Viete správne vyčistiť semiš? Poradíme, čo robiť a čo nie!

ako čistiť semiš

Máte obľúbenú semišovú bundu alebo čižmy? Semiš je jedným z najštýlovejších a najluxusnejších materiálov, no zároveň aj jedným z najnáročnejších na údržbu. Vy však odteraz nebudete musieť zo skrine vyťahovať vaše obľúbené módne doplnky iba pri špeciálnych príležitostiach, pretože vás naučíme, ako sa o semiš správne starať a ako ho vyčistiť, aby nestratil svoj krásny vzhľad a jemnosť.

Čo je semiš?

Semiš je druh kože, ktorý sa vyrába zo spodnej vrstvy zvieracej kože. Milujeme jeho jemnosť, mäkkosť, luxusný vzhľad, čo mu však zazlievame, je jeho náchylnosť na znečistenie či poškodenie vplyvom vody. Preto si semiš vyžaduje špeciálnu starostlivosť a trpezlivosť pri jeho čistení.

Ako správne vyčistiť semiš?

Aby ste semiš mohli profesionálne vyčistiť, bez špeciálnej kefy na semiš a handričiek sa nezaobídete. Kefa má jemné štetiny, ktoré dokážu odstrániť prach a nečistoty bez toho, aby poškodili povrch semišu. Pracujte s ňou jemne, krúživými pohybmi a vždy v jednom smere. Týmto spôsobom obnovíte prirodzenú štruktúru semišu a zbavíte semiš prachu a drobných pevných nečistôt.

Odstraňovanie škvŕn od vody

Semiš je obzvlášť citlivý na vlhkosť. Ak sa dostane do kontaktu s vodou, konajte okamžite. Na mokré škvrny použite čistú handričku alebo papierovú utierku, aby ste jemne vysali prebytočnú vlhkosť. Nechajte semiš uschnúť prirodzene. Nikdy nepoužívajte sušič vlasov ani iný zdroj tepla, pretože by mohlo dôjsť k deformácii materiálu.

Tip: Ako na odolné škvrny? Použite jeden diel octu a jeden diel vody. Škvrnu po vyčistení ešte pretrite handričkou namočenou v čistej vode, aby sa odstránili zvyšky octu. Ocot vám pomôže odstrániť zo semišu najmä stopy po zaschnutej vode.

Odporúčame: Je dobré piť vodu pred jedlom, počas jedla alebo po jedle? Máme odpoveď!

semišové topánky
Depositphotos

Na odstránenie škvŕn vám postačí aj obyčajná gumička

Ak zo semišu potrebujete odstrániť menšie škvrny a nečistoty, môžete použiť obyčajnú gumenú gumičku, ktorá jemne odstraňuje nečistoty bez toho, aby poškodila semiš. Krúživými pohybmi jemne prechádzajte po škvrne, až kým nezmizne. Existujú aj špeciálne gumy na semiš, ktoré sú určené priamo na tento účel.

Ako na mastné škvrny

Mastné škvrny na semiši sa môžu správať tvrdohlavo, no stále existuje riešenie. Zoberte si na pomoc kukuričný škrob alebo obyčajný detský púder, ktorý pomáha absorbovať mastnotu. Posypte škvrnu práškom a nechajte ho pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom jemne odstráňte zvyšky prášku kefou na semiš.

Používajte čistiace prostriedky na semiš

Existujú špeciálne čistiace spreje a peny určené priamo na semiš. Pred použitím týchto prípravkov si vždy prečítajte návod a najprv ich otestujte na malej, nenápadnej časti materiálu. Tieto čistiace prostriedky vám pomôžu odstrániť hlbšie znečistenie a zároveň obnovia pôvodnú farbu semišu. 

Nezabúdajte na prevenciu

Čistý semiš, krásny semiš. Pravidelne preto používajte ochranný sprej na semiš, ktorý vytvorí na povrchu ochrannú vrstvu proti vode a škvrnám. Semiš sa nezašpiní tak rýchlo a takisto sa bude dať ľahšie vyčistiť. Samozrejme, správna údržba semišu vám zabezpečí aj jeho dlhú životnosť.

Čomu sa vyhnúť?

  • Nečistite semiš vodou. Voda môže na semiši zanechať škvrny alebo deformovať jeho povrch.
  • Nepoužívajte agresívne chemikálie. Semiš je jemný a citlivý materiál, preto by ho mohli silné čistiace prostriedky poškodiť.
  • Nesušte semiš na priamom slnku alebo pri zdroji tepla. Teplo môže materiál vysušiť, mohol by stvrdnúť alebo popraskať.

Ako skladovať semiš?

Keď nepoužívate svoje semišové topánky, kabátik alebo iné doplnky, uložte ich na suché miesto, kde na ne nebude dopadať priame slnečné svetlo. Semiš je náchylný na prach a nečistoty, preto sa odporúča skladovať ho v ochranných obaloch alebo v krabiciach. Ak skladujete semišové topánky, použite napínače do topánok, aby si udržali svoj tvar.

Všetko pre krásny semiš

Semiš je krásny materiál, ale vyžaduje si správnu starostlivosť. Pravidelne ho čistite, využívajte ochranné prostriedky na semiš a správne ho skladujte. Odvďačí sa vám elegantným a luxusným vzhľadom a jemnosťou aj po mnohých rokoch. Pamätajte si však, že semiš neznáša vlhkosť, preto je vhodné aj semišovú obuv či doplnky nosiť iba počas slnečných dní.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE