Niekedy sa pri vysokých teplotách ani necítime hladní a vystačíme si so suchou večerou alebo ovocím. Ťažko stráviteľné jedlá by sme počas horúčav jesť vôbec nemali. Lenže čo si stále pripravovať, keď sa nám už minuli všetky kombinácie?
Pripravili sme pre vás tri recepty na ľahké šaláty, ktoré sú vhodné na obed i na večeru aj počas horúceho leta.
Zasýtia vás, ale sú ľahko stráviteľné a osviežujúce. V každom je niečo netradičné, ale všetky sú kombináciami chutí naozaj výborné. Vyskúšajte šalát z krabích tyčiniek, quinoy alebo brokolice.
Odporúčame prečítať: 3 zdravé recepty z cukety
Šalát z krabích tyčiniek s bielym jogurtom
Budeme potrebovať:
- 500 g krabích tyčiniek
- 300 g kukurice
- 1 malú hlávku čínskej kapusty
- 1 väčšiu uhorku
- 2 stonky zelenej cibuľky
- 200 g bieleho jogurtu
- 3 PL tatárskej omáčky
- Soľ, korenie
Postup:
1. Kapustu umyjeme a pokrájame nadrobno alebo postrúhame na strúhadle na zeleninu. Uhorku tiež umyjeme, pokrájame najprv na kolieska, tie potom na štvrtinky. Cibuľku pokrájame na malé kolieska. Kukuricu zlejeme a pridáme k ostatnej zelenine.
2. Krabie tyčinky odbalíme a varíme v osolenej a citrónovej vode, kým nevyplávu na povrch. Počkáme, kým vychladnú a potom ich pokrájame na malé kúsky a pridáme do misy so zeleninou.
3. Nakoniec k zelenine opatrne primiešame jogurt s tatárskou omáčkou a dochutíme soľou a korením. Do šalátu môžeme pridať napríklad aj avokádo, prípadne tento krabí šalát môžeme servírovať priamo na polovici avokáda.
Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia
Quinoový šalát s kuracím mäsom
Budeme potrebovať:
- 170 g neuvarenej quinoy
- kurací vývar
- 3 kuracie prsia
- 1 strúčik cesnaku
- polovicu hlávkového šalátu
- vetvičku petržlenovej vňate
- 300 g cherry rajčín
- 100 g syru feta
- 1 menšia červená cibuľa
- šťava z 1 citrónu
- 2 PL balzamikového octu
- 2 PL cesnakového olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
1. V menšom hrnci zmiešame quinou, kurací vývar (ak nemáme, použijeme vodu) so soľou, privedieme k varu, znížime plameň a varíme asi 15 minút. Keď quinoa zmäkla, odstavíme ju z plameňa, necháme ešte asi dve minúty pod pokrývkou a potom ju premiešame. Vlejeme citrónovú šťavu a zamiešame.
2. Kuracie prsia očistíme, osolíme a okoreníme. Dáme ich na rozohriatu panvicu s olivovým olejom a pokrájaným cesnakom. Najprv prudšie opečieme, potom pomaly dopekáme. Keď sú hotové, pokrájame ich na pásiky.
3. Vo veľkej mise zmiešame všetku zeleninu – pokrájaný šalát, petržlenovú vňať, rajčiny, cibuľu a pridáme aj syr feta. Vmiešame uvarenú quinou, na vrch poukladáme opečené mäso a pokvapkáme zálievkou z cesnakového olivového oleja a balzamikového octu.
Odporúčame prečítať: 5 zdravých nízkokalorických šalátov, ktoré si obľúbite
Brokolicový šalát s jablkami
Budeme potrebovať:
- 1 brokolicu
- 1 jablko
- 2 mrkvy
- 1 červenú cibuľu
- pekanové alebo vlašské orechy a hrozienka (nemusia byť)
- 100 g bieleho jogurtu
- 100 g kyslej smotany
- šťavu z polovice citróna
- soľ, korenie, cukor
Postup:
1. Brokolicu pokrájame na malé ružičky, dáme do vriacej osolenej vody a krátko ju sparíme – nevaríme ju úplne domäkka. Mrkvu aj cibuľu očistíme a pokrájame na tenké pásiky. Mrkvu môžeme postrúhať na hrubšom strúhadle. Jablko zbavíme jadrovníka a pokrájame na tenké kúsky. Všetko spolu zmiešame a pridáme ešte orechy a hrozienka.
2. Dressing pripravíme z kyslej smotany a bieleho jogurtu. Ochutíme citrónom, použijeme asi dve menšie lyžičky cukru, štipku soli a korenia. Dressing vylejeme na šalát, jemne premiešame a podávame.