Zdravá strava neznamená jesť každý deň len šalát a kuracie mäso, ale je dôležitá aj jej vyváženosť a pestrosť. Preto, ak máme chuť na sladký obed, s čistým svedomím si ho pripravme.
Na palacinky s nutelou zabudnime!
Samozrejme, je dôležité rozlišovať, čo je ešte v rámci normy a čo už by sme naozaj nemali konzumovať. Na kysnuté parené buchty alebo palacinky s nutelou čo najrýchlejšie zabudnime. Rozhodli sme sa preto skúsiť alternatívu sladkých tradičných lievancov, a to výmenou klasickej múky za špaldovú a nahradením cukru javorovým sirupom.
Odporúčame prečítať: 5 skvelých receptov na varené víno
Zázrak menom javorový sirup
Javorový sirup je 100% prírodné sladidlo a v porovnaní s bielym cukrom, ktorý je v podstate len škodlivý, tento sirup obsahuje viacero telu prospešných látok a antioxidantov. Je bohatý na draslík a vápnik, obsahuje i zinok, železo a fosfor. Má množstvo pozitívnych účinkov, napríklad znižuje cholesterol, posilňuje srdce, imunitu a nervy, pomáha liečiť zápaly. Používa sa dokonca pri detoxikácii a ako prevencia proti rakovine!
Čo budeme potrebovať:
- 250g hladkej špaldovej múky
- 1/2 litra mlieka
- 2 vajíčka
- štipku soli
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Odporúčame prečítať:Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
Postup prípravy:
- do nádoby vysypeme múku, pridáme soľ a premiešame
- v strede si urobíme jamku a pridáme rozbité vajíčka
- ku všetkým surovinám pridáme mlieko, sirup a olej
- premiešame najskôr vareškou, potom tyčovým mixérom úplne dohladka
- rozohriatu panvicu potrieme troškou oleja a malou naberačkou na ňu dávkujeme lievance, ktoré opekáme z každej strany a priebežne kontrolujeme
- hotové lievance podávame poliate javorovým sirupom a prípadne i bielym jogurtom a ovocím
Lievance si môžeme ozvláštniť rôznymi spôsobmi, napríklad pridaním škorice alebo banánu priamo do cesta. Fantázii sa medze nekladú.
Dobrú chuť!
Daniel Rajcsányi
14 komentárov
Kristína Sekeráková
04.11.2021 18:56Mňam lievance, zbožňujem sladké raňajky :-)
Zdenka S.
02.01.2016 19:03Hneď zajtra sa do nich pustím :)
Dorotka Fuchsová
01.01.2016 14:28špaldové super, ale javorový sirup nemusím, radšej s niečím iným, ale super dakujem
Eva Kapráliková
15.12.2015 19:40Vyskúšam a dúfam, že bude detičkám chutiť
Milka Damašková
09.12.2015 06:27Mala som v pláne vyskúšať špaldovú múku, lievance takisto. Takto to budem mať 2v1 . Nechám sa prekvapiť :)
Milena Burinská
08.12.2015 22:23právě jsem dojedla poslední,...uf, to bude noc
Daniela Siplakova
08.12.2015 13:03zaujímave :) určite vyskúšam..doma máme aj javorový sirup priamo z Canady tak to bude mnamka :)
Marianna Rajniaková
07.12.2015 16:03mám vyskúšané zo špaldovej múky ale s nutelou
Lucia Vajsová
07.12.2015 11:35Mňam, urobíme si poobedný "koláčik"
Libuše Šumná
07.12.2015 10:22mám špaldovou mouku, tak lívance vyzkouším
Erika Špacírová
07.12.2015 09:39špaldové lievance robievam a sú veľmi dobré :)
Martina Zahoranová
07.12.2015 09:07vyzerajú naozaj veľmi dobre a určite tak aj chutia
Zuzana Beranková
07.12.2015 08:16tento recept určite vyskúšam, namiesto javorového sirupu si dáme jahodový alebo čučoriekový džem :-)
Denisa Janková
07.12.2015 06:36Recept zaujímavý, rozhodne ho skúsim :)