Patríte k tým, ktorí v maximálnej miere využívajú možnosti modernej doby a všetko, čo môžu, si pohodlne zabezpečia v obchode? Alebo naopak nedáte dopustiť na to, keď si niečo viete pripraviť alebo vyrobiť aj doma? Je pravdou, že kupovať je rozhodne pohodlnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie. Avšak, na druhej strane tiež platí, že to domáce je neraz lepšej kvality alebo má lepšie zloženie, pokiaľ hovoríme o potravinách.
Napríklad taký domáci džem z ovocia zo záhradky sa asi nedá veľmi porovnávať s džemami z obchodov, ktoré majú vyšší podiel pridaných cukrov, ale aj rôznych konzervačných látok, ochucovadiel či farbív. Samozrejme, česť výnimkám.
Je pritom mnoho potravín či jedál, ktoré si vieme pripraviť doma zo základných surovín a získať tak neraz kvalitnejší či chutnejší pokrm. Pripravovať možno nielen domáce džemy, ale aj zaváraniny, nátierky, dresingy či dokonca domáci pribináčik a mnoho iného.
Patríte k milovníkom tresky v majonéze? Tak verte, že aj tú si môžete pripraviť doma z rybacích filiet a pár ďalších surovín. Takúto poctivú tresku bez rôznych aróm a prídavných látok si zamilujete. S receptom sa na svojich sociálnych sieťach podelila známa moderátorka Miriam Kalisová. Vyskúšate chutnú domácu tresku podľa jej receptu aj vy?
Na domácu tresku podľa Miriam Kalisovej potrebujeme:
- 400 g mrazených filetov tresky (prípadne zubáča či inej podobnej ryby)
- 2 bobkové listy
- 1 dl octu
- soľ
- 1 mrkva
- 2-3 PL majonézy
- 2 PL kyslej smotany
- 2 PL octu do cibule
- 1 cibuľa
- 1 ČL horčice
Postup prípravy: Najskôr si uvaríme rybie filety vo vode. Do vody pridáme aj 1 dl octu a 1 ČL soli (na cca 2 l vody). Pridáme aj bobkové listy a povaríme 15 minút. V druhom hrnci si uvaríme jednu ošúpanú mrkvu. Rybu aj mrkvu po uvarení necháme vychladnúť.
Potom si tresku roztlačíme v miske vidličkou. Mrkvu najemno nastrúhame a pridáme k rybe. Cibuľu nakrájame na veľmi jemné kúsky, posolíme a zalejeme horúcim octom (asi 2 PL). Necháme postáť 10 minút a pridáme k rybe (najskôr len cibuľu bez octu).
Ďalej k rybe pridáme majonézu a kyslú smotanu, ako aj horčicu. Dobre premiešame a podľa potreby ešte pridáme ocot, ktorý zostal z cibule. Na záver ešte podľa chuti pridáme soľ. Môžeme nechať postáť do druhého dňa. Podávame s rožkami alebo iným obľúbeným pečivom.
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/miriam.kalisova