Bezlepkové recepty: Sladké žemličky

S chlebom a pečivom pri bezlepkovej diéte je to viac ako zaujímavé. V obchodoch pribúdajú závratnou rýchlosťou rôzne druhy chleba, pečiva a hlavne keksíkov. je to prirodzené, keďže pribúdajú ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov prechádzajú na stravu bez lepku. Je pre nich šok zo dňa na deň zmeniť spôsob stravovania a medzi prvé myšlienky “postihnutého” patrí starosť aký chlieb alebo pečivo bude jesť, čo deťom na raňajky, čo do školy, výlet a podobné.


Chlieb z náhradných “múk” a prirodzene bezlepkových potravín chutí inak. Ostáva len zvyknúť si a zamerať sa viac na to, čo jesť môžeme a nie na to, čo nemôžeme :)


Na pultoch obchodov sa dajú nájsť bezlepkové zmesi na pečenie chleba a aj bezlepkové výrobky. Väčšine z konzumentov nechutia. A ja sa im ani nečudujem – keď si prečítate zloženie týchto produktov tiež vás prejde chuť.


Veľa škrobov, prídavných látok, kukurice a pri sladkostiach množstvo palmového tuku a mlieka. V tomto prípade platí dvojnásobne upozornenie, že je veľmi dôležité čítať zloženie kupovaného produktu a premyslieť si, či je pre mňa vhodné jesť celé to množstvo pridaných “neznámych” látok a to za také vysoké ceny.


Neplatí totiž, že to čo je označené “bez lepku” je hneď automaticky zdravý produkt :)

 

Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami

 

sladke zemlicky, bezlepkove recepty

Zdroj: Shutterstock®

A z týchto dôvodov sa venujem príprave netradičných bezlepkových chlebíkov, bagiet a aj sladkého pečiva. Viem, že to patrí do nášho stravovania a občas je vhodné to zaradiť do jedálnička. Nie, svet na chlebe nestojí, jedálniček má byť vyvážený vo výživových hodnotách, druhoch potravín a jedál, ktoré konzumujeme.

 

A tu je recept:

  • 150 g ryžová múka
  • 100 g mleté mandle
  • 100 g kukuričný škrob
  • 1 čl xantanová guma
  • 100 g masla ( dá sa nahradiť kokosovým tukom, alebo ghee a pod.)
  • 1 1/2 čl prášku do pečiva bez lepku
  • 80 g trstinového cukru ( môžete nahradiť iným sladidlom)
  • 1 vajce + 1 bielok
  • 200 ml mlieka bez laktózy (alebo rastlinný nápoj)
  • vanilkový extrakt
  • kôra z jedného citróna
  • 50 g brusníc (nemusí byť, ale chutí to)
  • 1 žĺtok na potretie

 

 Príprava:


Zmiešajte múku, škrob, cukor, prášok do pečiva a xantanovú gumu. Do mlieka vmiešajte celé vajce a bielok, pridajte rozpustené maslo, pridajte , vanilkový extrakt. Dobre premiešajte a pridajte suchú zmes. Vypracujte cesto a na záver pridajte kôru z citróna a nasekané opláchnuté brusnice. Vytvarujte valec, rozdeľte ho na 10 kusov a rukou vytvarujte žemličky. Uložte ich na plech a potrite rozšľahaným žĺtkom. Pečte pri 180°C cca 30 -35 minút.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník

 

sladke zemlicky, bezlepkove recepty

Zdroj: Shutterstock®

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Zdroj foto:

www.jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.04.2016 08:11

vyzera to chutne

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

28.04.2016 13:00

keď ja som skôr na slané..... kto má rád sladkosti tak je to aspoň zdravšie

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.04.2016 19:00

môžu byť naozaj dobré... a brusnice dodajú žemličkám určite zaujímavú chuť

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:15

Vyzerajú naozaj super :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.