Domáce fliačky so sladkou kapustou: Budeš sa až za ušami oblizovať!

Je pravda, že doma pripravené fliačky so sladkou kapustou chutia najlepšie. Je to slovenské tradičné jedlo, ktoré sme v detstve všetci jedávali častejšie, pretože ich naše babky a mamky vedeli pripraviť najchutnejšie. Dnes si väčšinou kvôli času odvaríme kupované cestoviny a pridáme kapustu. Aj tieto cestoviny sú chutné, ale určite sa s domácimi nedajú porovnať. Ak ste si ich doma ešte nepripravovali, možno teraz je ten čas to skúsiť podľa nášho receptu.

recept na domáce fliačky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na domáce fliačky budeme potrebovať:

  • 1 stredne veľkú kapustu
  • 1 cibuľu
  • čierne mleté korenie podľa chuti
  • štipku mletej rasce
  • 1 až 2 ČL soli (podľa chuti)
  • 1 PL kryštálového cukru

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 2 celé vajcia
  • pohár vody (cca1,5 dcl)
  • soľ

Na dochutenie:

  • praženú slaninu
  • prepražené maslo
fliačky so sladkou kapustou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na dosku si preosejeme múku, pridáme vajíčka, soľ a postupne vlažnú vodu. Ručne vypracujeme cesto, ktoré bude tuhšie a vláčne. Veľa vody navyše nepridávať, pretože sa pri krájaní môže lepiť. Vymiesené cesto necháme 10 – 15 minút odpočívať. Rozdelíme ho na dve časti, ktoré rozvaľkáme na úplne tenké pláty.  Múku musíme pravidelne podsypávať pod cesto, aby sa neprilepilo o dosku. Pripravené pláty necháme 15 minút preschnúť, pomúčime povrch a položíme ich na seba. Povrch opäť pomúčime a ostrým nožom nakrájame na tenké pásiky. Tieto pásiky si uložíme na seba napríklad po 6 ks a krájame malé trojuholníky alebo štvorčeky. Nakrájané cestoviny v rukách poprehadzujeme s múkou na doske a prenesieme na pripravenú čistú bavlnenú utierku. Na utierke cestoviny necháme preschnúť a pripravíme si kapustu.

Do veľkého hrnca pridáme olej a nakrájanú cibuľu. Opražíme ju do zlatista a pridáme na drobno nakrájanú hlávkovú kapustu. Podlejeme trochu vodou tak, aby kapusta zo začiatku neprihorela. Kapustu dusíme a dochutíme soľou, cukrom, čiernym mletým korením a štipkou rasce. Každý podľa chuti.

Fliačky postupne vkladáme do vriacej vody a premiešavame ich, aby sa neprilepili. Cestoviny varíme krátko okolo 7 minút, odkedy voda začne opäť vrieť. Keď sú už cestoviny uvarené, prilejeme do hrnca okolo pol litra studenej vody. Cestoviny začnú padať na dno a vtedy ich scedíme.

Kapustu zmiešame s cestovinami. Môžeme pridať prepražené maslo alebo dochutiť popraženou slaninkou. Fliačky so sladkou kapustou sa môžu pripravovať aj na sladko. V tom prípade do kapusty pridáme viac cukru alebo si fliačky priamo na tanieri pocukrujeme práškovým cukrom. To chutí hlavne deťom. V detstve som ich takto na sladko jedávala aj ja. Teraz mi viac chutia slanšie.

Dobrú chuť!

9 komentárov
Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

02.04.2021 15:37

Keby mi ich niekto ponúkol, pravdepodobne by som bol hladný, lebo tá príprava na sladko ma akosi neoslovila. Ja zbožňujem niečo podobné, trhané halušky s kyslou kapustou a oškvarkami.

Vaše meno:

Vanesa Polcová

Vanesa Polcová

03.04.2021 10:04

Kapustové fliačky sú výborné na sladko aj na slano :-) vďaka za pripomenutie

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

03.04.2021 18:08

ja robievam domáce slíže, alebo halušky kupovane by ani nejedli

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.04.2021 22:50

Toto jedlo u nás milujeme.Kapustové fliačky na sladko musím vždy spraviť plný hrniec :-)

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

05.04.2021 21:06

Fliačky nemám rada, ani ich nevarím.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

06.04.2021 12:47

Robievam a domáce sú najlepšie a z novej kapusty mňamka

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.04.2021 17:30

Poznám, ale ako slanú variantu, sú vynikajúce, nedávno som pripravila, výborný obedík:))

Vaše meno:

Natália Šugrová

Natália Šugrová

07.04.2021 12:17

Moje obľúbené jedlo zo školskej jedálne :)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

07.04.2021 19:51

Kapustové fliačky na sladko zbožňujem, ja si ich ešte nakoniec dochutím škoricou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE