Ak trpíte alergiou na laktózu zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť všetky mliečne výrobky ako sú syry, jogurty, tvaroh, smotana alebo maslo.Nahradiť maslo v kuchyni nie je jednoduché, a preto bezlaktózová a zdravá náhrada v podobe prepusteného masla nazývaného ghee je skvelou alternatívou. Túto pôvodom indickú surovinu môžete použiť ako zdravú náhradu za rôzne margaríny alebo maslo pri pečení a varení.
Čo je ghee?
Ghee je prepustené maslo, ktoré sa najčastejšie využíva v indickej kuchyni. Tam ho považujú za elixír zdravia vďaka jeho veľkému množstvu pozitívnych účinkov na ľudský organizmus ako sú posilnenie organizmu, omladzujúce účinky či zlepšenie imunity. Je veľmi dobre stráviteľné a podporuje vstrebávanie všetkých živín.
Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
Účinky na organizmus
Maslo ghee sa vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus zaraďuje medzi superpotraviny. Obsahuje vitamíny ako A, D, E a minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Posilňuje látkovú výmenu, chráni kostnú dreň a čistí cievy.
Medzi jeho ďalšie účinky patrí aj schopnosť regenerovať bunky a pomáhať pri silných bolestiach hlavy či kĺbov. Pri jeho konzumácii by ste však nemali zabúdať, že sa jedná o čistý nasýtený tuk, takže pri pečení alebo varení by ste ho mali používať s mierou.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Príprava domáceho ghee
- Do väčšieho hrnca vložíme obyčajné, nesolené maslo. Na malom plameni maslo rozpúšťame až kým sa úplne neroztopí. Maslo však nesmie vrieť.
- Po približne 15 minútach sa začnú bielkoviny zrážať a maslo začne peniť. Trochu premiešajte a nechajte stále na slabom plameni variť.
- Po 30 až 40 minútach sa maslo prečistilo a navrchu zostala číra žltá tekutina.
- Na záver precedíme cez sitko a dáme na dve hodiny vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
www.shutterstock.com
5 komentárov
Anna Kristova
14.05.2016 22:33je to starý recept našich mám a starých mám
Martina Zahoranová
06.05.2016 13:29nepoužívam aj keď som už o ňom čo to počula
Mária Chromíková
05.05.2016 12:36Už naše staré mamy používali tzv. prepustené maslo.Teda nič nového pod slnkom,len si treba zaspomínať na staré dobré recepty.
Soňa Kelemenová
05.05.2016 07:41laktozovu intoleranciu poznám, som alergik, veru už som rozmýšlala, že by som toto domáce ghee aj spravila ale akosi som na to pozabudla, tak teraz mám už aj príležitosť keď už viem ako sa má správne pripraviť..
Soňa Krátka
04.05.2016 19:21o tomto masle som uz v minulosti nieco pocula, ale zatial som nevyskusala jeho pripravu, porozmyslam