Patríte vy a vaši najbližší k milovníkom pizze? Ak aspoň z času na čas prepadnete chúťkam a vytiahnete svojich milovaných do pizzerie, či v mobile zvolíte číslo najbližšej donášky, možno je čas na zmenu. Isteže doma pripravená pizza potrvá o čosi dlhšie a je aj o čosi prácnejšia. Ale zato nechýba jej to čaro domácej výroby a pokiaľ do nej zapojíte aj svoju rodinu či priateľov, večeru alebo obed máte raz dva na stole.
Odporúčame: Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom
Pizza s mozzarellou
Ingrediencie: 800 g hladkej múky, čerstvé droždie (cca 20 g), cca 400 ml vody, olivový olej (3 lyžice), soľ, mozzarella, paradajky, cesnak, čerstvá bazalka, paradajkový pretlak, čierne korenie, chilli paprička
Postup: Presypanú múku vymiešajte s droždím, vodou a olejom. Ochuťte soľou a vytvarujte cesto. Na chvíľku prikryte utierkou a nechajte pár minút vykysnúť. Cesto uložte na vymastený plech. Na drobno nakrájané paradajky posmažte na oleji spolu s cesnakom, pridajte paradajkový pretlak a nechajte chvíľu podusiť. Ochuťte soľou, korením aj podrvenou chilli papričkou. Paradajkovú zmes natrite na pizzu, na vrch uložte plátky mozzarelly a pečte pri 180 °C cca 15 – 25 minút. Pri podávaní ozdobte čerstvou bazalkou.
Pozri aj: Sýta tekvicová polievka pre celú rodinu: jednoduchá a výborná
Cuketová pizza
Ingrediencie: dve cukety, dve vajíčka, dva strúčiky cesnaku, strúhaný syr, soľ, paradajky, papriky, olivy, šunka
Postup: Cukety nastrúhajte, osoľte, pridajte prelisovaný cesnak a nechajte postáť cca 10 až 15 minút. Cuketu zbavte čo najviac šťavy, pridajte vajíčka, syr premiešajte a vlejte do okrúhlej formy. Pečte pri 180 °C cca desať minút, potom pridajte na pizzu oblohu a dopečte ďalších 15 minút.
Pozri aj: Klasická domáca čalamáda zo zeleniny – lepší recept na ňu nenájdeš!
Špargľová pizza z lístkového cesta
Ingrediencie: lístkové cesto, 1 vajíčko, paradajkový pretlak, chilli paprička, 2 strúčiky cesnaku, šunka, paradajka, uvarená špargľa, soľ, korenie na pizzu
Postup: Lístkové cesto rozvaľkajte a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Kraje zrolujte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Pretlak zmiešajte s nakrájanou chilli papričkou a prelisovaným cesnakom, potrite ním cesto na pizzu. Uložte naň šunku, kolieska paradajky a uvarenú špargľu. Ochuťte soľou a korením na pizzu a upečte cca 15 minút pri teplote 170 °C.