Určite ste už aj vy dostali chuť na zlatisté a chrumkavé hranolčeky. Nie je hriechom dopriať si raz za čas aj takúto pochúťku. Rovnakú podmienku však stanovte aj svojim deťom a konzumovanie hranolčekov do ich jedálnička zaveďte iba ako občasnú pochúťku, nie ako pravidelnú súčasť stravy.
Výskumom sa totiž zistilo, že pravidelné konzumovanie hranolčekov môže viesť ku vzniku obezity, rôznych genetických komplikácií či dokonca ku vzniku rakoviny. Príčinou je jedovatý akrylamid, ktorý vzniká v kôrke počas prípravy hranolčekov pri vysokej teplote (najčastejšie fritovaním a pečením).
Odporúčame prečítať: Chutné smoothies, ktoré podporia vaše zdravie
Hranolčeky sa však dajú pripraviť aj zdravšie. Princípom je soliť hranolčeky pred samotným pečením či fritovaním, nie až po príprave hranolčekov, ako sme najčastejšie zvyknutí. Stačí, ak nakrájané zemiaky ponoríte na približne 15 minút do primerane slanej vody. Soľ zabezpečí, že nebezpečný akrylamid v kôrke hranolčekov počas ich prípravy nevznikne.
Odporúčame prečítať: Bývate často unavená? Dôvod vás možno prekvapí
Hranolčeky si takouto prípravou vychutnáte oveľa viac a navyše predídete zdravotným problémom, ktoré pri konzumovaní bežne pripravených hranolčekov reálne hrozia.
Odporúčame prečítať: Zdravá zubná starostlivosť bez zbytočnej chémie
OTÁZKA PRE VÁS:
Ako často konzumujete hranolčeky?
Aký je spôsob ich prípravy vo vašej domácnosti?
Solíte ich po príprave alebo pred prípravou?
Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com