Ako správne zložiť príbor v reštaurácii - rady, o ktorých si ešte nepočula

Raz za čas sa niektorým z nás stane, že nám čašník zoberie tanier ešte predtým, než sme vôbec dojedli. Môže sa tak stať počas našej neprítomnosti – odbehli sme si od stolu a zatiaľ náš tanier zmizol.

 

Môže to byť zapríčinené nedorozumením, pretože sme zložili príbor spôsobom, ktorý vyjadruje, že už ďalej jedlo nebudeme jesť a ani sme si to neuvedomili.


Poradíme vám preto, ako správne zložiť príbor v rôznych situáciách. Možno ste ani nevedeli, ako zložiť príbor v prípade, že vám chutilo, alebo práve naopak, že ste s jedlom neboli spokojní. Môže sa to zísť v prípadoch, keď si zájdete do drahšej reštaurácie, kde by obsluhujúci personál mal poznať etiketu stolovania. Toto sú určité pravidlá správneho stolovania, ktoré sa zdokonaľovali rokmi.

 

Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

 

Ešte nie

Mnohí sú mylne presvedčení, že po dojedení jedla treba prekrížiť príbor cez seba - alebo ich vedľa seba len položiť ako na obrázku nižšie. Takéto zloženie príboru dáva čašníkovi najavo presný opak – ešte som neskončil, budem ďalej jesť.

skladat pribor

Zdroj: Shutterstock®

Mám dosť

Keď už však nastal moment, že jedlo ďalej nebudeme jesť, príbor treba na tanier položiť rovnomerne vedľa seba (vidličku je lepšie v takomto prípade obrátiť hrotmi smerom k tanieru) a takto zložený príbor položíme na tanier tak, že príbor smeruje nahor.

 

Odporúčame: Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené

zjedene jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Chutilo mi

Ďalšou možnosťou zloženia príboru je vyjadrenie, že sme boli s jedlom maximálne spokojní a chutilo nám. Skladá sa nasledovne: vidlička a nožík sa položia vedľa seba ako v prípade, kedy dávate pokyn, že ste dojedli, ale tentokrát príbor na tanier položíte horizontálne – hroty príboru smerujú smerom vpravo (akoby na ciferníku ukazovali čas 3:15).

restauracia pribor

Zdroj: Shutterstock®

Nespokojnosť

Keď nám nechutilo, môžete to neverbálne a pomocou príboru vyjadriť nasledovne: príbor prekrížite na tanieri v štýle, že nôž zasuniete do jednej z dier vidličky a príbor zložíte do tvaru strechy.

 

Neprehliadni: Prírodný boj proti kašľu: 7 bojovníkov, s ktorými to ide bez liekov

pribor restauracia skladanie

Zdroj: Shutterstock®

Spokojnosť so servisom

Ak ste boli spokojní s obsluhou, príbor zložíte podobne ako v prípade, že ste s jedlom neboli spokojní, len ho otočíte tak, aby na tanieri zobrazoval písmeno V.

spokojnost restauracia

Zdroj: Shutterstock®

Čakám na ďalší chod

Takto zložiť príbor môžete v prípade, že čakáte na ďalší chod a neviete sa ho dočkať (pri preplnenej reštaurácii vám to veľmi nepomôže, čašníci vtedy majú dosť čo robiť, aby sa nezbláznili). Príbor v takomto prípade preložíte cez tanier do kríža – vidlička leží zvislo a nôž je na nej položený vodorovne.

 

Bude ťa zaujímať: Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!

pribor skladanie

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

benynka

benynka

02.11.2017 09:37

Len či toto ovládajú aj čašníci... možno v tých lepších reštauráciách. Ja som ani nevedela, že mi vždy chutí, lebo dávam príbor podľa tohto článku vždy na 3,15.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

02.11.2017 10:02

presne tak, nic extra tych casnikov nenaucia na tej praxe... priatel je casnik v lepsim hotely a neustale sa stazuje na praktikantov.... neovladaju zakladne veci.... niektore spravne pravidla s priborom su mi tiez novinkou

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

02.11.2017 12:37

Niektoré som nevedela ..Napr. - čakám na další chod , alebo spokojnosť ..!! ??

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.11.2017 16:58

Veľmi poučný článok, niektoré som naozaj ani ja nevedela.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

02.11.2017 17:42

to som nevedela a pochybujem, že to funguje vo všetkých reštauráciách

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

05.11.2017 20:39

Tak všetky tieto možnosti som veru nepoznala.

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

05.11.2017 23:55

Tak toto je už podľa mňa moc, bežný človek určite nepoužíva a nerieši.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

07.11.2017 16:10

tak niektoré som nevedela.

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

13.11.2017 14:05

je fajn toto ovladat .. horsie je ked to neovlada samotny casnik ktory nepochopi tieto gesta...

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

20.11.2017 00:01

Tak neviem, či je ich naozaj potrebných toľko...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.12.2017 08:53

hotová veda

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.