3 tipy na recepty z batátov

Nedávno sme vám predstavili sladké zemiaky nazývané batáty. Majú červenú farbu a ich chuť je netradičná, no veľmi zaujímavá. Sú spestrením celého jedla a ich sfarbenie sa dá využiť pri servírovaní a aranžovaní jedál. Okrem toho obsahujú aj významné množstvo betakaroténu, vitamín C, E, B6 a vlákninu.

 

Možno vám nenapadá žiaden recept, kde by ste ich mohli využiť alebo si len neviete predstaviť ich chuť. Určite neváhajte, v hypermarketoch sú už bežne dostupné. Tak ako klasické zemiaky, aj tieto sa najčastejšie využívajú ako príloha, no sú variabilné a dajú sa použiť na prípravu rôznych jedál. My vám ponúkame 3 tipy, ktoré môžete vyskúšať.

 

Odporúčame prečítať: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny

 

 Krémová polievka z batátov

 

Budeme potrebovať:

  • 1 stredná cibuľa
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • olej
  • kurací vývar alebo voda
  • 4 batáty
  • 3 mrkvy
  • kúsok zázvoru (nemusí byť)
  • soľ, korenie
  • smotana na šľahanie

 

Postup:

 

Pokrájanú cibuľu a cesnak opražíme na oleji, pridáme kurací vývar alebo vodu a privedieme k varu. Pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, nasekaný zázvor a varíme asi 15 minút. Keď bude zelenina mäkká, rozmixujeme ju tyčovým mixérom a pridáme smotanu na šľahanie. Na záver polievku dochutíme soľou a korením, prípadne koriandrom. 

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

Pečené zemiaky na rozmaríne

Budeme potrebovať:

  • olivový olej
  • 700 g batátov
  • soľ, korenie
  • vetvičky rozmarínu
  • 1-2 cibule

 

Postup:

 

Batáty očistíme, ošúpeme a pokrájame na kúsky. Plech pokvapkáme olivovým olejom, pridáme zemiaky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj cibuľu nakrájanú na veľké kusy. Znovu pokvapkáme olejom a pridáme aj vetvičky rozmarínu. Pečieme pri teplote 200°C asi 30 minút. Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo aj ako hlavné jedlo.

 

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Plnený sladký zemiak

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

 Hranolčeky s koriandrom

 

Budeme potrebovať:

  • 4 batáty nakrájané na tenké pásiky
  • olivový olej
  • nasekaný koriander (môžete použiť aj iné korenie)
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • soľ

 

Postup:

 

Najprv si vytvoríme zmes, ktorou hranolčeky obalíme. Koriander rozmixujeme spolu s cesnakom a olejom a obalíme zemiaky. Dáme ich na rozohriatu panvicu a smažíme asi 7-8 minút, stále premiešavame. Na záver ich osolíme. Tiež sa dajú chrumkať len tak samostatne alebo ich môžeme použiť ako prílohu.

 

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Jednoduché zemiakové placky zo sladkých zemiakov

batáty, sladké zemiaky, zemiaky, náhrada zemiakov, príloha k jedlám, povojník batátový, hranolky z batátov, polievka z batátov

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

28.10.2016 10:07

výborné recepty, už mám uložené

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.10.2016 16:06

tie hranolčeky ma zaujali... určite niekedy vyskúšam

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

05.11.2016 18:58

batáty sú skvelé na všetky spôsoby :) dnes som mala pečené

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

11.12.2016 21:32

ešte som nejedla batáty... ale rada vyskúšam

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:29

Dobré recepty

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:30

Dobre vedieť

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:30

raz oskúšame

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:09

Ešte som nejedla bataty

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.