Čo robíte s potravinami po záruke? Väčšina z nás sa ich zbavuje a vyhadzuje ich do smetí. Tí, ktorí majú záhradu, môžu použiť prezretú alebo nahnitú zeleninu či ovocie do kompostu.
Vedeli ste, že medzi dátumom spotreby jedla a momentom, kedy sa skutočne pokazí, je určitý čas? Tento medzičas je ideálnou príležitosťou na to, aby ste ešte využili niektoré potraviny s uplynutou dobou minimálnej trvanlivosti. My vám prezradíme ako.
Neprehliadni: Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!
Zdroj: Depositphotos
Majonéza
Majonéza nechýba v žiadnej domácnosti – či už tá z obchodu alebo domáca. Určite sa i vám stalo, že ste vzadu v chladničke objavili nejakú po záruke. Vedeli ste, že ju môžete použiť na vyleštenie nerezového povrchu vašich spotrebičov? Znie to možno zvláštne, ale olej obsiahnutý v majonéze skutočne rozžiari vašu mikrovlnnú rúru či sporák. Jednoducho dajte trochu majonézy na handričku a krúživými pohybmi prejdite celý povrch spotrebiča až kým nezmiznú šmuhy a odtlačky.
Pomocou majonézy môžete ľahko stiahnuť zaseknutý prsteň z prsta, vrátiť lesk listom umelých rastlín, odstrániť nálepky z pohárov, zbaviť sa vší a dokonca aj upokojiť suchú, svrbivú pokožku hlavy a dodať vlasom krásny vzhľad.
Avokádo
Kto z nás neodkladá avokádo, s tým, že ešte počká, kým dozrie a zmäkne? Nakoniec však začne hniť a černieť. Prezreté avokádo už nechutí veľmi dobre, no vy ho stále môžete použiť ako hydratačnú masku pre vaše vlasy. Stačí, ak ho roztlačíte v miske, zmiešate s kokosovým olejom a dôkladne nanesiete na suché alebo mokré vlasy.
Avokádovú masku môžete použiť na mastnú pleť. Zrelé avokádo zmiešajte so 4 lyžicami bieleho jogurtu a pridajte i 2 lyžice medu a čajovú lyžičku jablčného octu alebo ružovej vody. Všetko dobre premiešajte, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút.
Vajcia
Viacerým z nás je známy nepríjemný zápach pokazených vajec, keď ich rozbijeme a chceme si z nich spraviť chutnú praženicu. Staré vajíčka, namiesto toho, aby ste ich vyhodili do odpadu, rozbite, bielky a žĺtky vylejte do odtoku a škrupiny použite vo vašej záhrade. Rozdrvte ich na malé kúsky a rozsypte po záhrade. Škrupiny sú totižto bohaté na vápnik a minerály, ktoré posilnia rastliny.
Z podrvených škrupín môžete vytvoriť i prekážkovú dráhu pre slimáky či vyčistiť zájdené vázy alebo hrnčeky zafarbené od čaju. Roztokom z podrvených vaječných škrupín a jablčného octu potierajte svrbiace miesta po bodnutiach a zmiernite tak bolestivé opuchy.
Pozri aj: Ako vyčistiť hrnce, panvice, či plechy? Skús tento neuveriteľný trik!
Zdroj: Depositphotos
Mlieko
Skazené mlieko môžete v kuchyni využiť aj vtedy, keď je mierne kyslasté. Svoje uplatnenie nájde najmä pri pečení, skvele chutí napríklad v palacinkách či langošoch. Mlieko po záruke tiež môžete využiť pri príprave sušienok a koláčov. Kyslé mlieko sa hodí i ako prísada do marinády na hydinu či bravčové. Do mlieka pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Úplne vykysnuté mlieko jemne zahrievajte tak, aby sa oddelila srvátka. Nechajte ho potom chvíľu odstáť a vlažnú zmes preceďte cez sitko vyložené tkaninou. Nechajte dobre odkvapkať a chutný tvaroh je na svete!
Víno
To, že víno už nechutí dobre a ani nevonia lákavo, neznamená, že ho musíte vyliať. Použite ho na varenie. Víno pôsobí ako konzervačná látka, takže, ak ho budete konzumovať, nebude vám zle. Mäso marinádované v červenom víne s koreninami bude mať nezameniteľnú chuť. Z vína, ktoré vám už nechutí, si môžete vyrobiť i domáci vínny ocot. Staré, otvorené víno neváhajte použiť na farbenie látok alebo ako pascu na vínne mušky.
Grécky jogurt
Na výrobu exfoliačnej pleťovej masky môžete použiť grécky jogurt po záruke. Je totižto nabitý kyselinou mliečnou, ktorá pomáha odstrániť odumreté kožné bunky a odhaľuje jasnejšiu pokožku pod nimi.
Ako na to? V malej miske zmiešajte 2 polievkové lyžice gréckeho jogurtu a 1 polievkovú lyžicu medu. Naneste zmes na tvár v rovnomernej vrstve, nechajte pôsobiť 15 minút a potom zmyte teplou vodou.