Čo vo vás evokuje červená farba? Lásku, romantiku, vášeň, či temperament? Červená farba patrí podľa psychológov do kolónky s názvom asertivita. Všimnite si, že keď si oblečiete červené šaty, tričko, alebo uprednostníte červené doplnky, okolie vás hneď inak vníma, inak s vami komunikuje. Červená farba nám vraj dokáže uľahčiť komunikáciu, presadiť si svoje, pomôže dodať niekedy tak potrebnú energiu, nielen nášmu telu, ale aj myšlienkam a slovám.
Ak to s červenou preženieme, ľahšie vyvoláme konflikty, no jestvuje miesto, kde to s červenou môžeme preháňať koľko len chceme, a ním je kuchyňa. Vyskúšajte byť jeden deň naladené na červenú farbu. Okrem šiat, doplnkov, či červeného rúžu na perách, si zostavte jedálniček, na ktorom bude prevládať práve červená. Odporúčame sústrediť sa na ovocie a zeleninu, pretože sa pýšia tým, že majú najviac antioxidantov. Obsahujú veľa vitamínu C, E, nájdete v nich aj draslík, či vzácne flavonoidy a bioflavonoidy, ktoré sú známe ako vitamín P.
Prostredníctvom červeného ovocia aj zeleniny si môžeme výrazne posilniť imunitu, poradiť so zápalmi, vírusmi, či toxínmi v tele. A ktoré sú tie NAJ?
Odporúčame prečítať: Ako správne pestovať aloe vera?
PARADAJKY
Draslík ukrytý v paradajkách vám pomôže znížiť vysoký tlak. Antioxidanty účinne pôsobia protirakovinovo, nájdete tu aj vitamín C, E a betakarotén. Paradajky sa starajú aj o správne fungovanie našich čriev. Najviac vitamínov sa ukrýva pod ich kožkou, preto ju radšej nelúpte. Ďalej nám pomáhajú odvodňovať telo a ničiť baktérie, či choroboplodné zárodky v črevách.
Odporúčame prečítať: Melónové triky, ktoré zmenia váš stôl na pastvu pre oči
ČERVENÁ REPA
Leto sa nám už pomaly ale isto končí, smútiť však nemusíme, vystrieda ju totiž romantická jeseň. S jej príchodom sa môžeme tešiť na nástup červenej repy, ktorá je skvelá v surovom, varenom, pečenom, nakladanom, aj krémovom stave. Červená repa, alebo cvikla sa odporúča pri rôznych diétach (aj tých, ktoré musíme dodržiavať zo zdravotného hľadiska), dáva pozor na cholesterol v našom tele, lieči dokonca ekzémy, pomáha pri ochoreniach pečene, obličiek, kontroluje krvný obeh a je naozaj mimoriadne silne protirakovinová.
ČERVENÁ CIBUĽA
Ak ste neprišli na chuť tej biele, červenej prídete určite. Je miestami nezanedbateľná najmä čo sa zeleninových šalátov týka. Je plná vitamínu C, ale tiež éterických olejov, flavonoidov, či minerálov ako napríklad draslík, vápnik, fosfor, železo, jód alebo selén. Pomáha naštartovať obranyschopnosť nášho tela, je mimoriadne účinná pri nádche, či chrípke, znižuje tiež krvný tlak a samovoľne sa pustí aj do posilňovania našich ciev.
Odporúčame prečítať: Naše najčastejšie fóbie – z čoho máte najväčší strach?
JAHODY
Máte chuť na čosi sladké? Siahnite po jahodách. Tie majú minimum cukru a vďaka ovocným kyselinám si môžete vyčistiť / vydezinfikovať tráviaci systém. Vláknina ukrytá v jahodách vám prečistí hrubé črevo a pomôže so zápchou, či trávením. Zároveň zníži cholesterol v krvi. A aby toho nebolo málo, vďaka jahodám dostanete do svojho tela aj železo, vitamín B, mangán, fosfor a hlavne veľa spomínaného "céčka".
MALINY
Len pre porovnanie v malinách vraj nájdeme 10 násobne viac antioxidantov než v paradajkách. Ani tu nechýba tak obľúbený vitamín C, ktorý má skvelú schopnosť bojovať s rakovinotvornými bunkami ako nik iný. Vhodné sú aj pri diéte, podobne ako jahody ich môžete použiť ako veľmi chutnú náhradu za sladkosti. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E sa nám postarajú o zdravú pleť, pomôžu tiež vyliečiť prípadné kožné nezrovnalosti.
Odporúčame prečítať: Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady