Pečený rebarborovo – jahodový džem

V rohu našej záhrady sa rozrástla pekná rebarbora a jej  chutným stonkám som sa veľmi potešila. Táto zelenina je vhodná na sladko ako džem, alebo s jahodami do koláčov, ale je veľmi chutná aj na slano do šalátov.


Vyrezala som všetku rebarboru v záhrade, odstránila krásne veľké listy (tie nie sú vhodné na konzum) a dala som sa do šúpania stoniek. Po ošúpaní som stonky nakrájala približne na 1,5 cm kúsky a nasypala som ich do hlbšieho plechu na pečenie. Jahody na záhrade máme len sladké lesné, tak som si kúpila od tety na trhovisku a len som ich umyla a nakrájala na polovičky. Všetko som posypala trstinovým cukrom, pridala som jeden rozkrojený vanilkový lusk a šup s tým do rozohriatej rúry.


Džem som piekla asi 35 minút pri teplote 200°C – počas pečenia som ho asi 3 x premiešala. Zmes bola dosť riedka a chvíľu som váhala či ešte dlhšie piecť a nechať tekutinu vypariť, ale rozhodla som sa zmes ovocia a zeleniny roztlačiť a horúcu som naplnila do pohárov, dobre zatvorila a otočila som ich hore dnom a takto nechala úplne vychladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na: Mandľovo-kokosový ovocný koláč

 

peceny rebarborovo jahodový džem, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Džem trochu stuhol, ale nečakajte tuhý džem. Mne to nevadí, lebo som ho plánovala do raňajkových kaší, ale už som ho použila aj na koláč a aj pohánkový chlebík s maslom s týmto voňavým džemom je gurmánsky zážitok.

Na prípravu som použila:

  • 1,5 kg očistenej rebarbory,
  • 1 kg jahôd ,
  • 0,7 kg trstinového cukru 
  • vanilkový lusk.


Vidíte, že množstvo cukru je na minime a pritom džem je príjemne sladký, takže netreba robiť džemy s vyšším podielom cukru.

 

Odporúčame tiež: Recept na Banánový ovsený koláč s jahodovým chia džemom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

21.07.2016 07:19

Ten musí byť fantastický,my rebarboru zbožnujeme..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.07.2016 16:54

zaujímavý džemík

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.07.2016 17:27

Vyzerá že je dobrý, vyskúšam pri najbližšej príležitosti

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 13:03

musí byť výborný

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

19.06.2018 17:01

zaujímavy džem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.