Hádam každý z nás aspoň z času na čas dostane neodolateľnú chuť na menej zdravé jedlá typu fast food. Ak im chcete dodať zdravší nádych, pripravte si ich doma. Dokonca také hamburgery môžete povýšiť na hlavnú tému vašej letnej grilovačky. Stačí zopár chutných ingrediencií a ulahodíte tak milovníkom mäsa, ako aj zarytým vegetariánom.
Odporúčame: Netradičný perník: Gaštanovo-čokoládové nebíčko v papuľke
Hovädzí hamburger so slaninou
Ingrediencie: čerstvé mleté hovädzie mäso, cibuľa, cesnak, syr s modrou plesňou, slanina, žemle, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, hnedý cukor
Postup: Mäso okoreňte a osoľte, zmiešajte s nadrobno nakrájaným cesnakom, syrom a vytvorte z nich hrubšiu placku, pokvapkajte olivovým olejom a opečte z obidvoch strán na panvici, alebo na grile. Bokom si opečte aj plátky slaniny, v ďalšej panvici zas na krúžky nakrájanú cibuľu, ktorú posypte hnedým cukrom a na slabom plyne opekajte, až kým neskaramelizuje. Čerstvé žemle prekrojte, pokvapkajte olivovým olejom, vložte do nich mäso, naň uložte opečenú slaninu a cibuľové kolieska a podávajte.
Odporúčame: Najjednoduchší recept na makrónky, ktoré si môžeš doladiť podľa seba
Rýchly pikantný hamburger
Ingrediencie: bravčové mleté mäso (napríklad z pliecka), cesnak, pikantná horčica (napríklad dijón), sójová omáčka, soľ, korenie (čierne a zelené), chilli paprička, žemle, listový šalát, paradajky, cibuľa, majonéza
Postup: Mleté mäso osolíme, okoreníme, ochutíme prelisovaným cesnakom, sójovou omáčkou, podrveným korením a chilli papričkou. Zmes dôkladne vymiešame a vytvoríme z nich masové placky, ktoré ugrilujeme (alebo opečieme na panvici). Žemle si zľahka predhrejeme, zvnútra potrieme majonézou, pridáme čerstvý šalát, naň mäso, na kolieska nakrájané paradajky a cibuľu a podávame.
Pozri aj: Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou
Tofu hamburger
Ingrediencie: údené tofu, plátkový syr, paradajky, bazalka, chilli paprička, cibuľa, cesnak, kečup, olivový olej, bylinková soľ, žemle
Postup: Tofu narežte na väčšie „steakové“ kusy, osoľte bylinkovou soľou a opečte z oboch strán na olivovom oleji. Paradajky nakrájajte nadrobno, opečte na rovnako narezanom cesnaku, ochuťte bazalkou, pridajte nakrájanú chilli papričku a chvíľku povarte. Jednu časť žemle potrite kečupom, pridajte paradajkovú zmes, kolieska čerstvej cibule a tofu a podávajte.