Tradične doma pečieme voňavé chrumkavé šišky so slivkovým lekvárom.
Keď som videla recept na tieto krásne šišky od pani Lenky, spomenula som si na vás všetkých, ktorí musíte vylúčiť lepok a dali by ste si takúto pochúťku.
Mám už nejaké skúsenosti s bezlepkovými múkami. Mám odskúšaných zopár receptov. Niektoré s riadnym úspechom a boli aj také, ktoré mali len premiéru a viackrát som ich nerobila :) Recept pani Lenky je s kváskom, ja momentálne žiaden doma nemám a tak som použila čerstvé droždie. Je na vás ako sa rozhodnete a čo vám je výhodnejšie.
Odporúčame prečítať:Recepty pre štíhlu líniu: Lahodné chia pudingy II
Budete potrebovať:
20 g droždia
50 g pohánkovej múky
50 g ryžovej múky
100 g tapiokovej múky (škrobu)
1,5 PL psyllia (šupiek)
2 PL rumu
100 ml mlieka
50 g masla
4 PL trstinového cukru
1 vajíčko
štipku soli
olej na vyprážanie
Odporúčame prečítať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií
Postup:
- Vo vlažnom mlieku si rozpustite trstinový cukor a droždie, nechajte pár minút kysnúť.
- V miske zmiešajte všetky suché suroviny , pridajte rozšľahané vajce, rum a roztopené maslo (nie horúce).
- Ak chcete šišky bez laktózy použite olej, alebo kokosový tuk. Na záver pridajte zmes mlieka, cukru a droždia a vymiešajte cesto. Bude riedke a treba ho miešať aspoň 5-7 minút. Vymiešané cesto nechajte kysnúť.
- Doba kysnutia sa veľmi líši od klasického lepkového cesta a tak mu nechajte čas minimálne 4 hodiny.
- Za tú dobu cesto krásne nakyslo, „zhustlo“.
- Na pracovnú plochu si dajte pohánkovú múku a spracujte cesto.
- S cestom sa dobre pracuje.
- Vyvaľkajte si cesto na potrebnú hrúbku, záleží či budete šišky plniť, alebo dáte lekvár po vyprážaní. Z uvedenej dávky urobíte cca 20 – 25 kusov, podľa veľkosti vykrajovátka.
- Vyprážajte v oleji, ale môžete aj piecť v rúre … v pôvodnom recepte je to odporúčané.
- Chuť týchto šišiek je výborná, ja som ich robila trochu tenšie, ale robte ich podľa svojich tradícií.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Bezlepkové lokše na 3 spôsoby!
www.jarkapecie.sk