V detstve mnohí z nás špenát veľmi nemusia. Môže za to jeho pre niekoho nelákavá zelená farba. S vekom sa však chute menia a špenát si môžeme opäť zamilovať. Špenát je vynikajúca zdravá potravina, ktorá vynikne tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Zahrňte ho na svoj jedálny lístok a obohaťte svoj organizmus prísunom zdravého železa aj vitamínu C.
![špenátový quiche](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/73b/6cf/spenatovy-quiche-1630441391_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Špenátový quiche
Ingrediencie: lístkové cesto, 150 g špenátových listov, 1 kyslá smotana, 3 vajíčka, 100 g strúhaného syru, bylinková soľ, 5 strúčikov cesnaku, čerstvé mleté čierne korenie
Postup: Cesto vyvaľkajte a dajte do formy. Špenátové listy prelejte zovretou vodou a nechajte odkvapkať. Listy uložte na cesto a zalejte zmesou smotany, vajíčka, syra, prelisovaného cesnaku a korenia. Pečte pri 180 °C cca 30 minút.
Pozri aj: Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna
![špenátové lasagne](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/73b/6d8/spenatove-lasagne-1630441370_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Špenátové lasagne
Ingrediencie: lasagne, 100 g špenátových listov, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, tvrdý strúhaný syr, smotana na varenie, soľ, maslo
Postup: Časť lasagní uložte do zapekacej misy. Na masle opražte cibuľu, cesnak a na krátko aj špenátové listy. Uložte na lasagne, zalejte smotanou, osoľte, posypte syrom a pokračujte ďalšou vrstvou, vrch tvoria opäť cestoviny. Lasagne prikryte a pečte pri 190°C na pol hodinku, na záver odkryte a nechajte zapiecť dozlatista, môžete posypať aj zvyšným syrom.
![špenátové rezance](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/73b/6e1/spenatove-rezance-1630441358_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Špenátové rezance
Ingrediencie: široké rezance, mrazený špenát, smotana na šľahanie, tavený syr, syr niva, maslo, cesnak, parmezán, cherry paradajky, bazalka, mleté čierne korenie
Postup: cestoviny uvarte podľa návodu. Na masle opražte nadrobno nasekaný cesnak, pridajte špenát, tavený syr aj nivu. Miešajte kým sa syry neroztopia, ochuťte korením, prilejte smotanu, nechajte prevrieť a zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami. V rúre zapečte cherry paradajky ochutené korením a bazalkou. Podávajte s cestovinami.
![špenátové rizoto](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/73b/6e9/spenatove-rizoto-1630441345_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Špenátové rizoto
Ingrediencie: ryža, špenátové listy, šampiňóny, maslo, cibuľa, cesnak, šunka, strúhaný syr
Postup: Ryžu uvarte v osolenej vode. Na masle opražte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a narezanú šunku. Opečte, pridajte huby a špenátové listy. Nechajte povariť kým huby nezmäknú. Zmes pridajte k uvarenej ryži, premiešajte a podávajte posypané syrom.
Odporúčame: Ako sa robí karamel? Tu sú hneď 3 tipy na jeho prípravu!