Pesticídy v jedle: Takto jednoducho sa môžeš pred nimi ochrániť!

Hoci ich nevidno, sú tam. Pesticídy v jedle nikto z nás nechce, ale len málokto s tým reálne niečo spraví. A že si ovocie a zeleninu poctivo umývate? To je síce veľmi potrebné, ale nie každý pesticíd sa nechá odplaviť vodou. S týmto tichým zabijakom sa rozhodne netreba uspokojiť. Možnosť, ako sa vyhnúť pesticídom, totiž existuje. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Čo všetko sa skrýva pod lákavým povrchom?

Predajne potravín sú plné krásneho lesklého ovocia a zeleniny, ale to, čo je v nich ukryté, už nevidíme. Nebudeme vám klamať – áno, hovoríme o poriadnej dávke pesticídov. Ak by ste náhodou nevedeli, čo to ten pesticíd je, ide o toxickú látku, ktorá bojuje proti škodcom, ako sú muchy, osy, komáre, roztoče a iné druhy hmyzu. Pesticídy, samozrejme, ničia aj rastliny, burinu a huby, ktoré pestovaným potravinám škodia. Je preto len logické, že čo je škodlivé pre hmyz a rastliny, je škodlivé aj pre ľudí, hoci trochu iným spôsobom.

Pozri aj: Ako rozoznať zdravé ovocie a zeleninu od chemicky ošetreného? Takto!

pesticídy v ovocí

Zdroj: Shutterstock®

Pesticídy sú čoraz agresívnejšie

Skutočnosť je taká, že sme vystavení až tridsiatim druhom pesticídov. Navyše, odkedy boli vynájdené prvé pesticídy, mnohí škodcovia sa stali voči nim odolnými, a tak, logicky, museli byť vynájdené oveľa silnejšie látky na ich ničenie. V preklade to znamená, že ovocie a zelenina, ktoré konzumujeme, obsahuje čoraz viac pesticídov. Najviac ich obsahuje hlávkový šalát, jablká, jahody, citróny, brokolica, mandarínky, mrkva či pomaranče. Naopak, najmenej pesticídov bolo objavených v avokáde, kukurici, ananáse, kapuste alebo v cibuli.

ako umývať ovocie

Zdroj: Shutterstock®

K pesticídom patria herbicídy, insekticídy, fungicídy, moridlá a iné. Najpočetnejšie zastúpenie v ničení škodcov majú herbicídy (takmer 60 %), čo sú jedni z najhorších karcinogénov. A ak si teraz náhodou poviete: A čo zákony? Veď predsa musia nejaké existovať! Tak áno, existujú, ale úplne bežne sú porušované, Slovensko nevynímajúc. Vedeli ste napríklad, že pesticídy majú veľmi negatívny vplyv na tvorbu spermií?

Ženy však na tom nie sú o nič lepšie – následkom pesticídov im klesá počet vajíčok. A to ani nehovoríme o ich vplyve na celkový hormonálny systém! Bolo preukázané, že pesticídy sú dokonca schopné vyvolať rakovinu prsníka, astmu, Alzheimerovu chorobu, cukrovku alebo autizmus. V obrovskom riziku sú predovšetkým deti a tehotné ženy.

Neprehliadni: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!

jablčný ocot

Zdroj: Shutterstock®

Vedeli ste, že...

  • pesticídy nie sú pre človeka stráviteľné?
  • pesticídy sú vo vode nerozpustné?
  • pesticídy nájdete aj v repelente (s obsahom DEET) a rôznych dezinfekčných prostriedkoch?
  • s pesticídmi v tele sa už rodíme, ak sa nachádzajú aj v tele matky?
potraviny bez chémie

Zdroj: Shutterstock®

Dokážete sa pred nimi chrániť?

Ako sa teda pred pesticídmi môžete chrániť? Sústreďte sa na bio potraviny od poctivých miestnych farmárov, pretože drvivá väčšina z nich pesticídy neobsahuje! V rámci ekologického poľnohospodárstva sú totiž pesticídy absolútne zakázané. Pýtate sa, ako sa potom títo farmári chránia pred škodcami? Je to jednoduché – zvýšenou starostlivosťou o plodiny, plením alebo častejším kosením trávnatých plôch, prípadne si pomáhajú preparátmi na čisto prírodnej báze. Ak ste si predsa len zakúpili ovocie alebo zeleninu v bežnom obchodnom reťazci, dajte si tú námahu a umyte ich v octe, ideálne jablčnom alebo vínnom, namiesto vody.

Zaujme ťa: Babička bylinkárka radí: Tieto májové bylinky si určite nazbieraj!

bio potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Dokonca sa odporúča na čistenie ovocia a zeleniny od pesticídov aj jedlá sóda, lepšie povedané, roztok z jedlej sódy. Riešením je aj ovocie a zeleninu umyť vo vode a ošúpať, na druhej strane sa však práve v šupke mnohokrát nachádza to najcennejšie pre náš organizmus. Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob, myslite v prvom rade na svoje zdravie a na kvalitu toho, čo jete.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

12.05.2018 21:52

Zaujímalo by ma,ked si napr. jablká,jahody,alebo mrkvu umyjem v octe,či nemajú potom zlú chuť...ale hlavne,že sa pesticídy tým stratia.

Vaše meno:

Ivana Tatárová

Ivana Tatárová

13.05.2018 08:07

Môžete vyskúšať aj roztok: 90 % vody a 10 % octu a po tom, čo ovocie alebo zeleninu umyjete v roztoku, umyte ju aj v čistej vody. Octová aróma by v potravinách zostať nemala, ale pokojne môžete ocot nahradiť aj citrónovou šťavou.

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

06.06.2018 14:19

cenné rady ohľadom pesticídov.....

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.06.2018 22:46

Zaujímavé čítanie

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

08.06.2018 09:57

Zaujímavé..vyskúšam :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.06.2018 13:46

najlepšie b y bolo všetko si dopestovať doma na záhrádke ...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.