Tatársky biftek, alebo hovorovo tatarák, je prioritne jedlo pripravované zo surového mäsa. Základom je surové kvalitné hovädzie mäso, ktoré sa podáva nadrobno nakrájané, ba priam natrhané, respektíve pomleté. Klasický tatarák sa obvykle podáva so surovým vajíčkom, cibuľou, cesnakom, prípadne aj horčicou. Záleží ale od konkrétneho receptu.
Chýbať by nemalo ani korenie, napríklad čerstvo pomleté čierne korenie, mletá červená paprika, alebo aj také chilli či tabasco. K tataráku sa hodí pečivo či toast, alebo čerstvý chlebík, závisí opäť od chuti. Ak sa rozhodnete pripraviť si toto možno netradičné jedlo, ponúkame vám na jeho prípravu pár inšpirácií.
Odporúčame: Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň
Tuniakový tatarák
Ingrediencie: steak z tuniaka, cibuľa, citrón, žltá paprika, olivový olej, zázvor, horčica, soľ, čierne korenie
Postup: Tuniaka nakrájajte nadrobno, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Olivový olej zmiešajte s nadrobno nakrájanou cibuľou, pridajte trochu strúhaného zázvoru a horčice. Premiešajte s tuniakom a nechajte odležať v chlade. Podávajte so žltou paprikou a cesnakovým toastom. K tuniakovému tataráku sa hodia aj olivy.
Odporúčame prečítať: Ryby na jedálničku
Hovädzí tatarák
Ingrediencie: hovädzia sviečková, 2 vajíčka, cibuľa, rukola, soľ, chilli, worchester, horčica
Postup: Dobre umyté mäso pokrájajte na jemné a malé kúsky. Ideálne škrabaním. Osoľte, ochuťte chilli, aj worchesterom. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, rukolu, trochu horčice a jedno vajíčko a vytvarujte si tatarák. Podávajte so surovým žĺtkom, bylinkami a toastom.
Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete
Hovädzí tatarák s opekanými zemiakmi
Ingrediencie: hovädzie mäso (sviečková), žĺtok, cesnak, mletá červená paprika, majoránka, kečup, petržlenová vňať
Postup: Nadrobno pripravené mäso zmiešajte so žĺtkom, nakrájaným cesnakom, pridajte zvyšné suroviny, premiešajte a vytvarujte tatarák. Podávajte s opekanými zemiakmi, šalátom a čerstvou zeleninou.
Odporúčame prečítať: Hamburgery na domáci spôsob
Tuniakový tatarák s ryžou a avokádom
Ingrediencie: tuniak, jarná cibuľka, žĺtko, cesnak, soľ, horčica, sójová omáčka, čierne mleté korenie, ryža, avokádo
Postup: Pomletého, alebo najemno naškrabaného tuniaka zmiešajte s nakrájanou cibuľkou, cesnakom, horčicou a jedným žĺtkom. Ochuťte soľou, sójovou omáčkou, horčicou aj korením a dajte odležať do chladu. Podávajte na nakrájanom avokáde a kôpke uvarenej ryže.
Odporúčanie: Pri príprave tataráku dávajte veľký pozor na čerstvosť mäsa, aj vajíčok. Ideálne bude ak sa obrátite na domáce výrobky. Inak hrozí RIZIKO SALMONELÓZY.