Tieto chutné donutky sme piekli na kurze bezlepkového pečenia a mali úspech. Piekla som ich už viackrát a vždy zmizli zo stola rýchlosťou svetla :)
Chutia aj bez polevy, ale čokoládová poleva im dodá slávnostný vzhľad a ešte lepšiu chuť – to mi čokoholici vieme :)
Pečiem ich v silikónovej forme, sú to mini donutky. Páči sa mi, že nie sú vyprážané, nie sú mastné a nahradia nielen dezert, ale sú vhodné aj na desiatu do školy.
Múka z quinoy má dobré výživové hodnoty a je na vás či si donutky ochutíte škoricou a muškátovým orieškom, každý si pridá podľa chuti. Navyše sú hotové za chvíľku, takže môžete potešiť rodinku chtnými nedeľnými raňajkami.
Odporúčame prečítať: Recept na šťavnatý makový zákusok
Budete potrebovať na 22 malých donutiek:
- 100g mletých mandlí
- 55 g múky z quinoy
- 50 g oleja alebo kokosového tuku
- 50 g trstinového cukru (môžete použiť aj cukor kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
- 3 vajcia
- 1 malý zrelší banán cca. 100 g
- lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 čajovej lyžičky soli = štipka soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
Postup:
- Zmiešajte spolu všetky suché suroviny.
- Vyšľahajte v mixéri vajíčka spolu s banánom. Pridajte ostatné mokré suroviny, dobre premiešajte.
- Spojte suché a mokré suroviny a opäť ich dobre premiešajte, ale neprešľahajte.
- Zmes je pomerne riedka, nie je to klasické cesto na donutky, ktoré sa dá vykrajovať a potom vysmážať v oleji. Táto bezlepková verzia je tekutejšia a pečie sa klasicky v rúre a tak je aj ľahšia a zdravšia. Zmesou naplňte formu na donutky – môžete použiť vrecúško na zdobenie.
Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 15 minút.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepy: Lahodné maslové croissanty bez lepku