TOP inšpirácie na špenátové pochúťky: Ktorá sa stane vaším favoritom?

V detstve mnohí z nás špenát veľmi nemusia. Môže za to jeho pre niekoho nelákavá zelená farba. S vekom sa však chute menia a špenát si môžeme opäť zamilovať. Špenát je vynikajúca zdravá potravina, ktorá vynikne tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Zahrňte ho na svoj jedálny lístok a obohaťte svoj organizmus prísunom zdravého železa aj vitamínu C.

Skús aj: Čína pre deti: Takto ju pripravíš zdravo a chutne!

špenátový quiche

Zdroj: Shutterstock®

Špenátový quiche

Ingrediencie: lístkové cesto, 150 g špenátových listov, 1 kyslá smotana, 3 vajíčka, 100 g strúhaného syru, bylinková soľ, 5 strúčikov cesnaku, čerstvé mleté čierne korenie

Postup: Cesto vyvaľkajte a dajte do formy. Špenátové listy prelejte zovretou vodou a nechajte odkvapkať. Listy uložte na cesto a zalejte zmesou smotany, vajíčka, syra, prelisovaného cesnaku a korenia. Pečte pri 180 °C cca 30 minút.

Pozri aj: Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

špenátové lasagne

Zdroj: Shutterstock®

Špenátové lasagne

Ingrediencie: lasagne, 100 g špenátových listov, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, tvrdý strúhaný syr, smotana na varenie, soľ, maslo

Postup: Časť lasagní uložte do zapekacej misy. Na masle opražte cibuľu, cesnak a na krátko aj špenátové listy. Uložte na lasagne, zalejte smotanou, osoľte, posypte syrom a pokračujte ďalšou vrstvou, vrch tvoria opäť cestoviny. Lasagne prikryte a pečte pri 190°C na pol hodinku, na záver odkryte a nechajte zapiecť dozlatista, môžete posypať aj zvyšným syrom.

špenátové rezance

Zdroj: Shutterstock®

Špenátové rezance

Ingrediencie: široké rezance, mrazený špenát, smotana na šľahanie, tavený syr, syr niva, maslo, cesnak, parmezán, cherry paradajky, bazalka, mleté čierne korenie

Postup: cestoviny uvarte podľa návodu. Na masle opražte nadrobno nasekaný cesnak, pridajte špenát, tavený syr aj nivu. Miešajte kým sa syry neroztopia, ochuťte korením, prilejte smotanu, nechajte prevrieť a zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami. V rúre zapečte cherry paradajky ochutené korením a bazalkou. Podávajte s cestovinami.

špenátové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Špenátové rizoto

Ingrediencie: ryža, špenátové listy, šampiňóny, maslo, cibuľa, cesnak, šunka, strúhaný syr

Postup: Ryžu uvarte v osolenej vode. Na masle opražte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak a narezanú šunku. Opečte, pridajte huby a špenátové listy. Nechajte povariť kým huby nezmäknú. Zmes pridajte k uvarenej ryži, premiešajte a podávajte posypané syrom.

Odporúčame: Ako sa robí karamel? Tu sú hneď 3 tipy na jeho prípravu!

3 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

31.03.2014 13:02

zo špenátu zvyknem robiť špenátovú roládu plnenú syrovou plnkou alebo špenátovú polievku ktorú má veľmi rada naša dcérka, zaujal ma špenátový quiche tak cez víkend vyskúšam ako ľahký obed

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

04.04.2014 21:51

Milujem špenát, tie lasane vyskúšam. Ja si robím veľmi často smoothie: špenát, avokádo, banán a voda - pomixovať :).

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.04.2014 23:26

tak toto je pre moju dcéru tá zbožňuje špenát ja nie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE