Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Najväčší zber rebarbory končí podľa nepísaných pravidiel záhradkárov 24. júna, teda na Jána.

 

Dovtedy si však môžeme z červených stoniek tejto zeleniny pripraviť rôzne koláče, sirupy alebo omáčky, ktoré dodajú každému jedlu príjemne kyslú chuť. Jej vysoký obsah vody a kyseliny pantoténovej prospieva našej pokožke a pomáha zlepšiť kvalitu vlasov. 

 

Pestovanie v záhrade

 

Hoci sa rebarbora používa najčastejšie do sladkých koláčov, nie je to ovocie. Jej charakteristická kyslá chuť sa počas zrenia zvyšuje, preto je skoršia úroda najsladšia. Ak sa ju rozhodnete pestovať v záhrade, ideálnym obdobím na sadenie je marec. Rastlina môže dorásť do výšky až 70 centimetrov a hrúbky 8 centimetrov. Keďže je rebarbora viacročná rastlina, dokáže počas zimy prezimovať a na jar môžete vždy očakávať novú úrodu. 

 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Čo rebarbora obsahuje?

 

Hoci je rebarbora tvorená prevažne vodou, nájde sa v nej aj nemalé množstvo minerálnych látok ako sú vápnik, draslík, horčík alebo železo. Z iných významných látok sa v rebarbore nachádzajú vitamíny A a B, v menšom množstve aj vitamín C.

 

Rebarbora taktiež obsahuje kyselinu listovú, ktorá ovplyvňuje správnu funkciu nervovej sústavy a kyselinu pantoténovú, ktorá zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky. 

 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Môže pomôcť, ale aj uškodiť

 

Rebarbora dokáže pomôcť pri znižovaní vysokého cholesterolu, odstrániť zápchu, zlepšiť celkovú imunitu organizmu a stabilizovať hladinu krvného cukru. Všetky pozitívne účinky na zdravie však platia len v prípade, že budete rebarboru konzumovať s mierou.

 

Ak trpíte problémami s obličkovými kameňmi, kyselina šťavelová v rebarbore by vám mohla spôsobiť zdravotné problémy. V organizme sa viaže s vápnikom a môže sa v podobe kamienkov usadzovať v močových cestách. 

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.05.2016 06:47

asi zasadím do záhrady

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.05.2016 07:24

rebarbora am rastie v zahrade, kazdy rok sa tesime na kolaciky z nej

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

26.05.2016 07:42

dobrá zeleninka

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

27.05.2016 09:18

mnam, urobili ste mi chuť na rebarborovú bublaniu, ktorú robievam..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.05.2016 13:06

rebarboru som ešte nikdy nepripravovala a myslím že ani nejedla :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.