Blysnite sa na grilovačke a pripravte priateľom klasiku, krkovičku marinovanú v čiernom pive. Na odľahčenie svedomia a trávenia ju vždy podávam s domácou marinovanou mrkvou. Asi vás neprekvapí zistenie, že je to u nás najobľúbenejšie grilované jedlo.
Príprava 30 minút + marinovanie cez noc
Grilovanie: 30 minút, varenie: 20 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
- 600 g krkovičky - plátkov
- 0,3 l čierneho piva
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice horčicového prášku alebo dijonskej horčice
- čierne mleté korenie
- 1 lyžica čiernej rasce – černuška siata
- mletú červenú papriku
- 2 lyžice olivového oleja
- čerstvá vňať koriandra
Na marinovanú mrkvu:
- 2 zväzky mladej mrkvy
- 50 ml slnečnicového oleja
- soľ
- 1 Pl medu
- stonky čerstvého tymianu
Postup:
Deň pred grilovačkou si pripravíme marinovanú mrkvu. Z mrkvy odkrojíme vňať, kúsok ponecháme a mrkvy olúpeme. V menšom hrnci rozpálime 2 lyžice oleja, pridáme mrkvu a zo všetkých strán ju krátko opečieme. Znížime plameň, pridáme med a trochu vody, osolíme. Mrkvu podusíme do polomäkka až kým sa voda nevyparí. Naservírujeme ju do plytkej porcelánovej misy, poukladáme na ňu vetvičky čerstvého tymianu a pokropíme zvyšným olejom. Mrkvu marinujeme počas noci a podávame ku grilovanému mäsu.
V deň grilovačky si pripravíme marinádu. Do sklenenej misy nalejeme pivo, ošúpaný a pretlačený cesnak, horčicu, čierne korenie, černušku siatu rozdrvenú v mažiari, mletú červenú papriku, olivový olej. Zo všetkých ingrediencií tak vytvoríme marinádu a mäso marinujeme úplne ponorené asi 4 hodiny. Opekáme na perforovaných alumíniových táckach na grile asi 15 minút z každej strany. Podávame s nasekaným koriandrom.
Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk