Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Tekvica hokkaido nám krásne dozrela, krémovej polievky so zázvorom a kokosovým krémom sa neprejem, ale aj pečená tekvica s bylinkami v rúre je lahôdka. Farba a chuť tejto tekvice je nenahraditeľná na tanieri. 

 

Koláčik je tradičný, z celozrnnej špaldovej múky, s pravým tvarohom, maslom a vajíčkami. Pri príprave tradičných koláčov sa snažím odľahčiť v sladkosti a tučnote, teda rada použijem odtučnený tvaroh, menej cukru, aj keď používam trstinový - dávku masla tiež znižujem. Klasickú bielu múku nahrádzam hladkou špaldovou, resp. celozrnnou špaldovou.

 

Odporúčame tiež: Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

 

Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na korpus:

  • 375 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 50 g dobrého kakaa

 

Všetky suroviny zmiešajte do hladkého cesta a zabalené vo fólii ho nechajte oddýchnuť 30 minút. Do tortovej formy (26 cm) bolo cesta viac, nechcela som ho hrubé, a tak som zo zbytku upiekla pár keksíkov. Vždy sa minú pri kávičke  smiley.

 

Odporúčame tiež: Recept: Vajíčková frittata s talianskym syrom

 

Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

 Náplň:

  • 500 g odtučneného jemného tvarohu
  • 100 g roztopeného masla
  • 250 g tekvicového pyré
  • 120 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 2 ČL mletej škorice
  • kôra a šťava z 1/2 bio pomaranča
  • trochu strúhaného muškátoveho orieška
  • štipka soli

 

Tekvicu hokkaido (alebo maslovú, muškátovú) naparte do mäkka a ešte teplú rozmixujte. Tvaroh a cukor rozšľahajte, pridajte vanilkový extrakt, štipku soli  a po jednom  pridávajte celé vajcia. Potom pridajte do zmesi šťavu a kôru z pomaranča a roztopené, mierne vychladené maslo. Pridajte mletú škoricu, mletý sušený zázvor a nastrúhajte muškátový oriešok.

 

Z oddýchnutého  cesta si oddeľte cca 1/5 a ostatné rozvaľkajte a vložte do tortovej formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Okraj má byť aspoň 4-5 cm. Cesto popichajte vidličkou. Pripravenú tvarohovú zmes vlejte do formy, zarovnajte ju a na povrch natrhajte kúsky cesta a rozložte ich. Pečte pri 170°C približne 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladiť. Chutí najlepšie čerstvý, ale aj v chladničke ho môžete skladovať 3-4 dni.

 

Odporúčame tiež: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Jana Vaszily

Jana Vaszily

24.09.2016 09:48

SKVELY TIP NA NEDELU------

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.09.2016 22:36

už teraz viem, že by nám to veľmi chutilo

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

26.09.2016 19:21

tekvičky doma mám takže budem skúšať ale podľa obrázka vyzerá skvele

Vaše meno:

Jarka Kontrová

Jarka Kontrová

03.10.2016 21:12

toto vyzerá prudko jedlo :-)

Vaše meno:

Stanislav V.

Stanislav V.

10.10.2016 19:48

Mňam :P

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

22.10.2016 14:43

Wow, musím vyskúšať, akurát musím namiesto tvarohu použiť tofu :)!

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:33

Pre návštevu ako stvorený :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.