diamantmi.

Nemusíme však vlastniť takýto drahý kúsok, aby sme vyzerali štýlovo. Dnes si môžeme vyberať z rôznych dizajnov, veľkostí, farieb a značiek kabeliek v rôznych cenových reláciách.

Tote kabelka, crossbody, shopper kabelka či saddle kabelka – viete, čo sa skrýva za týmito názvami a o aké kabelky ide? Čítajte ďalej a naučte sa ľahko rozoznať jednotlivé štýly kabeliek.

Neprehliadni: 90. roky ovládli rok 2023! Pozrite si niektoré ikonické módne trendy, ktoré sa tento rok vrátia

Podľa čoho vyberať kabelku?

  • Uistite sa, že sa vám kabelka bude nosiť pohodlne. Nemala by vám skĺzať z pleca, mala by vám vyhovovať jej veľkosť i tvar či prevedenie rúčok.
  • Kabelka by nemala byť príliš ťažká. Zväčša ide o kožené kabelky a kabelky s kovovými detailmi. 
  • Venujte pozornosť vreckám a vnútornému usporiadaniu. Vyhovuje vám viac vreciek alebo len hlavný priestor bez predelenia?
  • Všímajte si zapínanie. Kvôli bezpečnosti sú obľúbenejšie kabelky so zipsom.
  • V neposlednom rade je dôležitý aj dizajn a farba kabelky. Ste skôr športový typ alebo hľadáte niečo elegantné či preferujete praktický kúsok?
Kabelka

Zdroj: PINTEREST/cultgaia.com

Clutch kabelka

Clutch kabelky patria medzi najmenšie typy kabeliek. Sú štýlové, vkusné a často sú ozdobou celého outfitu. Keďže sú menšie ako klasické kabelky, tento ich nedostatok býva vyvážený vzhľadom. 

Väčšina týchto malých kabeliek má obdĺžnikový tvar a uzatváranie na zips alebo spony. Niektoré sa dodávajú s malými remienkami na zápästie, zatiaľ čo iné majú odnímateľné ramenné popruhy alebo retiazky.

Keďže tento typ kabelky má malé rozmery, umožňuje so sebou nosiť len obmedzené množstvo malých predmetov, ako je hotovosť, bankové karty, doklady či smartfón. Ide zväčša o spoločenské kabelky, ktoré sa výborne hodia na večierky a formálne udalosti.

Bucket kabelka

Zdroj: PINTEREST/whowhatwear.com

Bucket kabelka

Tieto typy kabeliek majú tvar vedra. Niektoré z týchto tašiek sú navrchu otvorené, čo nie je príliš bezpečné, ale nájsť môžete aj také, ktoré majú „šnúrkové uzatváranie". Bucket kabelky majú zvyčajne ramenné popruhy a nosia sa cez rameno. Existujú však i modely s krátkym remienkom, ktoré môžete nosiť v ruke.

Bucket kabelka má priestranný úložný priestor a je schopná poňať veľa vecí, od peňaženky, telefónu až po toaletné potreby a knihy. Tieto kabelky sú zvyčajne vyrobené z pevných materiálov, ako je koža. Vďaka svojmu jedinečnému tvaru sú vkusným módnym prvok, ale taktiež sú praktické a pohodlné na nosenie.

Tote

Zdroj: PINTEREST/Mathilda zhu

Tote kabelka

Tote kabelky sú zvyčajne väčšie v porovnaní s ostatnými. Zväčša majú štvorcový alebo obdĺžnikový tvar a majú veľké a široké dno. Horná časť tašky je pri väčšine modelov bez zapínania, čo umožňuje ľahký prístup k veciam. Niektoré majú, samozrejme, zapínanie na zips.

Tote kabelky majú dve rúčky, ktoré sú dostatočne dlhé na nosenie tašky cez rameno. Niektoré kabelky majú kratšie rúčky a sú vybavené odnímateľným ramenným popruhom. Tieto kabelky sa hodia najmä na nákupy, a preto sa im niekedy hovorí nákupné alebo shopper kabelky. Sú veľmi pohodlné na nosenie a majú veľký úložný priestor, do ktorého sa zmestí pomerne veľa vecí.

Pozri aj: Retro košík je späť! Vymeň svoju kabelku za staro-nový módny doplnok a buď IN

Kabelka

Zdroj: PINTEREST/birdinbag.com

Baguette kabelka

Už ste počuli výraz baguette bag? Ide o malé kabelky, ktoré navrhla talianska módna spoločnosť Fendi v roku 1997. Tento doplnok bol spopularizovaný aj vo filme Sex v meste koncom 90. rokov Carrie Bradshawou a stal sa kultúrnym fenoménom. 

Prečo dostala názov baguette – bagetová kabelka? Táto tenká a kompaktná kabelka bola totiž navrhnutá tak, aby pohodlne sedela pod pazuchou rovnakým spôsobom, akým Francúzi nosia svoju bagetu. Dnes sa baquette kabelky vyrábajú v rôznych farbách, štýloch a dizajnoch. Sú elegantné, pútavé a určite patria do šatníka každej ženy. 

Hobo

Zdroj: PINTEREST/modesens.com

Hobo kabelka

Slovo „hobo“ sa prvýkrát použilo na označenie migrujúcich robotníkov v Amerike na konci 19. storočia, ktorí boli v podstate bezdomovci, jazdili na nákladných vlakoch, hľadali prácu a nosili svoje veci vo vreci uviazanom okolo palice. Tento výraz si prepožičal módny priemysel na označenie kabelky, ktorá sa tvarom podobá na vrecia týchto robotníkov.

Hobo kabelka je štýl kabelky, ktorý je zvyčajne veľký a vyznačuje sa tvarom polmesiaca a dlhou rúčkou určenou na nosenie cez rameno. Tašky Hobo sú vyrobené z mäkkých, pružných materiálov. Existuje mnoho rôznych veľkostí a tvarov tohto obľúbeného dámskeho módneho doplnku.

Na začiatku až do polovice roku 2000 celebrity ako Paris Hilton a Mary-Kate a Ashley Olsen spopularizovali tento štýl kabelky.

Crossbody

Zdroj: PINTEREST/weheartit.com

Crossbody kabelka

Crossbody kabelka dostala názov podľa spôsobu, akým sa nosí – prekrýva trup od ramena po boky. Crossbody je základom dámskeho šatníka a môžete ju nájsť v rôznych štýloch, materiáloch či farbách – elegantnejšia verzia, športové kabelky, malé či praktické kabelky väčších rozmerov.

Podľa dostupných zdrojov má moderná crossbody kabelka svoje korene v priemyselnej revolúcii, keď jej primárnym účelom bolo, aby mali remeselníci a cestovatelia na dosah potrebné nástroje a základné veci. Dnešná crossbody kabelka je rovnako módna ako funkčná, dostupná v rôznych veľkostiach a štýloch, ktoré ulahodia aj tým najnáročnejším vkusom.

Tento typ kabelky je ideálny na nosenie ťažkých predmetov po dlhú dobu, najmä pri chôdzi na dlhé vzdialenosti alebo tiež na pretancovanie noci. 

Saddle

Zdroj: PINTEREST/dior.com

Saddle kabelka

Žiadna kabelka nie je taká klasická ako saddle bag. To, čo začalo ako funkčný západný doplnok, taška, ktorá bola doslova priviazaná alebo pripútaná k sedlu koňa, sa rýchlo zmenila na obľúbený módny kúsok. Krása saddle bag spočíva v jej ľahkosti a jednoduchosti. Tento typ kabelky je definovaný zakriveným telom a crossbody popruhom.

Dnes si môžete vyberať z množstva modelov od tradičnej kože a až po semiš v neutrálnych farbách, ako sú sýta hnedá, čierna a krémová, ako aj v zemitých tónoch, ako je zelená, bordová a modrá obloha. Charakteristické spony a lemy dodávajú štýlu modernosť a umožňujú značkám ako Loewe, Celine, Dior a Gucci hrať sa s ich vlastnými odlišnými interpretáciami kabelky.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE