Tekvica hokkaido ponúka skutočne množstvo skvelých tipov na jedlá, ktoré sa z nej dajú vytvoriť. Môžeme ju jesť surovú ako šalát spolu s inou zeleninou alebo si z nej urobiť chutný nápoj. Vyskúšať treba aj ďalšie spracovanie tekvice. Dá variť, piecť, smažiť a dokonca sú z nej aj výborné sladké dezerty.
Hokkaido je bohatá na rôzne vitamíny a minerály, obsahuje antioxidanty, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Čo je na nej však úplne najlepšie – nemusíme ju šúpať, stačí ju len poriadne umyť. Ak ste sa s touto tekvicou ešte nestretli a neviete si rady, ako pripraviť tekvicu hokkaido, máme pre vás tipy na chutné recepty z hokkaido tekvice.
Vyskúšate polievku z hokkaido tekvice, hokkaido rizoto, tekvicové pyré hokkaido alebo pečenú tekvicu hokkaido? Ktoré rýchle zdravé recepty sa stanú neoddeliteľnou súčasťou vašej kuchyne? Pozor, hodia sa aj do fit jedálnička!
Odporúčame prečítať: Tekvica hokkaido - prečo je iná ako ostatné?
Najobľúbenejšie recepty z hokkaido tekvice:
1. Krémová polievka z tekvice hokkaido
Krémové polievky sú obľúbené najmä preto, že vďaka ich hustote sa z nich dá dobre najesť. To je výhoda najmä vtedy, ak iné ako tekuté a kašovité jedlá nemôžete z nejakých dôvodov konzumovať. Spolu s opečenými krutónmi alebo kúskom pečiva vás hokkaido polievka dobre zasýti.
Budeme potrebovať:
-
1 tekvicu hokkaido
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- smotana na šľahanie
- soľ, korenie
- tekvicový alebo olivový olej
- vývar alebo bujón
Postup receptu: Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky a opražíme na oleji. Tekvicu umyjeme, nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke. Pridáme aj nakrájanú mrkvu a zemiaky, chvíľku opečieme. Zalejme vývarom alebo vodou s kúskom bujónu, pridáme korenie, soľ a varíme, kým nebude zelenina mäkká. Korenie vyberieme a všetko dobre rozmixujeme, pridáme smotanu podľa chuti a prípadne dosolíme. Tekvicová polievka hokkaido skvelo chutí s krutónmi alebo pečivom.
Odporúčame: Zdraviu prospešné účinky tekvice
2. Zapečená tekvica hokkaido so zemiakmi
Druhý najčastejší spôsob, ako sa táto tekvica spracováva je práve pečenie. Môžeme ju upiecť iba na masle alebo pridať rôzne koreniny, podľa toho, čo máme radi. Či už pridáte rozmarín, oregano alebo tymian, chuť tekvice to podčiarkne a môžete ju podávať aj ako hlavné jedlo. Fantastická pečená hokkaido tekvica vás svojou chuťou dostane!
Budeme potrebovať:
-
tekvicu hokkaido
- zemiaky
- tekvicový alebo olivový olej
- tymian alebo rozmarín, oregano, prípadne iné koreniny
- cesnak
- cibuľa
Postup receptu: Tekvicu umyjeme, rozrežeme na polovicu, vyberieme stred s jadierkami a nakrájame na mesiačiky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Plech vymastíme olejom, naukladáme tekvicu a zemiaky. Osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame na hrubé plátky, cesnak na menšie kúsky a spolu ich pridáme na vrch pekáča a nakoniec pridáme aj tymian. Pečieme približne 20 minút pri teplote 200°C.
Vyskúšaj aj: Zdravý recept: Tekvicový chlebík
3. Pyré z tekvice hokkaido
Najčastejšie pripravované pyré je určite zemiakové. Okrem tohto sa pyré alebo kaša dá urobiť z hocičoho iného. Výbornou alternatívou je práve pyré z tekvice. Hokkaido pyré je vhodné zaradiť aj do detského jedálnička alebo pre tých, čo majú problémy s trávením. Pyré môžeme pripraviť iba z tekvice alebo spolu so zemiakmi ako v tomto recepte.
Budeme potrebovať:
-
½ kg tekvice hokkaido
- ½ kg zemiakov
- maslo
- mlieko alebo smotana na šľahanie
- soľ, korenie
Postup receptu: Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky. Zemiaky očistíme, pokrájame a dáme variť do osolenej vody asi na 10 minút. Potom k nim pridáme aj tekvicu a varíme dovtedy, kým nebudú zemiaky aj tekvica mäkké. Po scedení pridáme maslo a trochu mlieka alebo smotany na šľahanie, aby sme zmes zriedili. Množstvo závisí od toho, ako husté chcete mať pyré. Všetko dobre zmixujeme a na záver dochutíme.
Odporúčame: Makovo – slivkové kváskové buchty
Zdroj: Depositphotos
4. Originálny recept na rizoto z hokkaido tekvice
Budeme potrebovať:
-
1 menšia tekvica
- 1 menšia cibuľa
- 300 g ryže Arborio
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 dl bieleho vína
- muškátový oriešok
- 2 PL masla
- 150 g gorgonzoly
- rukola, balzamico, olivový olej
- soľ
Postup receptu: Hokkaido umyjeme, nakrájame, dáme na plech, pokvapkáme olejom a upečieme domäkka (asi 30 minút pri teplote 200 °C). Potom tekvicu rozmixujeme na pyré. Na panvici si na oleji osmažíme nasekanú cibuľku. Potom pridáme ryžu a orestujeme.
Podlejeme vínom a počkáme, kým sa odparí. Potom začneme postupne pridávať vývar a pridávame po častiach až do zmäknuti aryže. Pred koncom pridáme tekvicové pyré a trochu muškátového orieška. Taktiež pridáme maslo a syr. Osolíme a podávame ozdobené rukolou, a balzamicom. Môžeme posypať syrom.
Ďalšie zdravé tekvicové recepty:
- Chutná polievka hokkaido
- Hokkaido muffiny
- Tekvicové placky
- Tekvicový prívarok
- Tekvicové gnocchi
- Tekvicová omáčka na cestoviny
- Pečená maslová tekvica
Článok aktualizovaný 6.2.2024