Raz za čas sa niektorým z nás stane, že nám čašník zoberie tanier ešte predtým, než sme vôbec dojedli. Môže sa tak stať počas našej neprítomnosti – odbehli sme si od stolu a zatiaľ náš tanier zmizol.
Môže to byť zapríčinené nedorozumením, pretože sme zložili príbor spôsobom, ktorý vyjadruje, že už ďalej jedlo nebudeme jesť a ani sme si to neuvedomili.
Poradíme vám preto, ako správne zložiť príbor v rôznych situáciách. Možno ste ani nevedeli, ako zložiť príbor v prípade, že vám chutilo, alebo práve naopak, že ste s jedlom neboli spokojní. Môže sa to zísť v prípadoch, keď si zájdete do drahšej reštaurácie, kde by obsluhujúci personál mal poznať etiketu stolovania. Toto sú určité pravidlá správneho stolovania, ktoré sa zdokonaľovali rokmi.
Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
Ešte nie
Mnohí sú mylne presvedčení, že po dojedení jedla treba prekrížiť príbor cez seba - alebo ich vedľa seba len položiť ako na obrázku nižšie. Takéto zloženie príboru dáva čašníkovi najavo presný opak – ešte som neskončil, budem ďalej jesť.
Mám dosť
Keď už však nastal moment, že jedlo ďalej nebudeme jesť, príbor treba na tanier položiť rovnomerne vedľa seba (vidličku je lepšie v takomto prípade obrátiť hrotmi smerom k tanieru) a takto zložený príbor položíme na tanier tak, že príbor smeruje nahor.
Odporúčame: Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené
Chutilo mi
Ďalšou možnosťou zloženia príboru je vyjadrenie, že sme boli s jedlom maximálne spokojní a chutilo nám. Skladá sa nasledovne: vidlička a nožík sa položia vedľa seba ako v prípade, kedy dávate pokyn, že ste dojedli, ale tentokrát príbor na tanier položíte horizontálne – hroty príboru smerujú smerom vpravo (akoby na ciferníku ukazovali čas 3:15).
Nespokojnosť
Keď nám nechutilo, môžete to neverbálne a pomocou príboru vyjadriť nasledovne: príbor prekrížite na tanieri v štýle, že nôž zasuniete do jednej z dier vidličky a príbor zložíte do tvaru strechy.
Neprehliadni: Prírodný boj proti kašľu: 7 bojovníkov, s ktorými to ide bez liekov
Spokojnosť so servisom
Ak ste boli spokojní s obsluhou, príbor zložíte podobne ako v prípade, že ste s jedlom neboli spokojní, len ho otočíte tak, aby na tanieri zobrazoval písmeno V.
Čakám na ďalší chod
Takto zložiť príbor môžete v prípade, že čakáte na ďalší chod a neviete sa ho dočkať (pri preplnenej reštaurácii vám to veľmi nepomôže, čašníci vtedy majú dosť čo robiť, aby sa nezbláznili). Príbor v takomto prípade preložíte cez tanier do kríža – vidlička leží zvislo a nôž je na nej položený vodorovne.
Bude ťa zaujímať: Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!
11 komentárov
Soňa Krátka
12.12.2017 08:53hotová veda
Peter Maňák
20.11.2017 00:01Tak neviem, či je ich naozaj potrebných toľko...
Martina Begalova
13.11.2017 14:05je fajn toto ovladat .. horsie je ked to neovlada samotny casnik ktory nepochopi tieto gesta...
Darina Božiková
07.11.2017 16:10tak niektoré som nevedela.
Peter Gavlas
05.11.2017 23:55Tak toto je už podľa mňa moc, bežný človek určite nepoužíva a nerieši.
Táňa Slahučková
05.11.2017 20:39Tak všetky tieto možnosti som veru nepoznala.
Katarína Konečná
02.11.2017 17:42to som nevedela a pochybujem, že to funguje vo všetkých reštauráciách
Ľubica Šťastná
02.11.2017 16:58Veľmi poučný článok, niektoré som naozaj ani ja nevedela.
Pavlína Vaksmundská
02.11.2017 12:37Niektoré som nevedela ..Napr. - čakám na další chod , alebo spokojnosť ..!! ??
Soňa Kelemenová
02.11.2017 10:02presne tak, nic extra tych casnikov nenaucia na tej praxe... priatel je casnik v lepsim hotely a neustale sa stazuje na praktikantov.... neovladaju zakladne veci.... niektore spravne pravidla s priborom su mi tiez novinkou
benynka
02.11.2017 09:37Len či toto ovládajú aj čašníci... možno v tých lepších reštauráciách. Ja som ani nevedela, že mi vždy chutí, lebo dávam príbor podľa tohto článku vždy na 3,15.