Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne

Určite ste už aj vy dostali chuť na zlatisté a chrumkavé hranolčeky. Nie je hriechom dopriať si raz za čas aj takúto pochúťku. Rovnakú podmienku však stanovte aj svojim deťom a konzumovanie hranolčekov do ich jedálnička zaveďte iba ako občasnú pochúťku, nie ako pravidelnú súčasť stravy. 

 

Výskumom sa totiž zistilo, že pravidelné konzumovanie hranolčekov môže viesť ku vzniku obezity, rôznych genetických komplikácií či dokonca ku vzniku rakoviny. Príčinou je jedovatý akrylamid, ktorý vzniká v kôrke počas prípravy hranolčekov pri vysokej teplote (najčastejšie fritovaním a pečením).

Odporúčame prečítať: Chutné smoothies, ktoré podporia vaše zdravie

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

Hranolčeky sa však dajú pripraviť aj zdravšie. Princípom je soliť hranolčeky pred samotným pečením či fritovaním, nie až po príprave hranolčekov, ako sme najčastejšie zvyknutí. Stačí, ak nakrájané zemiaky ponoríte na približne 15 minút do primerane slanej vody. Soľ zabezpečí, že nebezpečný akrylamid v kôrke hranolčekov počas ich prípravy nevznikne. 

 

 

Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

Hranolčeky si takouto prípravou vychutnáte oveľa viac a navyše predídete zdravotným problémom, ktoré pri konzumovaní bežne pripravených hranolčekov reálne hrozia. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zdravá zubná starostlivosť bez zbytočnej chémie

hranolceky-nemusia-byt-iba-skodlive-pripravte-si-ich-zdravo-a-chutne

Zdroj: Shutterstock®

OTÁZKA PRE VÁS:

 

 

Ako často konzumujete hranolčeky?

 

Aký je spôsob ich prípravy vo vašej domácnosti?

 

Solíte ich po príprave alebo pred prípravou?

 

Zdroj foto:

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

08.09.2015 10:26

a to som si myslela ,že hranolky pečené v rúre sú menej škodlivé...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

08.09.2015 21:06

zaujímavé toto som teda nevedela

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

10.09.2015 22:12

Patrím do kategórie osôb, ktoré si radi vychutnajú hranolčeky len raz za čas...ale tie "poctivé" domáce zo zemiakov, žiadne polotovary do rúry a podobne. Takže ďakujem za typ na zdravšiu variantu. Netušila som, že aj takto sa dá ich príprava "ozdraviť" :).

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 09:31

mám veľmi rada hranolčeky ved tie zlé veci sú najlepšie, ale nedávam si ich až tak často a solím až po príprave :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:34

Ja teda hranolky často nerobím.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

20.12.2015 12:28

hranolky mám ráda, ale moc je nedělám, solím až po přípravě

Vaše meno:

Alena Ďurechová

Alena Ďurechová

11.03.2016 00:14

Milujem pečené zemiaky... solím pred pečením ;-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.