Čo by to boli za Vianoce bez vianočného šalátu? Ten už akosi neodmysliteľne patrí na štedrovečerný stôl alebo ako pohostenie pre koledníkov a návštevníkov. No ak patríte k tým, ktorí si strážia svoju líniu a klasický „majonézak“ je pre vás tabu, tak skúste možno trošku odľahčenú verziu, kde sme majonézu nahradili jogurtom. Ak siahnete po nízkotučnom alebo odtučnenom jogurte, vaša ťažko vyformovaná postava vám bude vďačná.
Už sa vám začali zbiehať slinky pri vyslovení tých dvoch zázračných slov, respektíve slovného spojenia, akým je vianočný šalát? Tak v tom prípade nečakajte, vyberte misku, hrnce a hor sa do prípravy šalátu, ktorému sa poteší úplne každý.
Na prípravu šalátu budete potrebovať:
- salámu Vysočina Mecom
- 4 stredné zemiaky
- 1 väčšiu mrkvu
- vajíčko
- biely jogurt
- kukuricu
- hrášok
- kapiu
- kyslú uhorku (nemusí byť)
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy
V prvom rade si poriadne umyte zemiaky a dajte ich variť v šupke. Varte ich dovtedy, kým nebudú mäkké. Následne si očistite mrkvu, narežte na kocky a rovnako ju varte do zmäknutia. Samozrejme, aj vajíčko si uvarte na tvrdo. Medzitým si môžete do misky vysypať kukuricu, hrášok a narezať kapiu na menšie kúsky.
Po dovarení nechajte zemiaky, mrkvu aj vajíčka vychladnúť. Po úplnom vychladnutí zemiaky nakrájajte na menšie kocky a vajíčka nadrobno. Medzitým si tiež nakrájajte salámu Vysočina na menšie kocky a opražte na rozpálenej panvici. Všetky ingrediencie (zemiaky, mrkvu, vajíčko) pridajte do misky. Pridajte k nim aj upraženú salámu, avšak bez výpeku, aby šalát nebol príliš mastný a ťažký.
Do takto pripravenej zmesi následne vmiešajte jogurt, pridajte soľ a čierne korenie a všetko spolu poriadne premiešajte. Na dochutenie celého šalátu môžete nahrubo nastrúhať kyslú uhorku.
Šalát nechajte chvíľku odstáť v chladničke, aby sa prepojili všetky chute a následne podávajte.
Prajeme dobrú chuť!