Kniha amerického autora Robba Wolfa je jeden z najlepšie hodnotených a najvýznamnejších titulov venovaných paleo diéte. Propaguje životný štýl a výživu v súlade s tým, ako sa počas miliónov rokov vyvíjalo nielen ľudské trávenie, ale aj naše ďalšie návyky.
Paleo diéta nie je náhly módny trend, ale skôr životný štýl, ktorý sa presadzuje niekoľko rokov a dnes to už nie je iba kuriózna myšlienka presadzovaná pár vedcami a športovcami (Robb Wolf v sebe ako biochemik a majiteľ mimoriadne úspešného fitnescentra spája oboje). Podľa štatistických analýz Googlu je paleo diéta momentálne najvyhľadávanejšou diétou, v jej tieni zostala celá plejáda nových návodov na správnu životosprávu.
Dôvod úspechu je pochopiteľný, paleo diéta už po prvom zoznámení sa so základnými zásadami dáva zmysel a prináša výsledky bez toho, aby kohokoľvek nútila nezmyselne hladovať. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako typicky mužská diéta, je rovnako populárna aj medzi ženami.
Aj keď Wolfova kniha hovorí z väčšej časti o jedle a trávení, nezanedbáva ani zvyšnú telesnú schránku a dušu – či už v kapitole o paleo fitnes venovanej cvičeniu, alebo v kapitole o kortizole, kde rozpráva o zdravom spánku a potrebe skoncovať s veľkými a dlhodobými dávkami stresu, keďže naša psychika nie je na podobný tlak uspôsobená.
Inšpirácia z minulosti
Jeden z najväčších zlomov v ľudskej histórii sa odohral približne pred 12-tisíc rokmi. S nástupom poľnohospodárstva sa ľudia mohli vzdať životného štýlu lovcov a zberačov a usádzať sa vo väčších sídlach. Výsledkom bol civilizačný a kultúrny skok, ten však nedokázala urobiť naša tráviaca sústava. Za taký krátky čas sa nedokázala prispôsobiť strave, ktorú prinieslo poľnohospodárstvo s oblininami, strukovinami či mliečnymi výrobkami. Táto strava je bohatá na na cukry a mnohé alergény (najmä lepok) a ľuďom príliš neprospieva – čo sa rýchle odrazilo na objavení sa civilizačných chorôb a skrátení priemernej dĺžky života.
Z evolučného hľadiska znamená doba od nástupu poľnohospodárstva mimoriadne krátky čas – vývoj človeka v paleolite a mezolite trval približne 2,6 milióna rokov. Len posledné štyri ľudské generácie konzumujú produkty potravinárskeho priemyslu a od neolitickej revolúcie a nástupu poľnohospodárstva sa vystriedalo len niečo cez 360 generácií. To je menej ako pol percenta z celkového času ľudského vývoja. Zvyšnú dobu (viac ako 99,5 percenta celkového času) sme žili ako lovci a zberači. Tí sa viac hýbali a venovali svojim najbližším, menej pracovali a jedli úplne inú stravu, než na akú sme dnes zvyknutí.
Nový jedálny lístok
Prvé poľné plodiny vysievané ľuďmi boli rôzne druhy pšenice a jačmeňa (sacharidy, lepok). Došlo k radikálnej zmene v stravovacích návykoch človeka a s tým súvisiacemu rozšíreniu civilizačných ochorení, ktoré boli predtým skôr výnimkou (obezita, diabetes typu II, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia, autoimunitné ochorenia, osteoporóza, Alzheimerova choroba).
V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov, zelenina má istú prednosť pred ovocím, odporúča sa konzumácia mäsa zvierat kŕmených trávou (a nie škodlivými obilninami), plody mora, ryby, ale aj orechy či vajcia. Paleo stravovanie sa zásadne odlišuje od súčasného modelu zdravého stravovania, v ktorom dominujú cukry (prevažne komplexné obsiahnuté v pečive, cestovinách, ryži, zemiakoch, strukovinách) na úkor proteínov a najmä tukov, ktoré sú nezmyselne démonizované, aj keď v skutočnosti nie sú hlavnou príčinou obezity ani mnohých iných problémov.
Viac energie do života
Zdravotné benefity paleo diéty sú početné: zníženie telesnej hmotnosti a tuku (najmä vďaka poklesu uhľohydrátov v potrave), koniec útlmov po jedle a kolísania energie počas dňa (vďaka tomu, že vám prestane kolísať hladina cukru v krvi), lepšia imunita voči sezónnym chorobám, efekt „omladnutia” (jednoduchý dôsledok lepšej regenerácie tkanív), eliminácia tráviacich problémov, zníženie vysokého krvného tlaku, prevencia cukrovky, utlmenie zápalových ochorení (imunitný systém prestane útočiť na vlastné tkanivá, ako napríklad u častých problémov so štítnou žľazou), zlepšenie stavu pri osteopénii, prevencia zubného kazu či nárast svalovej hmoty, pretože správna strava zablokuje odbúravanie aminokyselín zo svalstva.