V rohu našej záhrady sa rozrástla pekná rebarbora a jej chutným stonkám som sa veľmi potešila. Táto zelenina je vhodná na sladko ako džem, alebo s jahodami do koláčov, ale je veľmi chutná aj na slano do šalátov.
Vyrezala som všetku rebarboru v záhrade, odstránila krásne veľké listy (tie nie sú vhodné na konzum) a dala som sa do šúpania stoniek. Po ošúpaní som stonky nakrájala približne na 1,5 cm kúsky a nasypala som ich do hlbšieho plechu na pečenie. Jahody na záhrade máme len sladké lesné, tak som si kúpila od tety na trhovisku a len som ich umyla a nakrájala na polovičky. Všetko som posypala trstinovým cukrom, pridala som jeden rozkrojený vanilkový lusk a šup s tým do rozohriatej rúry.
Džem som piekla asi 35 minút pri teplote 200°C – počas pečenia som ho asi 3 x premiešala. Zmes bola dosť riedka a chvíľu som váhala či ešte dlhšie piecť a nechať tekutinu vypariť, ale rozhodla som sa zmes ovocia a zeleniny roztlačiť a horúcu som naplnila do pohárov, dobre zatvorila a otočila som ich hore dnom a takto nechala úplne vychladiť.
Odporúčame prečítať: Recept na: Mandľovo-kokosový ovocný koláč
Džem trochu stuhol, ale nečakajte tuhý džem. Mne to nevadí, lebo som ho plánovala do raňajkových kaší, ale už som ho použila aj na koláč a aj pohánkový chlebík s maslom s týmto voňavým džemom je gurmánsky zážitok.
Na prípravu som použila:
- 1,5 kg očistenej rebarbory,
- 1 kg jahôd ,
- 0,7 kg trstinového cukru
- vanilkový lusk.
Vidíte, že množstvo cukru je na minime a pritom džem je príjemne sladký, takže netreba robiť džemy s vyšším podielom cukru.
Odporúčame tiež: Recept na Banánový ovsený koláč s jahodovým chia džemom