Tipy na rýchle múčniky – maškrty napečené raz, dva, tri!

Jednoduché, rýchle a navyše chutné. V prípade, že nemáte náladu a ani čas na veľké vypekanie, ponúkneme vám zopár receptov na chutné dezerty. V dnešných inšpiráciách budú dominovať najmä jabĺčka, mak, ale i mrkva. Čo poviete, nechali by ste sa zlákať?

Odporúčame: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu

makový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Koláč lenivej ženy

Koláč pre všetky lenivé ženy, ktoré chcú upiecť niečo chutné, no nechcú pečeniu venovať dlhý čas. V prípade, že obľubujete mak, je tento dezert pre vás priam stvorený. 

Budeme potrebovať:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček maku

Postup: Žĺtky oddelíme od bielkov. Následne žĺtky rozmiešame s cukrom na tekutú hmotu. Do hmoty postupne pridávame všetky zvyšné ingrediencie (môžeme rozmiešať aj mixérom). Pridáme mak a pomaly zamiešame. Nakoniec pomaly pridávame vyšľahané bielky a jemne vmiešame. Pečieme približne 15 minút pri teplote 180 stupňov, pokým cesto nezružovie a kraje sa od plechu nezačnú oddeľovať. Vychladnuté upečené cesto natrieme obľúbenou marmeládou a nanesieme čokoládu.

Pozri aj: Alergia na orechy a arašidy: Rozpoznaj hlavé príznaky včas!

čokoládový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Čokoládový koláč s jabĺčkami

Rýchly a najmä chutný dezert pre tých z nás, ktorý majú radi čokoládu a chceli by ju skombinovať s niečím zdravším, napríklad s jablkami.

Budeme potrebovať:

  • 300 gramov polohrubej
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 400 gramov nastrúhaných jabĺk
  • 2 PL kakaa
  • 100 gramov masla (v tekutom stave)
  • 50 gramov mletých orechov
  • 100 – 150 ml mlieka
  • 100 gramov čokolády na varenie (na polevu)

Postup: Všetky ingrediencie spolu vymiešame (ako prvé práškové ingrediencie, postupne pridávame ostatné). Z ingrediencií vznikne mierne tekuté cesto, ktoré nalejeme do vymasteného plechu. Pečieme zhruba 15 – 20 minút pri teplote 180 stupňov. Napokon rozpustíme čokoládu a vrch koláča ňou potrieme.

Odporúčame: Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov

mrkvový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Rýchly a zdravý mrkvový koláč

Netradičný koláčik, ktorý určite zachutí všetkým. Najmä pre jeho zdravé ingrediencie. 

Budeme potrebovať (na 1 porciu koláčika):

  • ¼ šálky špaldovej múky
  • ¼ šálky nastrúhanej mrkvy
  • Štipku sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 2 PL mlieka
  • ½ balenia mäkkého tvarohu
  • Hrozienka či iné malé sušené ovocie

Postup: Všetky suché ingrediencie si zmiešame v miske, v druhej si zmiešame všetky tekuté ingrediencie spolu s mrkvou. Hmotu vylejeme do vymastenej menšej misky, ktorá je vhodná na pečenie v rúre. Pečieme zhruba 5 minút pri teplote 180 – 200 stupňov. Koláčik vyklopíme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh zmiešame spolu s medom, primiešame hrozienka alebo sušené ovocie a plnku máme hotovú. Vychladnutý koláčik si prekrojíme na polovicu a naplníme ho plnkou. Dobrú chuť!

5 komentárov
Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

01.03.2014 23:58

Mňam, musím vyskúšať, hlavne ten posledný :).

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.03.2014 10:25

ten mrkvový vyzerá moc dobre

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

03.03.2014 21:32

Samé dobroty :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.03.2014 16:38

Šikovné receptky!

Vaše meno:

Paulína Šimová

Paulína Šimová

11.03.2014 16:56

Zbožňujem sladké recptíky a to, že sú ešte k tomu hotové rýchlo je super bonus...ten mrkvový iste vyskúšam;)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE