Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!

domáca zálievka na muškáty

Muškáty patria medzi najkrajšiu letnú ozdobu, ktorú môžeme vídať na balkónoch či terasách. Sú také populárne, že ich len tak niečo v popularite nepredbehne. Krásne kvitnú a vydržia naozaj roky, teda v prípade, že sa o ne správne staráte. Je dôležité vybrať správny substrát, v ktorom „žijú“ a kvitnú niekoľko mesiacov. Dokonca sú vhodné aj na zazimovanie, preto ich môžeme označiť za trvácne rastliny, ktoré na konci leta odkvitnú, no s príchodom nasledujúceho zase zapustia a rozkvitnú.

Muškáty sú najkrajšie vtedy, keď zakvitnú. Sú bohaté na kvety, preto to miestami na balkónoch či terasách môže vyzerať ako v džungli. Muškáty sú pomerne nenáročné na pestovanie – stačí im dopriať zálievku dvakrát týždenne, občas prihnojiť a odtrhnúť vysušené lístočky. Nemali by ste ich vystavovať priamemu slnečnému žiareniu – preferujú skôr polotieň.

Síce to znie úplne jednoducho, no niekedy ani pri tej najlepšej starostlivosti nemusíte mať také krásne a bujné muškáty ako vaša susedka. Prečo je to tak? Čo muškáty potrebujú, aby rástli ako divé?  Nezabúdate hnojiť muškáty pravidelne? A čo tak im dopriať nejaké domáce hnojivo pre muškáty? Máme pre vás tipy!

Pozri aj: Najkrajšie kvetiny na tienistý balkón: Nedostatok slnka im nebude vadiť!

ako na bujné muškáty Shutterstock®

Základná starostlivosť o muškáty:

  • Zalievanie: Muškáty zalievajte pravidelne, ale nechajte pôdu medzi zalievaním mierne vyschnúť. Prelievanie môže spôsobiť hnilobu koreňov. V horúcich letných mesiacoch zvyšujte frekvenciu zalievania, aby zostali korene vlhké, ale nie premočené.

  • Hnojenie muškátov: Pravidelne hnojte muškáty každé 2-4 týždne počas vegetačného obdobia (jar a leto) tekutým hnojivom pre kvitnúce rastliny.

  • Orezávanie: Pravidelne odstraňujte odkvitnuté kvety, aby ste podporili tvorbu nových kvetov. Orezávajte prebytočné alebo poškodené listy a stonky, aby ste udržali rastlinu zdravú a kompaktnú.

  • Svetlo: Muškáty potrebujú veľa svetla na kvitnutie. Umiestnite ich na slnečné miesto, kde dostanú aspoň 6-8 hodín priameho slnečného svetla denne.

  • Teplota: Muškáty uprednostňujú teploty medzi 15-25°C. Chráňte ich pred mrazom a extrémnymi teplotami. Ak pestujete muškáty vonku, pred prvým mrazom ich preneste do interiéru alebo na chránené miesto.

  • Pôda: Používajte dobre priepustný substrát, aby ste predišli premočeniu koreňov. Môžete použiť bežný kvetinový substrát zmiešaný s pieskom alebo perlitom pre zlepšenie drenáže.

Tipy a triky od skúsených pestovateľov

V prvom rade je potrebné, aby ste si domov priniesli schopné muškáty. Nemali by ste kupovať tie, ktoré už v obchode majú vysušené lístočky alebo nejaké škvrny na nich. V druhom rade vyskúšajte tipy od skúsených pestovateľov, vďaka ktorým budú muškáty obsypané kvetmi.

  • Banánová šupka – nechajte ju vysušiť na papieri. Potom ju podrvte a pridajte do zálievky. Šupka z banána obsahuje draslík, ktorý ovplyvňuje rast a kvitnutie muškátov a, samozrejme, aj iných rastlín. Je to účinné domáce hnojivo.

  • Čierna káva – doprajte muškátom kofeínovú vzpruhu. Uvarte čiernu kávu a nechajte ju vychladnúť. Tú následne použite na zálievku muškátov. Použiť môžete aj vysušenú kávovú usadeninu, ktorú stačí primiešať do substrátu. Toto jednoduché domáce hnojivo musíte skúsiť.

  • Cesnak – ak chcete predísť voškám na muškátoch, tak by ste do zeminy mali zapichnúť strúčik cesnaku. Jeho silná aróma mušky odoženie.

Odporúčame: Ako ušetriť čas pri žehlení? Neuveríš, ale potrebuješ len alobal!

ako hnojiť muškáty Shutterstock®

Domáce hnojivo na muškáty z jódu

Mnohí využívajú aj zálievku z jódu, pretože táto látka zabezpečuje prísun chlorofylu do listov, zlepšuje ich odolnosť a podporuje kvitnutie. Do 1 litra vody primiešajte len 1 kvapku jódu a použite na prihnojenie muškátov. Toto hnojivo alebo teda zálievka by sa nemala používať vo veľkom množstve a nemali by ste ju aplikovať priamo k rastlinám. Ideálne je pridať 50 ml tejto zálievky do jedného kvetináča. Prilievajte postupne a predovšetkým k vnútorným stenám kvetináča.

Použitie domáceho hnojiva z jódu: Zálievku používajte maximálne 1-krát do mesiaca. Vo väčšom množstve môže jód spáliť korene, takže ho používajte s mierou.

Ďalšie tipy na prírodné hnojivo pre muškáty:

  • Droždie: Na muškáty môžete použiť aj domáce hnojivo z droždia. Potrebujete len 1 liter vody a 1 kocku droždia. Nechajte droždie kvasiť 2 týždne. Následne zmes zrieďte vodou a použite na zálievku muškátov či iných rastlín. 
  • Vaječné škrupiny: Rozdrvené vaječné škrupiny posypte na pôdu pre prísun vápnika.
  • Pivný roztok: Zmiešajte pivo s vodou v pomere 1:1 a použite ako zálievku pre lepší rast.
  • Popol z dreva: Posypte malé množstvo popola z dreva na pôdu pre zvýšenie obsahu draslíka a fosforu.
  • Voda z akvária: Použite starú vodu z akvária ako zálievku, resp. tekuté hnojivo pre dodanie živín.

Článok aktualizovaný 16.6.2024

12 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.06.2020 07:12

Zálievku s jódom som ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

02.06.2020 13:23

muškáty nepestujem, no poradim kamarátke..

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

02.06.2020 14:15

Takéto zálievky som ešte neskúšala

Vaše meno:

Zuzana Václaviková

Zuzana Václaviková

02.06.2020 22:00

Zaujímavé finty, avšak, čo sa týka škodcov, nie je cesnak ako cesnak. Rovnako to už dnes neplatí s levanduľou, či bobkovým listom na mole.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.06.2020 09:15

Neviem či všetky rady fungujú ,ale tieto na moje muškáty vyskúšam.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.06.2020 11:36

muškáty nepestujem, lebo môjmu manželovi vadí ich vôňa

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.06.2020 14:46

Zaujímavé tipy. Nabudúce teda uvarím kávu nielen sebe ,ale aj muškátom

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.06.2020 19:07

prvýkrát čítam o jóde, všetko ostatné - káva, banány, droždie - už poznám

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

05.06.2020 22:31

Muškáty nepestujem, nemám rada ich vôňu.

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

11.06.2020 15:28

bananové šupky nechám vymoknut v odstatej vode a tak polievam muškáty sú pekne bujne

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

14.06.2020 18:19

ja mám muškáty celý deň na slnečnom mieste, majú krásne kvety

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

29.07.2020 14:25

O jóde som nepocula este.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE