Recept na Pudingový koláč

Tradičný koláč, ktorý robieva hádam každá správna gazdinka. Kynutý koláč má množstvo skvelých variácií - ako plnku doň môžete dať orechy, mak, tvaroh a podobne. Záleží len na tom, čo máte radi.

 

My si ho robievame s pudingom. Tento koláč mi pripomína detstvo a časy strávené u babičky na dedine. S pohárom mlieka vás jeden kúsok vždy poteší. Tak si poďte na ňom pochutnať. 

 

Na cesto potrebujete:

  • 600 g hladkej múky
  • 50 g čerstvého droždia
  • 400 ml mlieka
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice oleja
  • 2 bielka

 

Odporúčame prečítať: Nebeská vianočná torta

 

Recept na Pudingový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na plnku si pripravte:

  • 400 ml mlieka
  • 2 práškové čoko pudingy
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 2 žĺtka na potretie

 

Najprv si pripravíme plnku. V mlieku si uvaríme oba pudingové prášky, až kým nám nevznikne hustý puding a necháme trocha vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom a primiešame ešte teplý puding.

 

Na cesto si necháme vykysnúť droždie v 200 ml teplého mlieka zmiešaného s lyžicou cukru. Zatiaľ si vyšľaháme bielka do tuha a odložíme bokom. Keď už je kvások pripravený, pridáme ho do väčšej misy, kde už máme preosiatu múku, 2 lyžice práškového cukru a olej. Spracujeme rukou (alebo mixérom s metličkou na hnetenie) na pevné cesto. Na konci do tohto cesta primiešame aj tuhý sneh z bielkov (kľudne aj mixérom).

 

Cesto nemusíme dať odpočívať, hneď ho rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do štvorca a natrieme na vrch pudingový krém a zrolujeme. Toto opakujeme aj so zvyšnými tromi cestami, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie – kľudne aj 4 vedľa seba, ak máte väčší plech. Necháme ich odpočívať asi 25 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180°C. Vrch koláčov potrieme vyšľahanými žĺtkami a dáme piecť asi na 30-35 minút.

 

Odporúčame prečítať: Recept na domáce mandľovo-čokoládové tyčinky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 10:41

Aj u nás sme ho kedysi robievali.. Pre zmenu fajn, ale potom sme sa vrátili naspäť ku klasickej štrudle :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

21.12.2016 10:57

taký robievam :) výborný

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 01:25

veľmi chutné

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

22.12.2016 18:57

veľmi chutný domáci recept

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.12.2016 21:51

aj orechový a makový je super

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

25.12.2016 20:17

môže byť chutný

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

26.12.2016 20:10

Hned by som ho vyskusala :)

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

30.12.2016 11:17

ten od babky je najlepší :)

Vaše meno:

Bria Tóthová

Bria Tóthová

30.12.2016 22:42

pre zmenu môže byť, takýto sme zatiaľ nerobili

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

02.01.2017 11:51

Koláče mi pripomínajú detstvo, z času na čas ich tiež upečiem, sú výborné:))

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

02.01.2017 16:57

Skvelý recept určíte si urobím už teraz sa tešim

Vaše meno:

Jana

Jana

03.01.2017 19:03

Babka ho robieva, je fantastický.

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

08.02.2017 19:40

tento milujeme celá rodina keď sa upečie , iba sa po ňom len "zapráši" :-)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

06.03.2018 17:24

S takouto variáciou som ešte takýto koláč nerobila, musím vyskúšať :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

09.06.2022 14:40

Mňamký

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.