Nedávno sme vám predstavili sladké zemiaky nazývané batáty. Majú červenú farbu a ich chuť je netradičná, no veľmi zaujímavá. Sú spestrením celého jedla a ich sfarbenie sa dá využiť pri servírovaní a aranžovaní jedál. Okrem toho obsahujú aj významné množstvo betakaroténu, vitamín C, E, B6 a vlákninu.
Možno vám nenapadá žiaden recept, kde by ste ich mohli využiť alebo si len neviete predstaviť ich chuť. Určite neváhajte, v hypermarketoch sú už bežne dostupné. Tak ako klasické zemiaky, aj tieto sa najčastejšie využívajú ako príloha, no sú variabilné a dajú sa použiť na prípravu rôznych jedál. My vám ponúkame 3 tipy, ktoré môžete vyskúšať.
Odporúčame prečítať: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny
Krémová polievka z batátov
Budeme potrebovať:
- 1 stredná cibuľa
- 1 menší strúčik cesnaku
- olej
- kurací vývar alebo voda
- 4 batáty
- 3 mrkvy
- kúsok zázvoru (nemusí byť)
- soľ, korenie
- smotana na šľahanie
Postup:
Pokrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme kurací vývar alebo vodu a privedieme k varu. Pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, nasekaný zázvor a varíme asi 15 minút. Keď bude zelenina mäkká, rozmixujeme ju tyčovým mixérom a pridáme smotanu na šľahanie. Na záver polievku dochutíme soľou a korením, prípadne koriandrom.
Pečené zemiaky na rozmaríne
Budeme potrebovať:
- olivový olej
- 700 g batátov
- soľ, korenie
- vetvičky rozmarínu
- 1-2 cibule
Postup:
Batáty očistíme, ošúpeme a pokrájame na kúsky. Plech pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zemiaky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj cibuľu nakrájanú na veľké kusy. Znovu pokvapkáme olejom a pridáme aj vetvičky rozmarínu. Pečieme pri teplote 200°C asi 30 minút. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo aj ako hlavné jedlo.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Plnený sladký zemiak
Hranolčeky s koriandrom
Budeme potrebovať:
- 4 batáty nakrájané na tenké pásiky
- olivový olej
- nasekaný koriander (môžete použiť aj iné korenie)
- 1 malý strúčik cesnaku
- soľ
Postup:
Najprv si vytvoríme zmes, ktorou hranolčeky obalíme. Koriander rozmixujeme spolu s cesnakom a olejom a obalíme zemiaky. Dáme ich na rozohriatu panvicu a smažíme asi 7-8 minút, stále premiešavame. Na záver ich osolíme. Tiež sa dajú chrumkať len tak samostatne alebo ich môžeme použiť ako prílohu.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Jednoduché zemiakové placky zo sladkých zemiakov
Shutterstock.com