Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická

Len nedávno sme sa všetci rozplývali nad obľúbeným a ospevovaným receptom z TikTok-u, a to cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami, kde sa základ piekol v rúre. Dnes budeme vychádzať práve z tohto receptu, pretože práve cherry paradajky a feta syr tvorí základ tejto pečenej paradajkovej polievky, ktorá má dokonalú chuť.

Bohatá chuť tejto polievky dostane do kolien úplne každého. Je to úplne iná paradajková polievka, než si zvykneme pripravovať. Totižto, najčastejšie si ju pre ušetrenie času pripravujeme z paradajkového pretlaku alebo hotového paradajkového pyré. No skúste si ju pripraviť z čerstvých surovín – tá chuť sa nedá porovnať.

paradajková polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na pečenú paradajkovú polievku potrebujeme (cca 6 porcií):

  • cca 1 kg cherry paradajok
  • 1 balenie feta syru (cca 250 g)
  • ¼ šálky olivového oleja
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 1 menšiu cibuľu
  • drvenú červenú papriku
  • 1 plechovku drvených paradajok
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 4 menšie strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian a bazalku

Rúru si zapneme a dáme ju vyhriať na 200 °C. Do zapekacej misy si vložíme paradajky, pridáme olej, dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko premiešame a do stredu následne vložíme feta syr. Pečieme v rúre približne 35 minút.

Medzitým si do hrnca dáme trochu olivového oleja, na ktorom opečieme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu. K cibuli pridáme soľ, čierne korenie a mletú červenú papriku. Očistíme si cesnak a pretlačíme do ho tejto cibuľovo-koreninovej zmesi. Chvíľku necháme rozvoniať, pridáme plechovku drvených paradajok, zeleninový vývar a nasekaný čerstvý tymian. Necháme povariť.

Po dopečení cherry paradajky a feta syr preložíme do hrnca, v ktorom sa varia zvyšné ingrediencie. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Privedieme do varu a varíme dovtedy, kým sa paradajky úplne nerozvaria (približne 8 minút). Po uvarení podávame s nasekanou bazalkou a nadrobeným feta syrom. Ak máte radi hladké polievky, tak ju môžete pokojne rozmixovať. A ak preferujete hustejšiu polievku, pokojne si do nej uvarte cestoviny – napríklad orzo, poprípade ryžu alebo rezance. Dobrú chuť!

4 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.04.2022 11:19

vyzerá výborne, vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.04.2022 18:18

Výborná, pripravujem podobným spôsobom.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.05.2022 08:43

vyzerá úžasne, musí aj chutiť skvelo

Vaše meno:

Zuzana Hazerova

Zuzana Hazerova

27.08.2022 07:48

paradajková je moja obľúbená, mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE