Vedeli ste, že odborníci na zdravú výživu radia morčacie mäso medzi 14 najcennejších potravín? Spolu s paradajkami, špenátom, brokolicou, zeleným čajom, strukovinami, čučoriedkami, ovsom, tekvicou, jogurtom, vlašskými orechmi, lososom, sójou a pomarančom, má práve morčacie mäso celý rad benefitov oproti ostatným druhom mäsa.
Sto gramov morčacieho mäsa obsahuje iba štyri gramy tuku. Morčacina je rovnako ľahko stráviteľná, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach a je vhodná pre ľudí s cievnymi a srdcovými problémami a chorobami.
Okrem toho zdravé biele mäso má aj veľké množstvo minerálov – napríklad zinku a železa. Obsahuje aj vzácnu aminokyselinu tryptofan, dôležitú pre dobrý spánok a náš nervový systém.
Vyšší obsah vápnika v morčacom mäse je užitočný aj pre ženy v klimaktériu, ktoré zvyčajne ohrozuje rednutie kostí. Selén zase patrí medzi minerály dôležité v boji proti voľným radikálom. Morčacie mäso dokonca obsahuje aj veľké množstvo vitamínu B12. Má tak priaznivé účinky na ľudský organizmus – zabraňuje málokrvnosti, podporuje nervový systém a činnosť pečene.
Pečená morka
Pečená morka je hotová delikatesa! Základom je, v ideálnom prípade, domáca veľká morka, vďaka ktorej si tento recept zamilujete. Pokiaľ máte overený zdroj domáceho mäsa, môžete si gratulovať. Takto presne viete, čo konzumujete, a dostávate do tela iba tie najlepšie možné potraviny.
Ak sa spoliehate na kúpu morky z obchodu, vyberte si väčšiu morku (ak nie najväčšiu), pretože pri pečení sa morka zaručene spečie a zmenší svoj objem.
Zvyšné ingrediencie už nebudú žiadny problém – tak hor sa do pečenia a prekvapte svoju rodinu, priateľov či známych touto dokonalou lahôdkou!
Odporúčame: 13 najlepších receptov na šišky: Tradičné aj netradičné, smažené aj pečené – na fašiangy ideálne
Na prípravu pečenej morky potrebujete:
- 1 celú morku
- slaninu
- 4 jablká
- sušené hrozienka
- vlašské orechy
- maslo
- soľ
Odporúčame aj: Teplovzdušná fritéza v hlavnej role – TOP 10 receptov, ktoré s ňou musíš vyskúšať!
Postup prípravy pečenej morky
- Celú morku si zvnútra nasoľte 24 hodín pred jej pečením.
- V deň pečenia (najlepšie ráno) ostrým nožom prešpikujte stehná a prsia a do ich častí vložte malé (cca 3 cm x 1 cm) a hrubšie pásiky slaniny a jednotlivé zápichy osoľte.
- Do vnútra morky vložte 2 od stredu očistené jablká, za hrsť vlašských orechov a trochu sušených hrozienok.
- Na plech s morkou dajte do každého rohu plechu polovicu očisteného jablka, vlašské orechy a hrozienka.
- Morke zaviažte nohy, dajte na ňu plátky masla, podlejte vodou a prikryte alobalom.
- Pečte v rúre vyhriatej na 250 stupňov.
- Keď začne voda v plechu vrieť, stiahnite teplotu na 15 stupňov a pečte zakryté ďalšie 3 hodiny.
- Potom morku odkryte, polejte ju výpekom a pečte ju odkrytú ešte ďalšie 3 hodiny.
Tip pre vás: Raňajkové vajíčkové muffiny s brokolicou, slaninou a sladkými zemiakmi
Úvodná foto - zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk