Raz za čas sa niektorým z nás stane, že nám čašník zoberie tanier ešte predtým, než sme vôbec dojedli. Môže sa tak stať počas našej neprítomnosti – odbehli sme si od stolu a zatiaľ náš tanier zmizol.
Môže to byť zapríčinené nedorozumením, pretože sme zložili príbor spôsobom, ktorý vyjadruje, že už ďalej jedlo nebudeme jesť a ani sme si to neuvedomili.
Poradíme vám preto, ako správne zložiť príbor v rôznych situáciách. Možno ste ani nevedeli, ako zložiť príbor v prípade, že vám chutilo, alebo práve naopak, že ste s jedlom neboli spokojní. Môže sa to zísť v prípadoch, keď si zájdete do drahšej reštaurácie, kde by obsluhujúci personál mal poznať etiketu stolovania. Toto sú určité pravidlá správneho stolovania, ktoré sa zdokonaľovali rokmi.
Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
Ešte nie
Mnohí sú mylne presvedčení, že po dojedení jedla treba prekrížiť príbor cez seba - alebo ich vedľa seba len položiť ako na obrázku nižšie. Takéto zloženie príboru dáva čašníkovi najavo presný opak – ešte som neskončil, budem ďalej jesť.
Mám dosť
Keď už však nastal moment, že jedlo ďalej nebudeme jesť, príbor treba na tanier položiť rovnomerne vedľa seba (vidličku je lepšie v takomto prípade obrátiť hrotmi smerom k tanieru) a takto zložený príbor položíme na tanier tak, že príbor smeruje nahor.
Odporúčame: Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené
Chutilo mi
Ďalšou možnosťou zloženia príboru je vyjadrenie, že sme boli s jedlom maximálne spokojní a chutilo nám. Skladá sa nasledovne: vidlička a nožík sa položia vedľa seba ako v prípade, kedy dávate pokyn, že ste dojedli, ale tentokrát príbor na tanier položíte horizontálne – hroty príboru smerujú smerom vpravo (akoby na ciferníku ukazovali čas 3:15).
Nespokojnosť
Keď nám nechutilo, môžete to neverbálne a pomocou príboru vyjadriť nasledovne: príbor prekrížite na tanieri v štýle, že nôž zasuniete do jednej z dier vidličky a príbor zložíte do tvaru strechy.
Neprehliadni: Prírodný boj proti kašľu: 7 bojovníkov, s ktorými to ide bez liekov
Spokojnosť so servisom
Ak ste boli spokojní s obsluhou, príbor zložíte podobne ako v prípade, že ste s jedlom neboli spokojní, len ho otočíte tak, aby na tanieri zobrazoval písmeno V.
Čakám na ďalší chod
Takto zložiť príbor môžete v prípade, že čakáte na ďalší chod a neviete sa ho dočkať (pri preplnenej reštaurácii vám to veľmi nepomôže, čašníci vtedy majú dosť čo robiť, aby sa nezbláznili). Príbor v takomto prípade preložíte cez tanier do kríža – vidlička leží zvislo a nôž je na nej položený vodorovne.
Bude ťa zaujímať: Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!