Azda každého raz za čas chytí chuť pripraviť si niečo slané, chrumkavé a rýchle. Niečo, čo dokáže spríjemniť večerné chvíle pri dobrom filme či rozpozeranom seriáli.
Možností je viac než dosť. Veľmi vďačným základom je lístkové cesto, ktoré sa dá pripraviť na sladko aj na slano. Jeho výhodou je skutočne rýchla a nenáročná príprava. Ak nemáte chuť na chrumkavé čipsy alebo chutné zemiakové slimáčiky, možno vás zaujmú neodolateľné bryndzové vrtuľky z lístkového cesta, ktoré vám dnes predstavíme. My by sme ich vedeli jesť snáď donekonečna.
Na chrumkavé vrtuľky budeme potrebovať
- 1 balenie mrazeného lístkového cesta
- 1 balenie/kocka bryndze
- 1 balenie taveného syra (v črievku)
- 1 vajce (na potretie cesta)
- Ľanové semienka na posypanie
- Soľ
Postup
Lístkové cesto necháme rozmraziť a rozvaľkáme valčekom natenko. Pokiaľ je možné, je vhodné ponechať štvorcový alebo obdĺžnikový tvar cesta, pretože ho budeme prekladať. Medzitým si vidličkou roztlačíme bryndzu a rozrobíme ju s vytlačeným taveným syrom. Zmes rovnomerne opatrne rozotrieme po ceste. Následne cesto preložíme na polovicu a rozrežeme na tenké obdĺžniky. Každý obdĺžnik pretočíme do tvaru ,,vrtuľky“. Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň vrtuľky, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vrtuľky na záver posypeme trochou soli a ľanovými semienkami. Pečieme do chrumkava asi 25 – 30 minút pri teplote 180 °C. Po vychladnutí si ich môžeme vychutnať pri dobrom filme.
Hľadáte tie naj recepty z lístkového cesta? Inšpirujte sa našimi ďalšími chutnými nápadmi v sekcii receptov.
Vyskúšaj aj: Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!