Ako variť zemiaky, aby boli hotové raz-dva? Dať ich do studenej alebo teplej vody?

Zemiaky pripravené na akýkoľvek spôsob sú považované za prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí majú obľúbené pečené zemiaky, hranolky, krokety, ale napríklad také francúzske zemiaky sú považované za hlavné jedlo, ktoré si každý pripravuje inak. Niekto do nich pridáva uvarené vajíčko, niekto klobásku, ďalší kukuricu a podobne.

Popravde, pripraviť zemiaky nie je žiadna veda. Stačí ich len ošúpať alebo poriadne umyť, dať do hrnca, zaliať vodou a nechať variť dovtedy, kým úplne nezmäknú. Je to najjednoduchšia príprava prílohy k hlavnému jedlu. Vedeli ste však, že pri varení zemiakov má veľký význam voda, v ktorej ich budete variť? Možno nikto nad tým neuvažoval, ale voda je v tomto prípade úplne kľúčová.

varené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Ako variť zemiaky, aby boli čo najlepšie a rýchlo hotové?

Podľa šéfkuchárov všetko závisí od teploty vody, v ktorej sa zemiaky varia. Síce po niekoľkých minútach začne voda vrieť a vždy bude mať rovnakú teplotu, no rozhodujúce je už to, akú vodu do hrnca s očistenými zemiakmi nalejete.

Podľa nich by sa mali zemiaky variť vo vriacej vode. Ideálne je, ak si dáte vodu prevariť (napr. v rýchlovarnej kanvici) a až následne do nej vložíte ošúpané alebo umyté zemiaky. Ideálne tiež je, ak už bude voda aj osolená.

Prečo variť zemiaky práve vo vriacej vode?

Je dôležité, aby si zemiaky uchovali všetky potrebné zložky, ktoré sú v nich obsiahnuté. A je ich celkom dosť – zemiaky obsahujú napríklad vitamíny, ako vitamín B1, B5, B6, A, C, E a K. Taktiež obsahujú draslík, železo, horčík, vápnik i mangán. Ak zemiaky varíme v studenej vode, takýmto postupným a dlhým varením strácajú všetky obsiahnuté zložky. Ak ich hodíme rovno do vriacej vody, zemiaky si všetky zložky uchovajú.

Tiež si treba uvedomiť, že množstvo zložiek zemiaky ukrývajú aj v šupke, preto je ideálne variť ich priamo v nej. Zemiaky len poriadne poumývajte a uvarte.  

Tip na záver: Vodu zo zemiakov nikdy nevylievajte. Ešte sa dá využiť aj inak! Napríklad ju môžete po vychladnutí použiť ako zálievku na kvety (teda v prípade, že ste ju neosolili). Vodu tiež môžete použiť ako základ do polievky či na omáčku.

Pozri aj: TOP dôvody, prečo jesť zemiaky: Toto všetko nám dokážu ponúknuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Darina Božiková

Darina Božiková

28.11.2021 13:36

vždy varím zemiaky v horúcej vode aby sa skrátil čas varenia.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.11.2021 16:48

Výborná rada!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

29.11.2021 11:28

Vyskúšam variť v teplej vode,inak varim v studenej osolenej

Vaše meno:

Katarína Tomašovičová

Katarína Tomašovičová

03.12.2021 21:23

Zemiaky zalejem vriacou vodou, mierne osolím a pridám celú rascu. Zachovajú si viac vitamínov a hlavne sú uvarené rýchlejšie, čo je veľké plus. Vodu zo zemiakov použijem napríklad na cesnakovú, alebo zeleninovú polievku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.