Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert

Keď napíšeme, že cheesecake je azda najznámejším koláčom sveta, nie sme ďaleko od pravdy. Nájdete ho takmer v každej kaviarni. Výnimkou nebývajú ani kaviarne, ktoré sa na ne špecializujú.

Možno ste nevedeli, že cheesecake má svoje prvé korene už v starovekom Grécku, pričom najväčší boom zažil v 18. storočí. Vtedy bol recept na cheesecake prinesený do Ameriky európskymi prisťahovalcami. Odvtedy je obľúbenou pochúťkou ku káve, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.

My si pripravíme lahodný cheesecake v trojfarebnom variante – s dávkou čokolády, smotanového mascarpone a lesného ovocia. 

cheesecake

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu strakatého cheesecaku budeme potrebovať

Korpus:

  • 200 gramov maslových sušienok
  • 80 gramov mäkkého masla

Tmavý krém: 

  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 100 gramov kryštálového cukru
  • 120 gramov masla
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hladkej múky

Bledý krém:

  • 200 gramov bielej čokolády
  • 500 gramov mascarpone
  • 250 gramov kyslej smotany
  • 2 žĺtky

Na dochutenie:

  • Za hrsť mrazeného lesného ovocia
  • Dve lyžice kryštálového cukru
cheesecake strakatý

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Maslové sušienky pomelieme najemno a následne pridáme zmäknuté maslo. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, rozdrvené sušienky nasypeme na dno formy a utlačíme. Potom si pripravíme prvú čokoládovú vrstvu z horkej čokolády. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom a kryštálovým cukrom. Keď je zmes vychladnutá, vmiešame do nej dve vajcia izbovej teploty (pozor na to, aby nebola čokoláda horúca a vajcia studené, zrazili by sa). Do čokoládovej zmesi na záver primiešame tri lyžice hladkej múky. Prvú vrstvu môžeme vyliať na sušienkový korpus. Druhú vrstvu si pripravíme opäť rozpustením čokolády, tentoraz bielej, vo vodnom kúpeli. Mascarpone vymiešame s kyslou smotanou a žĺtkami. Keď je čokoláda vychladnutá, vmiešame ju do krému s mascarpone. Takto pripravenú druhú vrstvu vylejeme na krém z horkej čokolády. 

Vyskúšaj aj: Recept na čučoriedkové mini cheesecakes

porcia cheesecaku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Aby bol cheesecake zaujímavejší a chutnejší, môžeme ho dochutiť ,,sirupom“ z lesného ovocia. Lesné ovocie zmiešame s dvomi lyžicami kryštálového cukru a podusíme na miernom ohni, kým ovocie nepustí šťavu. Na vrch krému s marcarpone nanesieme po celom povrchu koláča zopár lyžíc pripraveného sirupu a vidličkou ho ,,rozťaháme“ tak, aby vznikli škvrny. Cheesecake pečieme pri teplote 170 °C zhruba hodinu. Dobre upečený cheesecake by mal byť na krajoch tuhý, pričom stred by mal byť stále trochu trasľavý. Koláč necháme vychladnúť a zachladiť v chladničke, ideálne počas noci.

Odporúčame: Recept na nepečený tekvicový cheesecake za pár minút

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.05.2021 07:07

Lákavý a určite chutný trojfarebný dezert.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.05.2021 12:18

vyzerá výborne a určite aj tak chutí

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.05.2021 22:29

To musí byť riadna mňamka.Recept si odkladám :-)

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

05.05.2021 13:09

Vyskúšajte, je veľmi chutný. :-)

Helena Povalova

Helena Povalova

18.01.2023 10:32

Aj tento koláč vyzerá lákavo.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.