Gastronomicky výnimočný zážitok si môžu dopriať návštevníci štvorhviezdičkového hotela Selský Dvůr v pražskom Hostivaři. V piatok 11. septembra 2015 o 18.00 hod. ich čaká kulinársky zážitok v podobe nádherného majstrovského menu „Global Chefs Challenge“. Cena trojchodového degustačného menu vrátane ochutnávky vín ku každému chodu je 48 Eur (1290 Kč) na osobu. Informuje o tom výkonný riaditeľ siete SIVEK HOTELS Viliam Sivek,jr.
,,Výnimočná gastronómia vo výnimočnom prostredí. Tak možno charakterizovať pripravovaný nevšedný zážitok, ktorý čaká na limitovaný počet 40 hostí, ktorí si včas rezervujú svoje miesta. Budú sa cítiť ako na majstrovstvách najlepších kuchárov sveta. Šéfkuchár hotela Selský Dvůr Patrik Bečvář im pripraví kulinárske skvosty, s ktorými pôjde do súťaže Global Chefs Challenge v pražských Letňanoch 14. októbra 2015. Zažijú neopakovateľnú gastronómiu, keď si budú môcť ešte pred konaním samotnej súťaže vychutnať Patrikove súťažné menu. Patrik je jediný reprezentant ČR nominovaný na tohtoročné ocenenie najlepšieho kuchára sveta. V Prahe bude súťažiť spolu s najlepšími kuchármi centrálnej Európy. Víťaz postupuje do finále, ktoré sa bude konať budúci rok v Grécku. Výsledky pražského kola budú vyhlásené okamžite po súťaži a tak budeme vedieť ihneď, či sa Patrik prebojoval,“ hovorí V. Sivek.
Šéfkuchár Patrik Bečvář k tomu poznamenáva: ,,Ako predjedlo môžete ochutnať ravioly plnené marinovaným lososom v citrusoch glazúrovaných v redukcii z červenej kapusty, ceviche z mušlí svätého Jakuba, pečeného halibuta s estragónom, šalát zo zeleru a fenyklu, krémovú espumu z feniklu a wasabi. Hlavným chodom bude teľací chrbát pečený pri nízkej teplote, natrhané teľacie vlákna vo vlastnej šťave, pyré z pečenej mrkvy a citrónovej kôry, žĺtok varený na 65 °C, mikro zelenina pošírovaná na masle a citróne, karfiolové chipsy, petržlenový olejček. Na záver ako dezert potešia tortičky z čokolády Valhorna Grand Cru De Terroir Manjari 64% plnené karamelom a mascarpone, gél zo zeleného čaju sencha a čerstvé maliny.“
Na kulinárskom umení 27-ročného Patrika Bečvářa si zakladá nielen manažment hotela Selský Dvůr, ale má aj široký okruh priaznivcov. Napriek mladému veku bol už najlepším kuchárom roka 2013-14 v ČR a skončil druhý v semifinále súťaže Najlepší mladý kuchár sveta (San Pellegrino Young Chef 2015). Varil napríklad aj pre Baracka Obamu či Georga Busha. Najvýznamnejšou špecialitou pochádzajúcou z jeho dielne sú hovädzie líčka s pyré z pečeného zeleru preliate Demi Glace.
,,Som členom národného tímu, s ktorým jazdím po súťažiach po celom svete, vďaka tomu mám prehľad, aké sú najnovšie trendy vo svete. Každá súťaž stojí veľa času a samozrejme dôležitá je podpora zamestnávateľa, aby poskytol suroviny na tréning a toleroval absenciu v práci. Musím povedať, že mám úplnú podporu pána Siveka a naozaj pracujem doteraz pre mňa v tej najlepšej reštaurácii, v ktorej so svojím tímom varím len zo sezónnych a čerstvých surovín. Nakoniec o kvalite mojej práce sa môžu hostia presvedčiť sami, keď si prídu ochutnať menu, s ktorým sa pokúsim uspieť na medzinárodnej súťaži, alebo také špeciality a kombinácie surovín, ktoré v mnohých prípadoch ešte nejedli. V súčasnosti ma veľmi baví variť v súlade s prírodou, využívať farmárske produkty. Mám kamaráta z Plzne Tomáša Poppa, ktorý skupuje rôzne produkty od farmárov. Vďaka nemu mám na nich kontakty a môžem odoberať najkvalitnejšie suroviny. Ale baví ma aj zájsť si do prírody a nazbierať suroviny vlastnoručne, napríklad bylinky, kvety, huby, mladé ihličie, vďaka čomu sú moje pokrmy aj kreatívne vypracované. Myslím, že potom človek dostane úplne iný pohľad na varenie a baví ho to,“ vysvetľuje P. Bečvář.
Medzi najvýznamnejšie úspechy v profesijnom živote Patrika Bečvářa patria ocenenia na súťažiach Gurmet team Challenge v rokoch 2010 a 2012. Najlepšie pokrmy vhodné k ružovému vínu 2010, Gastro Hradec 2011, Medzinárodná súťaž v rakúskom Warthe 2011, Kuchár roka Bocused´Or 2011, Česko-slovenská súťaž Primerbacub 2012, Gastrovavrinec 2012, IKA kuchárska olympiáda v Erfurte 2012. Okrem toho varil aj pre členov českého národného hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Najviac českým hokejistom chutilo hydinové farmárske mäso z Biofarmy Loužná a čerstvé ryby od spoločnosti Fine Fish. Z príloh bola najpopulárnejšia ryža v rôznych obmenách, cestoviny a zemiaky. Z dezertov boli veľmi obľúbené domáce buchty na niekoľko spôsobov.
Viac informácií je na www.hotelselskydvur.cz