Aj vám pomyslenie na prípravu domácej parenej knedle naháňa husiu kožu (zimomriavky) po celom tele? Veru, príprava parenej knedle môže byť náročná a zdĺhavá, preto sa mnohé do toho ani nepúšťame. Radšej si zájdeme do obchodu a knedľu si kúpime. Je to jednoduchšie a knedľa v podstate chutí rovnako. Avšak, ak chcete svoju rodinu alebo hostí prekvapiť domácou knedľou, tak skúste tento jednoduchý hrnčekový recept.
Knedľa zo starých rožkov a pripravená do 10 minút? A dokonca v mikrovlnke? Tak tento recept rozhodne stojí za vyskúšanie. Výhodou je aj to, že nejde o kysnuté knedle, ktorých príprava je zdĺhavá. Jednou nevýhodou takejto knedle je fakt, že je potrebné ju ihneď skonzumovať. Určite si ju nepripravujte do zásoby. Zohrievaná hrnčeková knedľa už nie je chutná a dokonca by sa mohlo stať, že zo dňa na deň by stvrdla. Čerstvá chutí najlepšie! A keďže jej príprava nie je náročná, nie je dôvod si ju do zásoby pripravovať.
Odporúčame aj: Domáce dukátové buchtičky ako od babičky: S vanilkovým krém sú najlepšie
Na domácu knedľu potrebujeme:
- 2 staršie rožky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajíčka
- 4 lyžičky rastlinného oleja
- ½ prášku do pečiva
- štipku soli
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
- Rožky si pokrájajte na kocky vo veľkosti približne 1 cm a presypte ich do väčšej misky, v ktorej sa vám budú knedle dobre miešať.
- Petržlenovú vňať si umyte a nechajte vyschnúť. Následne ju nasekajte a pridajte k nakrájaným rožkom.
- Do zmesi pridajte vajíčka, mlieko, preosiatu múku a prášok do pečiva. Všetko poriadne vymiešajte – spočiatku bude zmes riedka, avšak počítajte s tým, že rožky nasajú mlieko. Podľa potreby zmes na knedle osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Pripravte si približne 4 pol litrové hrnčeky, do každého nalejte lyžičku oleja a vnútorné steny i dno poriadne natrite. Následne do pripravených hrnčekov rozdeľte knedľové cesto (cca do 2/3 objemu hrnčeka). Knedle narastú, tak aby mali dostatok priestoru a nepretiekli cez okraj hrnčekov.
- Hrnčeky vložte do mikrovlnky na 700 W a nechajte „piecť“ približne 6 minút. Po 6 minútach zapichnite do jednej knedle nôž alebo špajdľu a pozrite, či nie sú knedle ešte surové. Ak áno, tak ich nechajte ešte pár minút piecť.
- Hotové knedle vyklopte z hrnčeka, nakrájajte a podávajte.
Ak sa stránite používaniu mikrovlnky, tak môžete knedle pripraviť aj vo vodnom kúpeli. Postup je rovnaký, no rozdiel je v tom, že hrnčeky s knedľovou zmesou vložíte do hrnca s vodou a necháte variť.