Ostalo mi ešte trocha droždia, tak som sa odhodlala na vianočku. Nechcela som si to komplikovať, žiadny komplikovaný vrkoč, ale iba taký klasický a žiadna mega vianočka ale tri menšie.
A viete čo? Normálne sa mi tá práca s kysnutým cestom aj začína páčiť. Vždy som mala voči tomu rešpekt, ale ozaj to nie je nič hrozné.
A niet nad vychutnaním si čerstvo upečenej mäkkučkej domácej vianočky, verte mi! Zvládla som to ja, zvládnete to aj vy. ;)
Budeme potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 300 ml mlieka
- 1 balík vanilkového cukru Dr. Oetker
- 80 g Sweet family kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 50 g roztopeného masla
- 1 lyžica mlieka + 1 žĺtko na potretie
Odporúčame vyskúšať: Domáci recept: Cisársky trhanec
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme kvások – v mini hrnci zohrejeme jemne 100 ml mlieka, pridáme vanilkový cukor, premiešame a odstavíme z ohňa, keď už je teplé. Namrvíme doň droždie a necháme kvasiť. Zatiaľ si do veľkej misy dáme všetky ostatné suroviny (okrem poslednej), pridáme kvások a rukou miesime, až kým nie je hladké a nelepí sa. Potom cesto uložíme do pomúčenej misy a dáme na teplé miesto vykysnúť cca na hodinu. Keď nám už narástlo na dvojnásobok, vyklopíme na pomúčenú dosku a cesto rozdelíme najprv na 3 rovnaké časti a potom ešte každú časť na 3 dieliky. Každý z 3 dielikov vyvaľkáme na rovnakú veľkosť a upletieme vrkoč. Toto opakujeme aj s ostatnými dielikmi. Vzniknú nám tak 3 menšie vianočky. Uložíme ich na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte pol hodinu odpočívať. Zatiaľ zapneme rúru na 180°C a v malej miske vyšľaháme žĺtko s mliekom. Týmto potrieme vrch každej vianočky. Dáme piecť na cca 25 minút. Hotovo. :)
Odporúčame vyskúšať: Domáci recept na makový a orechový závin
Zdroj: www.angiebakes.com