Je pravda, že doma pripravené fliačky so sladkou kapustou chutia najlepšie. Je to slovenské tradičné jedlo, ktoré sme v detstve všetci jedávali častejšie, pretože ich naše babky a mamky vedeli pripraviť najchutnejšie. Dnes si väčšinou kvôli času odvaríme kupované cestoviny a pridáme kapustu. Aj tieto cestoviny sú chutné, ale určite sa s domácimi nedajú porovnať. Ak ste si ich doma ešte nepripravovali, možno teraz je ten čas to skúsiť podľa nášho receptu.
Na domáce fliačky budeme potrebovať:
- 1 stredne veľkú kapustu
- 1 cibuľu
- čierne mleté korenie podľa chuti
- štipku mletej rasce
- 1 až 2 ČL soli (podľa chuti)
- 1 PL kryštálového cukru
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 2 celé vajcia
- pohár vody (cca1,5 dcl)
- soľ
Na dochutenie:
- praženú slaninu
- prepražené maslo
Na dosku si preosejeme múku, pridáme vajíčka, soľ a postupne vlažnú vodu. Ručne vypracujeme cesto, ktoré bude tuhšie a vláčne. Veľa vody navyše nepridávať, pretože sa pri krájaní môže lepiť. Vymiesené cesto necháme 10 – 15 minút odpočívať. Rozdelíme ho na dve časti, ktoré rozvaľkáme na úplne tenké pláty. Múku musíme pravidelne podsypávať pod cesto, aby sa neprilepilo o dosku. Pripravené pláty necháme 15 minút preschnúť, pomúčime povrch a položíme ich na seba. Povrch opäť pomúčime a ostrým nožom nakrájame na tenké pásiky. Tieto pásiky si uložíme na seba napríklad po 6 ks a krájame malé trojuholníky alebo štvorčeky. Nakrájané cestoviny v rukách poprehadzujeme s múkou na doske a prenesieme na pripravenú čistú bavlnenú utierku. Na utierke cestoviny necháme preschnúť a pripravíme si kapustu.
Do veľkého hrnca pridáme olej a nakrájanú cibuľu. Opražíme ju do zlatista a pridáme na drobno nakrájanú hlávkovú kapustu. Podlejeme trochu vodou tak, aby kapusta zo začiatku neprihorela. Kapustu dusíme a dochutíme soľou, cukrom, čiernym mletým korením a štipkou rasce. Každý podľa chuti.
Fliačky postupne vkladáme do vriacej vody a premiešavame ich, aby sa neprilepili. Cestoviny varíme krátko okolo 7 minút, odkedy voda začne opäť vrieť. Keď sú už cestoviny uvarené, prilejeme do hrnca okolo pol litra studenej vody. Cestoviny začnú padať na dno a vtedy ich scedíme.
Kapustu zmiešame s cestovinami. Môžeme pridať prepražené maslo alebo dochutiť popraženou slaninkou. Fliačky so sladkou kapustou sa môžu pripravovať aj na sladko. V tom prípade do kapusty pridáme viac cukru alebo si fliačky priamo na tanieri pocukrujeme práškovým cukrom. To chutí hlavne deťom. V detstve som ich takto na sladko jedávala aj ja. Teraz mi viac chutia slanšie.
Dobrú chuť!