Keď pre veľkonočnú návštevu upečiete syrové praclíky, vôbec sa nenarobíte a zožnete jednu pochvalu za druhou!
Jednoduché ingrediencie ako je parmezán, maslo, tymián a sezam dokážu v tomto recepte zázraky.
Slané praclíky s parmezánom - rýchlo a jednoducho!
Príprava: 20 min + 30 min chladenie
Pečenie: 20 min
Potrebujeme asi na 2 plechy:
- 250 g hladkej špaldovej múky (hladká múka)
- 250 g masla
- 150 g syra Zlato
- 100 g parmezánu (alebo štvrť šálky čerstvého nastrúhaného parmezánu)
- 1 vajíčko
- soľ a sušený tymián podľa chuti.
Na potretie:
- žĺtok
- soľ
- sezam
- rascu / čiernu rascu (černušku siatu)
Recept praclíkov
Pracovnú dosku pomúčime a vajce, múku, maslo, soľ spracujeme na hladké cesto. Pridáme nastrúhané oba druhy syra, poriadne vymiesime. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Vykrajujeme praclíky a ukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie. Nakoniec praclíky potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom či rascou. Unikátne chutí čierna rasca – černuška siata.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 – 25 minút dozlatista. Podávame teplé alebo izbovej teploty.
Recepty pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Viac skvelých veľkonočných receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
Zdroj úvodnej foto: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk
Aktualizované na 30.03.2024