Cestovateľský tip: Modrá mešita v Istanbule, ktorá ťa určite očarí!

„Istanbul? Môj strýko tam chodil autobusom na kožené bundy a zlato,” hovorí mi kamarátka. Okatá Šeherezáda a plešatý, ale charizmatický Onur, povedala by vám babka. Tí sčítanejší a milovníci histórie by vysypali z rukáva najznámejších sultánov. Tí menej informovaní by vám tvrdili, že je to hlavné mesto Turecka. Moja spolužiačka by začala recitovať básnické dielo Turčín Poničan. Hagiu Sofiu, prekrásnu posvätnú stavbu, ktorá je symbolom Istanbulu, snáď pozná každý. Ale poďme sa pozrieť na majestátnu Modrú mešitu.

Smelosť?

Alebo drzosť. Tak by pomenovali trúfalé plány len 19-ročného sultána Ahmeda I. Chcel vystavať obdivuhodnú mešitu hneď naproti slávnej Hagii Sofii. Výstavba trvala 7 rokov. Sultán dokonca prvý deň výstavby sám priložil ruku k dielu. Mešita bola slávnostne otvorená v roku 1617 a sultán pár mesiacov na to zomrel.

Pozri aj: Ako cestovať bezpečne a bez komplikácií? Nezabúdaj na dôležitú vec!

nádvorie Modrej mešity v Istanbule

Zdroj: Shutterstock®

Prečo modrá?

Pravý názov mešity je Mešita Sultana Ahmeda. Prezývku modrá získala vďaka modrým keramickým dlaždiciam, ktoré zdobia jej interiér. Boli vyrobené a dovezené z mesta Iznik. Celkovo sa ich v mešite nachádza 20 000 kusov. Mozaiky v tvare tulipánov, verše z Koránu a bohato zdobené steny sa autenticky vynímajú v slnečných lúčoch, ktoré sa predierajú cez 260 okien. Na obrovských lustroch s tisíckami svetiel visiacich z vysokých stropov zaoblených kupol nenájdete ani jednu pavučinu. Nie, nechodí sem každý deň čata upratovačiek. Na lustroch sú kúsky pštrosích vajec, ktoré odpudzujú pavúkov.

interiér Modrej mešity v Istanbule

Zdroj: Shutterstock®

Šesť minaretov?

Sultán Ahmed vyviedol ďalšie huncútstvo. Rozkázal pristaviť šesť minaretov. Dlhých a úzkych stĺpov v tvare zastrúhanej ceruzky, z ktorých sa ozýva zvolávanie na modlitbu. Vtedy mali mešity v Turecku od jedného do štyroch minaretov. Jediná 6-minaretová mešita bola tá v Mekke, v najsvätejšom mieste moslimov, kam každoročne smerujú milióny pútnikov. Legenda hovorí, že sultán chcel postaviť minarety zo zlata, altın po turecky. Došlo však k omylu. Namiesto zlatých postavili šesť – altı, čiže minaretov. Jazyková chybička alebo niekto bol nedoslýchavý. Problém sa vyriešil tak, že sultán objednal ešte jeden minaret, ktorý priviezli do Mekky.

Mešita dodnes slúži na modlenie, ale takisto je sprístupnená všetkým zvedavým pohľadom. Jej krásu obdivujú návštevníci z celého sveta. Dokonca sem zavítali aj Pápež František či bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama. Ak pôjdete do Istanbulu, nezabudnite si vyhradiť čas a nazrieť do mešity, prejsť sa po jemných kobercoch a obdivovať krásu šikovných rúk byzantských umelcov.

Pozri aj: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť v Turci?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.03.2019 06:53

Očarujúca mešita, rada by som navštívila.

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

10.03.2019 18:48

Keby som tam išla, určite navštívim.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.03.2019 18:45

keby tak existovala možnosť teleportovať sa

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.03.2019 23:45

V Istanbule som bola,aj v mešite.Bolo to ešte v roku 1990,ked sa otvorili hranice a národ sa rozbehol do sveta.Rakúsko,Turecko bolo vtedy také naj.Mešita bola krásna a bolo to pre nás niečo nové,čo sme dovtedy nepoznali.

Vaše meno:

Alica Mareková

Alica Mareková

11.08.2020 15:07

krásna stavba

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

15.02.2021 10:13

Aspoň raz by som sa do Istanbulu rada pozrela :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.