Aj keď z nej väčšinou pripravujeme sladké dobrôtky, verte alebo nie, rebarbora sa radí medzi zeleninu. A dokonca medzi jednu z najzdravších zelenín. Ak ste o nej doteraz nepočuli, prípadne netušíte ani len ako ju spoznáte, nemusíte ani googliť. Dnes si totiž rebarboru predstavíme a ponúkneme vám aj tri chutné recepty, ktorými oslovíte chuťové poháriky malých, aj veľkých. Takže ako na trhu zistíte, že to na čo sa dívate je rebarbora? Jednoznačne podľa krvavočervenej dlhej stonky.
Špecifická je aj chuť tejto zeleniny, a to výrazne kyslá. Rebarbora obsahuje množstvo vlákniny, vďaka nej teda prospieva nielen pri detoxikácii tela, ale zabraňuje zápche a podporuje činnosť čriev. Okrem vlákniny nájdete v rebarbore aj kyselinu listovú, ktorá okrem iného prospieva nášmu psychickému zdraviu. Listy rebarbory sa používajú aj pri liečbe zranenej pokožky, či popálenín. Rebarboru však nemôže konzumovať každý, vyhýbať by sa jej mali ľudia, ktorých trápia ochorenia obličiek a žlčníka.
Zdravým ľudom ale poskytne poriadnu dávku vitamínu A aj B. Aj keď vás netrápia žiadne ochorenia, s rebarborou to netreba preháňať. Na vine je kyselina šťavelová, ktorú v nej taktiež nájdete. Na občasné užívanie je ale viac než ideálna! Rebarbora je vhodnou prílohou k mäsám aj rybám. Najviac ale vynikne v dezertoch a sladkých chuťovkách.
Odporúčame: Pripravte si jahodové sladkosti
Rebarborový džem
Ingrediencie: rebarbora (cca 1,5 kg), 1 kg kryštálového cukru, 1 citrón (prípadne limetka)
Postup: Umytú a očistenú rebarboru nakrájajte na menšie kúsky posypte ich cukrom a nechajte odstáť až kým nezačnú púšťať šťavu. Potom začnite rebarboru variť na miernom ohni, podľa chuti pridajte citrónovú šťavu. Varte až do mäkka, džem pred naplnením do fliaš môžete ešte rozmixovať.
Skús aj: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
Rebarborové pyré
Ingrediencie: rebarbora, hnedý cukor, solamyl, čerstvé jahody, čerstvá mäta, obľúbená zmrzlina
Postup: Rebarborou umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca a podobne ako pri džeme posypte cukrom a nechajte chvíľku postáť. Keď už rebarbora začala púšťať šťavu zalejte trochou vody a nechajte povariť. Keď je už rebarbora mäkká, pridajte trochu solamylu, premiešajte, pridajte tiež pár čerstvých jahôd a kúsok čerstvej mäty.
Zvyšok odložte bokom, lebo ich budete používať aj úplne čerstvé. Rebarborovú zmes ešte chvíľu povarte kým úplne nezhustne. Na tanier uložte kopček zmrzliny, prelejte pyré, ozdobte jahodami a mätou a podávajte.
Odporúčame: Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
Rebarborový koláč
Ingrediencie: 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky, rebarbora (cca pol kg), práškový aj kryštálový cukor, 4 žĺtky, maslo, prášok do pečiva,
Postup: Preosiatu múku zmiešajte s maslom, žĺtkami a práškom do pečiva. Dochuťte cukrom a nechajte odstáť cca 15 minút v chladničke. Cesto rozvaľkajte do pripravenej formy. Na vrch poukladajte umytú, očistenú a nakrájanú rebarboru, posypte cukrom a pečte v rúre vyhriatej na 160°C, cca 30 minút. Potom si pripravte drobeničku z masla, cukru a hladkej múky, nadrobte na vrch koláča a pri 180 °C dopečte, ešte cca 15 až 20 minút.