Rada nad zlato: Ako sa zbaviť myší a pavúkov? Skús tento trik!

ako sa zbaviť myší

Stalo sa vám niekedy, že ste si užívali príjemné ticho v domácnosti, no zrazu ho prerušilo nejaké šuchotanie? V tej chvíli človek zbystrí pozornosť a hľadá, odkiaľ ten zvuk prišiel. Často sa za týmto nepríjemným zvukom ukrývajú myši. Áno, tie malé štvornohé hlodavce sa dokážu dostať všade, a to nemusíte ani bývať v dome. Oni si dokážu nájsť cestičku do každej domácnosti a je jedno, na ktorom poschodí v paneláku bývate.

Myši sú známe svojou schopnosťou preniknúť aj tými najmenšími otvormi a štrbinami, čo z nich robí veľmi nepríjemných návštevníkov. Ich prítomnosť môže spôsobiť nielen materiálne škody, ale aj ohroziť vaše zdravie prenášaním rôznych chorôb. Rovnako to platí aj v prípade švábov alebo pavúkov. Ak máte strach z pavúkov, tak je jasné, že je potrebné sa ich rýchlo zbaviť. Aj keď sa vraví, že pavúky prinášajú šťastie, pohľad na tieto osemnohé tvory mnohým ľuďom nerobí dobre. 

Pavúky, hoci sú vo všeobecnosti užitočné pre ekosystém, môžu byť v domácnosti nežiaducimi hosťami. Niektoré druhy môžu byť jedovaté a ich prítomnosť môže vyvolávať úzkosť u ľudí trpiacich arachnofóbiou. Šváby zas predstavujú iný typ problému - sú známe tým, že sa rýchlo množia a môžu kontaminovať potraviny a povrchy v domácnosti.

Viete, čo robiť v prípade, že sa ich chcete zbaviť? Ako sa zbaviť pavúkov či myší v domácnosti? Poznáme účinný trik, ktorý ich z vašej domácnosti vyženie, ba dokonca sa už viac nevrátia! Existuje mnoho prírodných a chemických metód na elimináciu týchto nežiaducich hostí.

Zaujme ťa: Úžasné farebné dezerty 16-ročného teenagera Joseho ťa dostanú!

Mäta pieporná
Shutterstock®

Mäta pieporná – prírodný spôsob, ako sa zbaviť pavúkov či myší

Možno ste si mysleli, že jedine chemikálie alebo pasce na myši vám pomôžu problém s týmto tvorstvom vyriešiť. No skúste zapojiť do boja prírodu. Už neraz sme vás presvedčili, že príroda má naozaj skvelú moc – veď predsa to, čo stvorila, musí vedieť aj ovládať. Príroda nám ponúka množstvo ekologických a bezpečných riešení, ktoré sú nielen účinné, ale aj šetrné k životnému prostrediu a nášmu zdraviu. Využívanie prírodných repelentov je teda nielen efektívne, ale aj zodpovedné voči nášmu okoliu.

Takže, ak máte problémy s pavúkmi, švábmi alebo myšami v domácnosti, použite mätu. Mäta funguje ako prírodný repelent, ktorý svojou vôňou odpudzuje rôzne zvieracie tvorstvo. Jej silná aróma je pre tieto nežiaduce tvory nepríjemná a pôsobí ako prirodzená bariéra. Okrem odpudzovania škodcov má mäta aj ďalšie výhody - jej vôňa je pre ľudí príjemná a osviežujúca, pôsobí upokojujúco a môže dokonca pomôcť pri problémoch s trávením či bolesťami hlavy.

Jej pestovanie nie je vôbec náročné, zasaďte si ju v záhradke alebo v črepníku. Jednoducho stačí, ak mätu budete mať položenú pri vstupných priestoroch, na parapetnej doske a podobne. Účinne fungujú aj sušené lístky mäty. Tie uložte do pivnice alebo hocikde inde. 

TIP: Pre zvýšenie účinku môžete mätu kombinovať s inými prírodnými repelentmi, ako sú levanduľa, rozmarín či bazalka. Tieto bylinky nielen odpudzujú nežiaduce tvory, ale zároveň príjemne prevoňajú vašu domácnosť a môžu sa stať aj dekoratívnym prvkom vášho interiéru.

Odporúčame: Sen o pavúkoch? Čaká ťa smola a nešťastie?!

Mätový esenciálny olej
Shutterstock®

Repelent – mätový olej

Ak patríte k tým, ktorým akýkoľvek kvietok v domácnosti nevydrží dlhšie ako týždeň, a preto si myslíte, že ani pestovanie mäty nebude nič pre vás, vyskúšajte mätový olej – ten je silnejšou alternatívou k rastlinám. Namočte bavlnené guľôčky (vatu, handričku) do esenciálneho oleja a uložte ich na miesta, odkiaľ k vám prichádzajú myši alebo šváby. Ak sa chcete takto zbaviť pavúkov, môžete tento olej použiť ako osviežovač vzduchu. Stačí, ak zmiešate niekoľko kvapiek mätového oleja so šálkou vody. Vám privodí príjemnú atmosféru a pavúky odoženie. 

