Keď napíšeme, že cheesecake je azda najznámejším koláčom sveta, nie sme ďaleko od pravdy. Nájdete ho takmer v každej kaviarni. Výnimkou nebývajú ani kaviarne, ktoré sa na ne špecializujú.
Možno ste nevedeli, že cheesecake má svoje prvé korene už v starovekom Grécku, pričom najväčší boom zažil v 18. storočí. Vtedy bol recept na cheesecake prinesený do Ameriky európskymi prisťahovalcami. Odvtedy je obľúbenou pochúťkou ku káve, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.
My si pripravíme lahodný cheesecake v trojfarebnom variante – s dávkou čokolády, smotanového mascarpone a lesného ovocia.
Na prípravu strakatého cheesecaku budeme potrebovať
Korpus:
- 200 gramov maslových sušienok
- 80 gramov mäkkého masla
Tmavý krém:
- 200 gramov čokolády na varenie
- 100 gramov kryštálového cukru
- 120 gramov masla
- 2 vajcia
- 3 lyžice hladkej múky
Bledý krém:
- 200 gramov bielej čokolády
- 500 gramov mascarpone
- 250 gramov kyslej smotany
- 2 žĺtky
Na dochutenie:
- Za hrsť mrazeného lesného ovocia
- Dve lyžice kryštálového cukru
Postup
Maslové sušienky pomelieme najemno a následne pridáme zmäknuté maslo. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, rozdrvené sušienky nasypeme na dno formy a utlačíme. Potom si pripravíme prvú čokoládovú vrstvu z horkej čokolády. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom a kryštálovým cukrom. Keď je zmes vychladnutá, vmiešame do nej dve vajcia izbovej teploty (pozor na to, aby nebola čokoláda horúca a vajcia studené, zrazili by sa). Do čokoládovej zmesi na záver primiešame tri lyžice hladkej múky. Prvú vrstvu môžeme vyliať na sušienkový korpus. Druhú vrstvu si pripravíme opäť rozpustením čokolády, tentoraz bielej, vo vodnom kúpeli. Mascarpone vymiešame s kyslou smotanou a žĺtkami. Keď je čokoláda vychladnutá, vmiešame ju do krému s mascarpone. Takto pripravenú druhú vrstvu vylejeme na krém z horkej čokolády.
Vyskúšaj aj: Recept na čučoriedkové mini cheesecakes
Aby bol cheesecake zaujímavejší a chutnejší, môžeme ho dochutiť ,,sirupom“ z lesného ovocia. Lesné ovocie zmiešame s dvomi lyžicami kryštálového cukru a podusíme na miernom ohni, kým ovocie nepustí šťavu. Na vrch krému s marcarpone nanesieme po celom povrchu koláča zopár lyžíc pripraveného sirupu a vidličkou ho ,,rozťaháme“ tak, aby vznikli škvrny. Cheesecake pečieme pri teplote 170 °C zhruba hodinu. Dobre upečený cheesecake by mal byť na krajoch tuhý, pričom stred by mal byť stále trochu trasľavý. Koláč necháme vychladnúť a zachladiť v chladničke, ideálne počas noci.
Odporúčame: Recept na nepečený tekvicový cheesecake za pár minút