S chlebom a pečivom pri bezlepkovej diéte je to viac ako zaujímavé. V obchodoch pribúdajú závratnou rýchlosťou rôzne druhy chleba, pečiva a hlavne keksíkov. je to prirodzené, keďže pribúdajú ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov prechádzajú na stravu bez lepku. Je pre nich šok zo dňa na deň zmeniť spôsob stravovania a medzi prvé myšlienky “postihnutého” patrí starosť aký chlieb alebo pečivo bude jesť, čo deťom na raňajky, čo do školy, výlet a podobné.
Chlieb z náhradných “múk” a prirodzene bezlepkových potravín chutí inak. Ostáva len zvyknúť si a zamerať sa viac na to, čo jesť môžeme a nie na to, čo nemôžeme :)
Na pultoch obchodov sa dajú nájsť bezlepkové zmesi na pečenie chleba a aj bezlepkové výrobky. Väčšine z konzumentov nechutia. A ja sa im ani nečudujem – keď si prečítate zloženie týchto produktov tiež vás prejde chuť.
Veľa škrobov, prídavných látok, kukurice a pri sladkostiach množstvo palmového tuku a mlieka. V tomto prípade platí dvojnásobne upozornenie, že je veľmi dôležité čítať zloženie kupovaného produktu a premyslieť si, či je pre mňa vhodné jesť celé to množstvo pridaných “neznámych” látok a to za také vysoké ceny.
Neplatí totiž, že to čo je označené “bez lepku” je hneď automaticky zdravý produkt :)
Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami
A z týchto dôvodov sa venujem príprave netradičných bezlepkových chlebíkov, bagiet a aj sladkého pečiva. Viem, že to patrí do nášho stravovania a občas je vhodné to zaradiť do jedálnička. Nie, svet na chlebe nestojí, jedálniček má byť vyvážený vo výživových hodnotách, druhoch potravín a jedál, ktoré konzumujeme.
A tu je recept:
- 150 g ryžová múka
- 100 g mleté mandle
- 100 g kukuričný škrob
- 1 čl xantanová guma
- 100 g masla ( dá sa nahradiť kokosovým tukom, alebo ghee a pod.)
- 1 1/2 čl prášku do pečiva bez lepku
- 80 g trstinového cukru ( môžete nahradiť iným sladidlom)
- 1 vajce + 1 bielok
- 200 ml mlieka bez laktózy (alebo rastlinný nápoj)
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného citróna
- 50 g brusníc (nemusí byť, ale chutí to)
- 1 žĺtok na potretie
Príprava:
Zmiešajte múku, škrob, cukor, prášok do pečiva a xantanovú gumu. Do mlieka vmiešajte celé vajce a bielok, pridajte rozpustené maslo, pridajte , vanilkový extrakt. Dobre premiešajte a pridajte suchú zmes. Vypracujte cesto a na záver pridajte kôru z citróna a nasekané opláchnuté brusnice. Vytvarujte valec, rozdeľte ho na 10 kusov a rukou vytvarujte žemličky. Uložte ich na plech a potrite rozšľahaným žĺtkom. Pečte pri 180°C cca 30 -35 minút.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
www.jarkapecie.sk