Mätový olej však nie je len výborným pomocníkom v boji proti neželaným návštevníkom, ale prináša aj množstvo ďalších benefitov pre vaše zdravie a pohodu. Je známy svojimi upokojujúcimi účinkami na tráviaci systém, a preto sa často používa na zmiernenie žalúdočných problémov, ako je nadúvanie, kŕče či nevoľnosť. Stačí pridať pár kvapiek mätového oleja do čaju alebo inhalovať jeho vôňu. Navyše, jeho osviežujúca aróma môže pomôcť zlepšiť sústredenie a zvýšiť mentálnu bdelosť. Ak trpíte bolesťami hlavy alebo migrénou, nanesenie mätového oleja na spánky môže priniesť úľavu a znížiť intenzitu bolesti.

Odporúčame: Výber šampónu: Čo by vlasová kozmetika nemala obsahovať?

Čistiace prípravky
Shutterstock®

Mäta na pravidelné upratovanie

Pridajte niekoľko kvapiek mätového esenciálneho oleja do vami bežne používaného čistiaceho alebo dezinfekčného prípravku a poriadne ho premiešajte. Takto pri každom čistení a upratovaní domácnosti budete mať istotu, že ste spravili všetko pre to, aby si tieto tvory k vám viac nenašli cestičku.

Ocot či bobkový list – skúste ďalšie triky proti myšiam či pavúkom:

  • klinčeky – rozmiestnite ich v okolí domu a myši k vám viac nezavítajú.
  • bobkový list – pre myši je vďaka svojej vôni lákavý, no zároveň pre ne pôsobí aj ako jed.
  • jedlá sóda – posypte ňou miesta, kam chodia myši (najmä rôzne otvory).
  • ocot – zmiešajte ho s vodou v pomere 1:1 a potrite miesta, kam chodia myši. 
  • kávová usadenina – ak ste milovníkom kávy, kávová usadenina môže byť vaším spojencom v boji proti myšiam. Nasypte ju okolo vstupných bodov alebo do miest, kde sa myši zdržiavajú. Vôňa kávy je pre myši nepríjemná a dokáže ich odohnať.
  • mleté čierne korenie – vyskúšajte tiež posypať miesta, kam chodia myši, mletým čiernym korením. Jeho štipľavosť a silná vôňa ich účinne odradia.
  • čili papričky – Ak hľadáte niečo naozaj silné, nasypte do myších ciest rozdrvené čili papričky. Pálivý prášok bude pre myši veľmi nepríjemný a rýchlo ich odradí od toho, aby sa vrátili.

Poznáte nejaký ďalší účinný prírodný prostriedok na takýchto neželaných hostí v domácnosti?  

Článok aktualizovaný 16.8.2024

11 komentárov
Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

15.09.2017 07:06

naozaj to funguje? musím skúsiť, neznášam pavúky..

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

15.09.2017 23:08

Uz ti niekedy nejaky pavuk ublizil ? To len trpis predsudkami ! Ja sa tesim z kazdeho, ktoreho doma objavim - mame asi 5 roznych druhov.

benynka

benynka

15.09.2017 10:41

u nás doma je v lete veľmi veľa pavúkov, stále ich vysávam, ale to asi patrí k rodinnému domu, celé leto máme otvorené dvere na terasu

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

15.09.2017 23:09

Nevysavat ! Odchytit a polozit na skrinu !

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

15.09.2017 19:52

Dobra rada. Musim vyskusat.

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

15.09.2017 23:05

Pavuky su pozehnanie v dome - pochytaju vsetok hmyz, ktory dovnutra zabludi, vratane komarov. My si ich chovame, obcas im aj muchu hodim do siete. Ometame len stare, zaprasene pavuciny, ale aj to davam pozor, aby som pavuka neodniesol s pavucinou. Komu uz len moze vadit pavucina nad skrinou alebo za nou ? Ved u nas ziaden pavuk, ktory dokaze ublizit cloveku nezije ... mysi, to je nieco ine, ale najlepsi prostriedok proti nim je zarucene macka.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

16.09.2017 07:48

Ako sa hovorí: 100 ľudí - 100 názorov...aj keď pavúky v domácnosti prinášajú šťastie, nie každý ich dokáže zniesť. Moja švagrinka má z nich panický strach - síce je väčšia než tieto malé tvory, no vždy keď nejakého zbadá, tak uteká preč. A je jedno, že jej neublíži, proste ich nemusí. Takže u nich sa pavúky nechovajú a vymetajú každý jeden kútik :D

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.09.2017 06:49

Vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.09.2017 09:10

skúsim mätový repelent na pavúky.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.09.2017 22:18

Ja pavúčiky celé leto nechávam voľne sa pohybovať po dome, odkedy to tak robím, nie sme tak strašne doštípaní ako kedysi. A na jeseň ich opatrne povymetám, povynášam von. Možno to nevyzerá ako dobrá vizitka, ale mať doma komáre a inú lietajúcu háveď, ktorá sadne na hocičo a potom roznáša ochorenia, pokladám za horší variant...

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

23.09.2017 21:37

Hovorí sa, Čo sa drží, to treba chovať, no v tomto prípade to naozaj neplatí. Ja osobne nemám problémy so žiadnym hmyzom. Keď sa mi pavúk nezdá na správnom mieste, nezabíjam ho, zoberiem a vynesiem von. Proti moliam mám osvedčený bobkový list, ktorý vkladám k sušeným hríbom. Jedine myš je tvor, ktorý nepatrí do domu, hoci ma názov Myš domová. K nej pristupujem nekompromisne. Ak sa objaví, je odsúdená na smrť.

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

29.09.2017 08:12

U nas mata nepomohla absolutne...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 14:35

poometám a vyprášim von

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2017 16:31

Určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE