Chystáte sa tento rok dovolenkovať v Grécku a bude to „vaša prvá grécka návšteva“ ? Áno, dovolili sme si malú parafrázu na snáď všetkými milovaný film Moja tučná grécka svadba. V tom prípade vás bude určite zaujímať, čo jedia a pijú Gréci, pretože sa vás to bude pár dní priamo týkať. Samozrejme, ak si nehodláte ešte doma vypražiť zásobu rezňov na celú dovolenku. To by však bola rozhodne veľká škoda, pretože grécka kuchyňa má svoje osobité čaro a verte, že nie je žiadny problém mu podľahnúť. Tak teda, čo vás čaká a neminie v gréckych reštauráciách a miestnych tavernách?
Pozri si: Navštív Burgas a jeho okolie! Vychutnáš si more i mestskú turistiku
„Iní ľudia žijú, aby jedli. Ja však jem, aby som žil.“ (Sokratés)
Zámerne sme si na úvod vybrali známy výrok ešte známejšieho Gréka, pretože presne odzrkadľuje princíp gréckeho stravovania. Podobne ako u Francúzov, aj u Grékov sa človek stretne s akýmsi zdravším prístupom k stravovaniu ako takému (hoci pri pohľade na Gréka pri večeri by ste to skutočne nepovedali... ale o tom neskôr). Áno, sú to pôžitkári, vedia si vychutnať jedlo aj pitie na maximum, avšak nie do prasknutia a nie tak, aby sa z nich stali otroci jedla. Ale nie o tom sme chceli... Radšej nazrime pod pokrievku gréckych „hrncov“ a zistime, čo je pre grécku kuchyňu typické a na čo všetko sa môžete tešiť, ak sa do tejto krajiny alebo k nej prislúchajúcich ostrovov tento rok vyberiete.
Mäso a olivy
V prvom rade sa pripravte na záplavu najrôznejších druhov mäsa a rýb! Prím hrá baranina a hydina. Olivový olej a olivy patria ku gréckej kuchyni asi tak ako bryndzové halušky s kyslým mliekom k tej našej. Opomenúť nemôžeme ani paradajky, ktoré Gréci jedia snáď vo všetkom a na akýkoľvek spôsob. To isté platí o bielom chlebe, ktorý tu tvorí prílohu doslova ku všetkému. Na gréckom stole nemôžu chýbať ani strukoviny, koreniny a bylinky od výmyslu sveta, uhorky, artičoky alebo cukety, ktoré už čoskoro obšťastnia aj naše záhradky.
Zaujme ťa: Sladké drievko: Elixír života so zvláštnou príchuťou ťa vzpruží!
Oriešky a víno
Odvšadiaľ budú na vás žmurkať najrôznejšie druhy orieškov a sušeného ovocia a verte, odolať bude naozaj ťažké. Víno, víno a zase len víno, najmä červené. A samozrejme hudba. Áno, tá je tiež doslova neodmysliteľnou súčasťou gréckej gastronómie, takže sa pripravte na poriadnu dávku evergreenov z Gréka Zorbu v pozadí. :-) Pre Grékov totiž jedlo neznamená len povinnú jazdu, ako si čo najrýchlejšie naplniť žalúdok a pokračovať v bežnej činnosti, ale je to pre nich (a to by sme si veru mali osvojiť všetci) príjemný rituál v kruhu rodiny alebo priateľov. A čím dlhšie trvá, tým lepšie.
Ani milovníci mliečnych výrobkov v Grécku nemusia zúfať. Typickou súčasťou ich kuchyne je totiž kozí, ale aj ovčí syr. Na svoje si prídu aj milovníci morských plodov, kde kraľujú predovšetkým chobotnice, mušle, kalamáre a krevety. Pokiaľ ide o kávu, Gréci ju pijú na spôsob našej tureckej, je teda pomerne silná a zalievaná. Na dračku tu však ide aj studená káva frappé. Nuž a na rade je kurz gréčtiny. Ak sa totiž chystáte dovolenkovať v Grécku alebo na gréckom ostrove, mali by ste ovládať tieto názvy:
- bulgur – príloha z predvarenej celozrnnej pšenice
- dolmades – ryža a mäso, zabalené vo viničovom liste
Odporúčame: Toto potrebuješ ovládať: Ako predísť mikrospánku a únave za volantom?
- gemistles – paradajky alebo papriky, plnené ryžou a mletým mäsom
- gyros – korenené mäso, opekané na ražni
- chalva – múčnik z medu a orieškov
- choriatiki – zeleninový šalát, ktorý poznáme ako grécky
- kuluria – praclíky, posypané sezamovými semienkami
- manouri – čerstvý kozí alebo ovčí syr
-
moussaka – nákyp z baklažánu a mletého mäsa
-
ouzo – alkohol z anízu, matoliny, bylín a korenia
-
pasticio – cestoviny, zapečené s mletým mäsom
-
pita – chlebová placka
-
retsina – biele víno s príchuťou borovicovej smoly
-
saganaki – vyprážaný syr feta
- souvlaki – opečené mäso na špíze
- tzatziki – šalát či dressing z bieleho jogurtu, uhorky a cesnaku
Ako to už v prímorských krajinách býva, hlavným jedlom dňa je večera. V čase, keď my už len nesmelo ďobkáme tekvicové semienka (presne dvadsať, lebo dvadsiate prvé už by nám na noc nestrávilo), Gréci sa púšťajú do takých jedál, na ktoré si my netrúfame pomyslieť ani na nedeľný obed. Večera teda v Grécku zvyčajne začína pred 22:00 a trvá doslova niekoľko hodín.
Neprehliadni ani toto: Tip na výlet: Babička mení obec Louka na rozprávkovú krajinu
Zatiaľ, čo v našich končinách sa kladie dôraz na sýte a bohaté raňajky, Grékovi postačí pohár mlieka či šálka kávy a na dopoludnie je „vybavený“. Ale nebojte sa, vás ako turistov miestne pekárničky rozhodne nenechajú ráno hladovať. Na výber tu máte z neuveriteľného množstva taštičiek z lístkového cesta snáď so všetkými náplňami, ktoré vám zídu na um, sladkými aj slanými.
A čo obed? Gréci sa oddávajú obedu v čase, kedy sa my už musíme prácne rozpamätávať, čo sme v ten deň obedovali, teda približne pred 16:00. Po obede prichádza na rad siesta. Nuž, nie na zahodenie, čo poviete?