Recepty šéfkuchárov - na indickú nôtu

Dnešné varenie bude nezvyčajné. Začiatkom týždňa sme navštívili Ďjelňu na Obchodnej ulici, kde varila Silvia Horecká, ktorá je známa svojimi zdravými receptami. Pre hostí si pripravila originálne indické kofty z hrášku a maku.

 

Prekrásne priestory Ďjelňe nás privítali a Silvia sa pustila do varenia. Kofty vraj chutia i k pivu. Ich podstata je však omnoho zdravšia.

 

 

Jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy (vitamín A), polysacharidy (škrob),minerály vápnik(mak/,pohánka /rutín) paradajková omáčka (lykopén).

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Kofty z hrášku a maku

 

SUROVINY:

 

0,800g mrazeného hrachu (nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý), 0,200g pohánkovej  múky alebo celozrnnej hladkej ražnej či špaldovej, 2 vajíčka (pokiaľ chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka)

 

1,5dcl nemletého maku, soľ, voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej (voda cca 1dcl ), mleté korenie, olej na vysmážanie môže byť olivový (alebo prepustené maslo ghí) bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote  do polovice ponorené v oleji alebo masle.

 

Paradajková  omáčka:

800gr paradajkového pretlaku (passata ) alebo krájaných  lúpaných paradajok, 2 veľké cibule, olej olivový  (alebo ghí prepustené maslo), korenie garam masala mleté (indická zmes dostať napr. v BIO obchodoch), koriander čerstvý vnať, kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari, horčicové semienko drvené, kurkuma pol malej lyžičky, chilli, soľ

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

POSTUP:

 

Kofty:

 

Rozmrazený hrach  vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme  veľké ňoky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Paradajková omáčka:

 

Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.

kavickari

Zdroj: Shutterstock®

Menu pripravil: Silvia Horecká, odborníčka na zdravú stravu

 

Foto: Michal Zajaček pre Kávičkári.sk

 

Zdrojwww.kavickari.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.05.2015 22:33

to je určite mňam a aj by som si veru dala

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

11.05.2015 19:54

vyzerá to lákavo

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

11.11.2021 20:40

Indická kuchyňa mi chutí, pretože je poriadne korenená a to mám rada :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.