Dnešné varenie bude nezvyčajné. Začiatkom týždňa sme navštívili Ďjelňu na Obchodnej ulici, kde varila Silvia Horecká, ktorá je známa svojimi zdravými receptami. Pre hostí si pripravila originálne indické kofty z hrášku a maku.
Prekrásne priestory Ďjelňe nás privítali a Silvia sa pustila do varenia. Kofty vraj chutia i k pivu. Ich podstata je však omnoho zdravšia.
Jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy (vitamín A), polysacharidy (škrob),minerály vápnik(mak/,pohánka /rutín) paradajková omáčka (lykopén).
Kofty z hrášku a maku
SUROVINY:
0,800g mrazeného hrachu (nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý), 0,200g pohánkovej múky alebo celozrnnej hladkej ražnej či špaldovej, 2 vajíčka (pokiaľ chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka)
1,5dcl nemletého maku, soľ, voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej (voda cca 1dcl ), mleté korenie, olej na vysmážanie môže byť olivový (alebo prepustené maslo ghí) bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote do polovice ponorené v oleji alebo masle.
Paradajková omáčka:
800gr paradajkového pretlaku (passata ) alebo krájaných lúpaných paradajok, 2 veľké cibule, olej olivový (alebo ghí prepustené maslo), korenie garam masala mleté (indická zmes dostať napr. v BIO obchodoch), koriander čerstvý vnať, kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari, horčicové semienko drvené, kurkuma pol malej lyžičky, chilli, soľ
POSTUP:
Kofty:
Rozmrazený hrach vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme veľké ňoky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.
Paradajková omáčka:
Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.
Menu pripravil: Silvia Horecká, odborníčka na zdravú stravu
Foto: Michal Zajaček pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk