Zemiaky pripravené na akýkoľvek spôsob sú považované za prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí majú obľúbené pečené zemiaky, hranolky, krokety, ale napríklad také francúzske zemiaky sú považované za hlavné jedlo, ktoré si každý pripravuje inak. Niekto do nich pridáva uvarené vajíčko, niekto klobásku, ďalší kukuricu a podobne.
Popravde, pripraviť zemiaky nie je žiadna veda. Stačí ich len ošúpať alebo poriadne umyť, dať do hrnca, zaliať vodou a nechať variť dovtedy, kým úplne nezmäknú. Je to najjednoduchšia príprava prílohy k hlavnému jedlu. Vedeli ste však, že pri varení zemiakov má veľký význam voda, v ktorej ich budete variť? Možno nikto nad tým neuvažoval, ale voda je v tomto prípade úplne kľúčová.
Ako variť zemiaky, aby boli čo najlepšie a rýchlo hotové?
Podľa šéfkuchárov všetko závisí od teploty vody, v ktorej sa zemiaky varia. Síce po niekoľkých minútach začne voda vrieť a vždy bude mať rovnakú teplotu, no rozhodujúce je už to, akú vodu do hrnca s očistenými zemiakmi nalejete.
Podľa nich by sa mali zemiaky variť vo vriacej vode. Ideálne je, ak si dáte vodu prevariť (napr. v rýchlovarnej kanvici) a až následne do nej vložíte ošúpané alebo umyté zemiaky. Ideálne tiež je, ak už bude voda aj osolená.
Prečo variť zemiaky práve vo vriacej vode?
Je dôležité, aby si zemiaky uchovali všetky potrebné zložky, ktoré sú v nich obsiahnuté. A je ich celkom dosť – zemiaky obsahujú napríklad vitamíny, ako vitamín B1, B5, B6, A, C, E a K. Taktiež obsahujú draslík, železo, horčík, vápnik i mangán. Ak zemiaky varíme v studenej vode, takýmto postupným a dlhým varením strácajú všetky obsiahnuté zložky. Ak ich hodíme rovno do vriacej vody, zemiaky si všetky zložky uchovajú.
Tiež si treba uvedomiť, že množstvo zložiek zemiaky ukrývajú aj v šupke, preto je ideálne variť ich priamo v nej. Zemiaky len poriadne poumývajte a uvarte.
Tip na záver: Vodu zo zemiakov nikdy nevylievajte. Ešte sa dá využiť aj inak! Napríklad ju môžete po vychladnutí použiť ako zálievku na kvety (teda v prípade, že ste ju neosolili). Vodu tiež môžete použiť ako základ do polievky či na omáčku.
Pozri aj: TOP dôvody, prečo jesť zemiaky: Toto všetko nám dokážu ponúknuť!